Leivoin muutama viikko sitten itse Hot Dog -sämpylät meidän joka perjantaiseen iltaruokaan – siis pyrin tekemään joka perjantaina iltaruuaksi jotain vähän muusta arjesta poikkeavaa. Tämä ihan siksi, että viikko rytmittyisi viikon arkipäivien ja viikonlopun mukaan. Usein me syömme perjantaina pitsaa, nachopeltiä, tortilloja, hampurilaisia ja nyt tällä kertaa olivat sitten hodarit vuorossa. Ruuat eivät siis ole mitään erityisiä – ihan tavallisia, mutta erilaista verrattuna muina päivinä syötävään ruokaan.
Täytteenä meillä oli näissä hodareissa paistettuja br.suikaleita, jotka maustoin taco-mausteseoksella. Lisäksi oli sitten muita lisukkeita, joita näkyy ensimmäisessä kuvassa.
Sämpyläohje
Tein tämän ohjeen (jonka löysin netin syövereistä googlaamalla) tuplana ja sämpylöitä jäi vielä seuraavaksi päiväksi reilusti. Me tykättiin näistä pehmeistä sämpylöistä kovasti ja teen näitä varmasti jatkossakin vaikka ihan ilman hodari-tarjoiluakin.
- 3,5 dl vettä (tai maitoa – itse teen lähes aina leivät ja sämpylät veteen)
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 rkl sokeria
- n. 9 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl suolaa
- 40 g pehmeää voita
- 1 muna
- Voitelin sämpylät vedellä, mutta jos haluat vähän pintaa niihin niin sekoita 2 rkl tummaa siirappia + 2 rkl vettä ja voitele tällä sämpylät – lisää vielä päälle seesaminsiemeniä, niin saat aidon hodari-tunnelman aikaan.
Sitten sämpylätaikinan valmistus ja huomaa, että nyt tehdään vähän eri tavalla kun tavallisesti sämpylätaikina👍
- Lisää kädenlämpöiseen kuivahiiva ja sokeri ja anna seistä n. 5 min.
- Sekoita tässä välissä kuivat aineet eli jauhot ja suola sekaisin ja nypi pehmeä voi näiden joukkoon. Voita on kohtuullinen määrä ja se on yllättävän helppo saada nypittyä tasaisesti jauhoihin.
- Sekoita muna neste-hiivaseokseen ja lisää jauhoseos joukkoon.
- Vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 20 minuuttia (tässä kohtaa kannattaa seurata taikinan kehittymistä, itse en ihan noin kauan aikaa vaivannut taikinaa. Jos taikina on kovin tarttuvaa vielä pitkän vaivauksen jälkeen, niin lisää jauhoja vajaa 0,5 dl.
- Kohota valmista taikinaa lämpimässä paikassa kelmun alla 1 tunti. Minä käytän kohotuspaikkana uunia, jossa on valo päällä ja luukku kiinni. Valo lämmittää juuri sopivasti uunin kohotusta varten.
- Kun taikina on lähes kaksinkertaistunut, se on valmis leivottavaksi.
- Kohota valmiita sämpylöitä vielä liinan alla n. tunti kunnes ne ovat suurinpiirtein kohonneet kaksinkertaisiksi. Voitele sämpylät ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Vastaa