Pitkästä aikaa leivoin peltileipää ja tällä kertaa käytin hyväkseni tähteeksi jääneen keiton liemen taikinan nesteenä. Nakkikeitto tuli syötyä, mutta hyvän makuista lientä jäi kattilaan ja en hennonut heittää sitä pois vaan tein siitä huomiseksi aamuksi leivän aamupalalle. Jää siitä kyllä leipää syötäväksi ihan koko päiväksi. Sämpylöitä ensin ajattelin tehdä, mutta laiskuus voitti ja tein taikinan melko pehmeäksi ja kaadoin sen suoraan pellille vaivattuani sitä ensin riittävän kauan yleiskoneella.
Jauhoina käytin 2/3 puolikarkeita vehnäjauhoja ja loput 1/3 ruis- ja gluteiinittomia (näitä siksi, että olivat olleet niin kauan pussin pohjalla) jauhoja. Leipäni oli siis tähderuokaa kaikin puolin.
Ohje:
- 5 dl keiton lientä
- 1,5, tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 rkl öljyä
- 7 – 8 dl jauhoja
Sekoita aineet ja vaivaa taikina – itse teen tämän yleiskoneella.
Anna taikinan kohota liinan alla n. 20 minuuttia
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ajelin tässä vaiheessa taikinapyörällä leipään ristikot.
Anna leivän vielä kohota liinan alla 20 minuuttia, pistele se haarukalla ennen uuniin laittoa.
Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.
Koko meidän alakertaan tuli ihana tuoreen, vasta paistetun leivän tuoksu. Nyt on hyvä nukahtaa tähän tuoksuun ja herätä aamulla tuoreen leivän odottaessa aamukahvin juojia.
Vastaa