Vanhan ajan Murokaakku – vanhat ohjeet kannattaa päivittää nykyaikaan

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty  *-merkillä.

Löysin ohjeen * Maija keittää -kirjasta (alkulause kirjoitettu elokuussa 1948 Jyväskylässä ja kysekisen painovuosi  K. J. Gummerus Oy Jyväskylässä 1951)

Murokaakku (ohje kirjoitettu suoraan alkuperäisen mukaisesti, avaan tekstissä ohjeen jälkeen vähän nykyaikaisemmat ilmaisut/toteutus vaihtoehdot) – huomioi,

Vuokaan: suolatonta voita, seulottuja korppujauhoja

Kaakkuun:

 • 200 g voita tai margariinia
 • 100 g sokeria
 1. 4 – 5 munaa
 2. 100 g sokeria
 3. 200 g perunajauhoja (seulottuja)
 4. ½ tl leivinjauhetta
 5. 1 – 2 tl vaniljasokeria

Valmistus:

Vuoka voidellaan huolellisesti pestyllä voilla ja jauhotetaan seulotuilla korppujauhoilla.

Voi pestään kesälämpimällä vedellä useaan kertaan kulhossa puukauhalla. Se hierotaan vaahdoksi 100 g sokerin kera.

Munat rikotaan yksitellen kuppiin ja niiden tuoreus tutkitaan. Ne vatkataan ensiksi sinänsä, sitten 100 g sokerin kera vaahdoksi. Tämän jälkeen yhdistetään munavaahto voivaahtoon pienin erin puukauhalla voimakkaasti sekoittaen. Juoksettumisen estämiseksi seulotaan jauhoseosta silloin tällöin joukkoon. Viimeksi lisätään loput jauhot edelleen seosta voimakkaasti vatkaten ja seos maustetaan vaniljasokerilla.

Kaakkuseos kaadetaan voideltuun korppujauhotettuun vuokaan. Pinta tasoitetaan lusikalla. Kaakku paistetaan hyvässä uuninlämmössä n. 1 tunti. Kypsyyttä kokeillaan varvulla. Kaakku kaadetaan jäähtyneenä vuostaan.  Murokaakku vaatii erittäin suurta huolellisuutta tekijältään, mutta onnistuneena se kuuluu hienoimpiin kahvikaakkuihin.

Tämän päivän toteutuksen voi tehdä suoraan suolattomalla voilla – onneksi☺ Jauhojen seulominen on tässä yhteydessä synonyymi siivilöinnille. Puukauhaa ei tule itse käytettyä vaan työn suorittaa yleiskone. Kananmunien tuoreus toki tarkistetaan nykyisinkin rikkomalla ne yksitellen vaikka kuppiin tai juomalasiin. Hyvä uunin lämpö kahvikakun kypsennyslämpötilaksi on 175 astetta. Jos kotona ei satu varpua löytymään kypsyyden tarkistamiseen, niin esim. puinen grillitikku on hyvä tähän hommaan.

Ja nyt tarinan opetus:

 • Jotain meni pieleen kuten kuvasta näkyy, tuo ei ole raakaa taikinaa vai olisiko? Perunajauhoja käytin taikinassa pelkästään ja pinta on hyvinkin paistunut.
 • Ohjeessa oli 0,5 tl leivinjauhetta ja 5 munaa – verrattuani nykyajan ohjeisiin on niiden kahvikakkuohjeissa munia käytetty 2 – 3 ja leivinjauhetta 2 tl. Voisiko tuo kiisselin näköinen keskus johtua edellä mainitusta syystä?
 • Tästä oppineena vastedes tarkistan ja vertaan ohjeita, että onko niissä oleellisia poikkeamia esim. siksi, että ohjeiden julkaisemisaikaan on käytetyt tuotteet todennäköisesti aivan erilaisia kuin, mitä me nykyisin käytämme.  Tässä tapauksessa mm. perunajauhoja on tuohon sodan jälkeiseen aikaan tehty vielä jopa kotona. Puhumattakaan leivinjauheen koostumuksesta, joka on varmasti tuotekehityksen myötä muuttunut vuosikymmenien aikana huimasti.

Aina ei ole vanhassa vara parempi, kuten tämä esimerkki opetti.

Tässä vielä ohje Peruskahvikakkuun, ohje on otettu * Makujen maailma -kirjasarjan Leivonnaiset osasta, kirjan ohjeet ovat Marita Joutjärven ohjeita. Linkki ohjaa sinut Finlandia kirja -verkkokaupan sivuille. Finlandia kirja on kiertotalouteen ja käytettyihin kirjoihin erikoistunut kotimainen verkkokauppa. Tämä on yksi niistä yrityksistä, jonka kautta minulla on affiliate markkinointisopimus (kumppanuusmarkkinointi). 

Peruskahvikakku

 • 200 g voita tai margariinia
 • 1½ dl sokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 3 munaa
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1½ dl perunajauhoja tai ohrakasta
 • 2 tl leivinjauhetta
 1.  Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit.
 2.  Lisää munat mukaan yksitellen voimakkaasti vatkaten.
 3.  Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan siivilän läpi.
 4.  Kaada taikina huolella voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
 5.  Paista 175 asteessa noin 50 – 60 minuuttia.

Peruskahvikakkutaikinaan voit lisätä vaihtelua tuomaan esim. mausteita, kuten tähän maustekakkuun

 • 2 tl kardemummaa
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl inkivääriä
 • ½ tl pomeranssinkuorta
 • ½ tl neilikkaa
 • lisää sokeriksi vielä 1 dl fariinisokeria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT