, ,

Kasvispihvejä ja munatonta munakasta

Joulukuu on ollut kiivas tahtinen – kierrokset ovat kiihtyneet vuoden loppua kohti ja asioita on tulvinut to do -listalle niin, että perässä ei ole meinannut pysyä. Yksi isoista asioista henkilökohtaisesti on ollut huomion kiinnittyminen uusiin ravitsemussuosituksiin, joista olemme jokainen saaneet lukea ja kuulla paljon eri tiedotusvälineiden kautta. Henkilökohtaisesti olen innostunut niistä ja samalla vähän hämilläni. Nytkö se onkin sitten lähes totta, mistä olen ollut kiinnostunut kymmeniä vuosia. Tähän saakka liki seitsemänkymppiseksi on pitänyt odotella hetkeä, jolloin kasvispainotteinen syöminen tulisi todeksi omalla kohdalla.

Kasvispihvien tekoa on sitten tullut harjoiteltua jonkin verran ja omista ennakkoluuloistani huolimatta nämä tähän mennessä kokeilemani versiot ovat ainakin maistuneet myös miespuolisille ruokakuntani jäsenille erinomaisesti. Yllä olevissa kuvissa vasemmalla ja keskellä olevat ovat kotimaisen Kymppi-tuotteen hernerouheesta valmistettuja hernefalafeleja ja oikean puolimmaiset ovat mustapapupihvejä.

Hernefalafelien ohje

Tämä ohje löytyi Hernerouhe-pussin kyljestä

  • 4 dl keitettyä hernerouhetta
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli kuutioina
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuina
  • 1,5 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl öljyä paistamiseen
  1. Huuhtele hernerouhe ja poista mahdolliset roskat.
  2. Lisää litra vettä ja keitä hernerouhetta 20-25 minuuttia, valuta tämän jälkeen ylimääräinen vesi pois. Jätä rouhe kuitenkin vähän valuvaksi, koska sen joukkoon lisätään vielä mm. korppujauho.
  3. Lisää hernerouheeseen korppujauho, kananmunat, sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.
  4. Pyörittele massa pulliksi ja painele noin sentin paksuisiksi kiekoiksi.
  5. Paista falafelit pannulla runsaassa öljyssä noin 3 minuuttia/puoli.

Mustapapupihvien ohje

  • 1 punasipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 340 g mustapapuja (kypsien papujen paino)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl chilijauhetta
  • 1 dl lehtipersiljasilppua
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 2 tl psylliumia
  1. Kuullota sipulit ja sekoita muiden aineiden kanssa muussiksi – tähän käytin apuna sauvasekoitinta.
  2. Muotoile papumuusista käsin sopivan kokoisia n. sentin paksuisia pihvejä. Kannattaa tehdä mieluummin pieniä kuin turhan isokokoisia pihvejä. Pienet pihvit on helpompi paistaa niin, että pysyvät koossa.

Sekä hernefalafeleja että mustapapupihvejä voi tarjota esim. perunoiden ja keitettyjen kasviksien kanssa tai vaikka uunijuureksien ohella. Nämä sopivat myös hyvin keitetyn ohran, riisin tai muun vastaavan kanssa tarjottaviksi.

Kikhernemunakas on sellainen ruoka, jota olen melko paljon tehnyt aamupalaksi vuosien ajan. Tämä on hyvä ja täyttävä aamupala, jonka turvin pärjää hyvin lounaaseen asti. Tämä korvaa samalla sekä leivän että proteiinin. Täytteeksi voi valita mitä tahansa kasviksia, valmista salaattia tai vaikka kaapissa olevan sienimuhennoksen jämät. Omassani oli täytteenä tällä kertaa ihan vain tomaattisiivuja ja valmista valkosipulimajoneesi-kastiketta.

Kikhernemunakkaan ohje

  • 1,5 dl kikhernejauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 0,5 tl juustokuminaa
  • 0,5 tl kurkkumaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 dl vettä
  • öljyä paistamiseen
  1. Sekoita kikhernejauhot ja mausteet sekaisin.
  2. Lisää kuivien aineiden joukkoon vesi muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi.
  3. Anna turvota n. 5 min.
  4. Jos taikina tuntuu liian paksulta (pitää olla paksua, mutta on pystyttävä kaatamaan taikina pannulle) lisää joukkoon tilkka vettä.
  5. Paista pannulla kunnes pinta hyytyy. Käännä munakas ja paista toinen puoli.
  6. Nosta lautaselle ja lisää täyte – taita toinen puoli, jos haluat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT