Maanantai – Karjalanpaistilihoista haudutuspadassa lihakastike, keitetyt perunat, puolukkahillo, salaattivihanneksia
Ohje haudutuspadassa valmistettavaan lihakastikkeeseen:
- karjalanpaistilihaa 700 g
- 1 – 2 sipulia
- muutama porkkana viipaloituna
- muita juureksia esim. lanttua, palsternakkaa, selleriä oman maun mukaan
- suolaa
- kokonaisia maustepippureita
- laakerinlehtiä muutama
- vettä
Ruskista lihapalat paistinpannulla kevyesti ja laita ne pataan. Lisää paloitellut juurekset sekä muut aineet pataan ja lopuksi vettä niin, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät veteen. Haudutuspadasta vesi ei haihdu ja näin sitä ei kannata laittaa liikaa. Kypsennä lihapata joko haudutuslämmöllä esim. yön yli tai vähintään 4 tuntia korkeammalla lämmöllä. Näin lihoista tulee oikein kypsiä ja hajoavia. Jos et halua niiden olevan noin pehmeitä, kypsennä silloin vähemmän aikaa.
Lisukkeena tarjottavat perunat keitän höyrykattilassa kuorineen. Salaattivihannekset meillä on usein tarjolla niin, että jokainen voi ottaa itse haluamiaan vihanneksia. Allergioiden vuoksi olemme tottuneet tällaiseen salaattitarjoiluun.
Tiistai – Tonnikalapasta
Tonnikalakastike ohje:
- 4 prk tonnikalaa vedessä
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia tai vastaavaa
- 2 sipulia
- 2-3 valkosipulin kynttä (jätä pois jos et pidä valkosipulista)
- suolaa
- mustapippuria
- oreganoa
- 1 rkl siirappia
- öljyä sipuleiden kuullottamiseen
- 1 – 2 dl ruokakermaa
- tuoretta tilliä valmiin ruuan päälle
Kuullota ensin pannulla suikaloidut sipulit, varo valkosipulin ruskistumista. lisää joukkoon tomaattimurskat ja anna niiden ja sipulien hetki hautua. Lisää mausteet ja siirappi. Lisää tonnikalat ja sekoita tasaiseksi muiden aineiden kanssa. Lopuksi lisää kerma ja anna kastikkeen kuumentua kiehuvaksi.
Keitä pasta, valuta se lävikössä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää nyt tonnikalakastike pastan joukkoon ja voit halutessasi lisätä myös juustoraastetta ruokaan. Meillä juustoraaste on pöydässä erikseen tarjolla – tämä on ihan makuasia miten kukin haluaa vai haluaako lainkaan.
Keskiviikko – kalapuikot, kermaviilikastike ja keitetyt perunat sekä kiehautetut pakasteherneet
Laita ensin perunat kiehumaan ja sen jälkeen laita kalapuikot uuniin. Kypsennä kalapuikot pakkauksen ohjeen mukaisesti. Sillä aikaa kun perunat ja kalapuikot kypsyvät sekoita kalapuikoille kastike kermaviilistä ja valmiista kurkkusalaatista. Itse pidän tällaisen ruuan lisukkeena tarjottavista etikkapunajuurista tai valmiista punajuurisalaatista. Keitetyt herneet kuuluvat meillä tämän ruoan lisäkkeeksi myös.

Torstai – Nakkikeitto
Keitot valmistuvat tosi kätevästi kaupan pakasteena myytävästä peruna-keittojuurespakasteesta. Tällä kertaa keiton proteiinina ovat nakit. Meille ostetaan Snellmanin kunnon nakkeja, koska niissä ei ole lisättyä fosfaattia.
Perjantai – tortillat kanan filesuikale -täytteellä
Tortilla-tarjoilun teemme yleensä poikien (= kaksi aikuista miestä) kanssa yhteistyössä. Minä hoitelen kasvispuolen esillepanon ja pojat hoitavat loput täytteet eli kypsentävät lihat ja muut kypsennystä vaativat täytteet.

Lauantai
Uunikalakiusaus – saattaa kuulostaa oudolta, mutta tämä on hyvin yksinkertainen ruoka. Tämän valmistan kahdesta pakastesei-paketista ja pakaste peruna-sipulisekoituksesta. Laitan jäiset seit voidellulle vuoalle (minulla iso korkeareunainen uunipelti). Maustan kalan suolalla ja joskus lisään valkopippuria, tilliä, sitruunaa yms. Päälle kaadan ruokakermaa – tähän määrään sitä tarvitaan litran verran. Kerman määrää voi vähentää jonkin verran, jos jääkaappiin on sattunut jäämään jotain muita sopivia maitotuotteita esim. kermaviiliä, creme fraichea tai jotain tuorejuustojen loppuja yms. Juustoraastetta lisään usein myös mukaan, mutta se ei ole välttämätön. Jos minulla ei satu olemaan kermaa kotona voin tehdä kananmunista ja maidosta nesteen tai kananmunista ja vedestä.

Sunnuntai
Riisi-broiler ruoka – tämä tarkentuu ruuan valmistuksen alkaessa😅miten sen toteutan. Helppo, nopea tapa ja myös takuu varmasti kaikille meille maistuva on keitetty riisi ja kana-/broilerinsuikale-curry kastike. Varhaiskaali on nyt niin hyvää, että sitä teen lisukkeeksi. Suikaloin kaalin ja paistan kevyesti – niin että suutuntuma säilyy napakkana – paistinpannulla ja maustan suolalla.
Vastaa