Vielä viikko kitkutellaan ennen kuin on taas ”palkkapäivä”
Keitot ovat edullisia ja niitä voi hyvin myös buustata kasvisproteiineilla. Esimerkkinä tulee mieleen vaikka jauhelihakeitto, johon voi jauhelihan jatkeeksi lihan ruskistamisvaiheessa lisätä tummaa soijarouhetta. Jauhelihakeittoon sopii hyvin myös erilaiset pavut lisäämään proteiinia, joka pitää hyvin kylläisyyden tunteen yllä. Muutenkin lihan jatkeena on hyvä käyttää kasvisproteiinin lähteitä, jolloin lihan käyttö pysyy helpommin suositusten rajoissa.
Ylläolevassa kuvassa näkyy iso pakastehernepussi. Herneistä tein erittäin hyvän tuorehernesosekeiton. Pakastekasvikset ovat tuoteryhmä, jota pyrin aina varaamaan jonkin verran pakastimeen. Näin loppukuun päivinä on hyvä, että on jotain mistä voi kehitellä pienillä lisäyksillä hyvää ruokaa. Herneiden joukkoon ei paljon tarvinnut muuta lisätä kuin vettä, mausteita ja lopuksi ruokakermaa purkillinen.
Hernesosekeitto
- vettä 1 l
- kasvisliemikuutioita tai muita kaapista löytyviä liemikuutioita 1-2 kpl
- 1 – 2 sipulia – jos pidät sipulista, niin näillä saat myös keittoon vähän lisää kasvismassaa
- 1 – 2 perunaa – nämä tuovat keittoon täyteläisyyttä, jos kotona ei satu olemaan perunoita, voit lisätä perunajauhoja 1,5 rkl veteen sekoitettuna
- suolaa
- mausteita – jos on tuoretta meiramia tai muita yrttejä, niin sopivat hyvin tähän
- omaan keittooni lisäsin rouhittua mustapippuria
Käytetään satokausi hyväksemme
Tähän aikaan vuodesta meillä jo osa kesän sadosta tuottaa syötävää lisää ruokavalioomme. Itsellä on kasvamassa kesäkurpitsoja ja niistä olen saanut mukavasti lisäruokaa ja lisää kasviksia ruokavalioomme. Suositusten mukainen 600 g/pvä on aika iso määrä kasviksia, kun sitä alkaa punnitsemaan ja seuraamaan omassa ruokavaliossaan.
Aloitin juuri muutama päivä sitten kokeilemaan kuukauden jaksolla Keventäjät -palvelua ja siinä olen nyt aluksi taas opetellut eli palautellut mieleen kohtuullisen kokoisia ruokamääriä sekä tuota kasvisten määrän hahmottamista. Tuntuu, että on ihan keskittymistä vaativa homma saada kasvisten määrä taas nostettua suositellulle tasolle. Satokauden tuotteiden lisääntyessä kasvisten lisääminen alkaa helpottua, mutta tässä vaiheessa ollaan vielä pitkälti pakaste- ja tuontituotteiden varassa näin, kun hinta on lähes tärkein valintaperuste. Kotimaisten juuresten varsinaisen satokauden alussa tilanne helpottuu.
Tomaatteja on omassa pihassa kypsymässä runsaasti ja ne auttavat omalla kohdallani erittäin paljon kasvisten lisäämistä. Meidän taloudessa muut eivät voi allergioiden vuoksi tomaatteja käyttää muuta, kuin kypsennettyinä. Toki tomaatit antavat moneen ruokaan myös kypsänä hyvän lisän ja onhan niissä juuri kypsennettynä paljon ravintoaineita, jotka eivät tuoreesta tomaatista tule elimistössä hyväksi käytettyä. Olen joskus tuote-esittelytehtävissä esitellyt mm. luomu tomaatteja😉
Kananfilesuikale -perunamuusilaatikkoa
Tähän aikaan vuodesta perunamuusia harvoin onnistuu tuoreista perunoista tekemään. Onneksi meillä on olemassa pakastevaihtoehtoja tai perunamuusijauheita. Olin nuo jauheet unohtanut moniksi vuosiksi, mutta sitten bongasin netin syövereistä lihaperunasoselaatikosta, jossa oli käytetty Mummon muusi -jauhetta. Tuli ihan nostalginen olo, koska lapsuuden kodissani äitini joskus käytti tuota jauhetta myös ruuanlaitossa. Olen itse myös täällä blogissani julkaissut perunarieska-ohjeen jonka valmistin muusijauheesta.
Vastaa