Kuukauden viimeiset päivät tahtovat mennä nykyisin tosi kitkutteluksi ruuan kanssa – hinnat ovat nousseet rajusti ja rahat alkaa olla loppukuusta hyvin vähissä. Nyt on elämänkokemus kultaakin arvokkaampaa pääomaa. Kekseliäisyys ja ennakkoluulottomuus ovat valttia. Juuri laskin, että viikoksi on ruokabudjetissa käyttövaraa n. 60 €. Sillä pitäisi saada aikaan ruuat neljälle aikuiselle. Tässä kuussa jostain syystä tavanomaista tiukempaa. Kaikki kotivarakin on lähes käytetty.
Tänään on torstai ja ensi viikon torstaina ja perjantaina tulee tileille vasta rahaa. Tästä kyllä selvitään ihan kunnialla sinne saakka, mutta kyllä tämä tarkan suunnittelun vaatii. Täksi päiväksi valmistin täysjyväspagettia ja kastikkeen kananjauhelihasta, vaaleasta soijarouheesta, valkoisista pavuista ja tomaattimurskasta. Olen määrätietoisesti vähentänyt ruokavaliostamme lihan määrää ja pyrin pitämään punaisen lihan käytön vähäisenä. Meillä on useimmiten kerran viikossa punaista lihaa ruossa.


Pastakastikkeen ohje
Tämän ohjeen määrät ovat summittaisia, mutta tärkeämpää on tämän kohdalla tehdä joustavasti ruoka niistä aineista, mitä kotona on jo valmiina.
- 400 g kananjauhelihaa (Kotimaista-tuotemerkki)
- 1 prk tomaattimurskaa (Xtra-tuotemerkki)
- 1 sipuli (Kotimaista-tuotemerkki)
- 1 tölkki valkoisia papuja (Rainbow luomu)
- 2 dl vaaleata soijarouhetta (VegeSun)
- Kotimaista rypsiöljy + Keiju-margariini (tämä yhdistelmä, koska öljyä oli liian vähän)
- mausteita: suolaa, jauhelihamaustetta, mustapippuria, oreganoa, Ahjo-maustekastiketta (vahva chili), soijakastiketta, siirappia
Öljy kuumennetaan pannulla ja siihen lisätään kuiva soijarouhe, suikaloidut sipulit, jauhelihamauste => näitä kuullotetaan pannulla ja sekoitetaan sekaisin niin, että jauheliha ja soijarouhe menevät sekaisin. Lisätään joukkoon vettä sen verran, että soijarouhe pääsee turpoamaan ja seoksesta tulee sakeaa. Sitten lisätään tomaattimurska ja pavut sekä tomaattimurskapurkin huuhteluvesi että tarvittava määrä vettä, jotta kastike tulee sopivan vahvuiseksi. Lopuksi jätetään kastike miedolle lämmölle hiljalleen kypsymään. Noin 15 minuuttia riittänee, jonka jälkeen levyn voi kääntää pois kokonaan päältä ja jättää kastikkeen hautumaan kannen alle spagettien kypsymisen ajaksi.
Pastan lisukkeena kesäkaali-kurpitsaraastesalaatti ja pannulla haudutettu kurpitsa-punasipulimuhennos
Kesäkurpitsan satokausi on parhaimmillaan ja siksi meillä on nyt ollut useampana päivänä kesäkurpitsaa ruokavaliossa mukana. Lisuke ja salaatti ovat ehkä vähän kuin tårta på tårta, mutta toisaalta kesäkurpitsa taipuu niin moneen, että sitä mahtuisi hyvin aterian kaikkiin osiin. Yksinkertaisen lisukkeen tein meille paistamalla kesäkurpitsaa ja punasipulia pannulla. Oletko koskaan kokeillut kesäkurpitsa-suklaakakkua? Sitä voisi hyvin syödä myös vaikka jälkiruokana aterian päätteeksi. Olisikohan meillä sitä viikonlopun jälkiruokana😊
Vastaa