,

Kysymys: mitä kuuluu aamupalaasi?

Minulla aamupala on kuulunut aina päivärutiineihini. Laatu on ollut myös koko aikuisikäni tavallinen, lähes suositellun mukainen aamiainen, johon on kuulunut kokojyvätuotteita, proteiinia, vihanneksia ja usein marjoja tai hedelmä. Työvuosinani oli ensin aika, jolloin menin vasta yhdeksään aamulla töihin ja ennen sitä vein  lapset hoitoon. Nuorimman lapsen jälkeen elämä muuttui paljon. Sitten aloitettuani muutaman kotona vietetyn  hoitovapaa vuoden  jälkeen työt uudella alalla työaikakin muuttui. Työni alkoi useimmissa paikoissa klo 7, mutta oli myös muutama työpaikka, johon menin jo klo 6. Tuolloin jouduin lähtemään kotoa niin varhain aamulla, että aamupalan söin vasta työpaikalla aamun kahvitauolla.

Nykyisin nautin hitaista ja kiireettömistä aamuista. Hyvin usein teen sitä, mitä olen aina toisia kieltänyt tekemästä – syön aamupalani olohuoneessa aamun tv-lähetyksiä seuraten. Näin sitä asiat muuttuvat ajan saatossa. Monesti hätkähdän kellon ollessa lähes kymmenen, että minä vielä haahuilen yöpaidassa ja aamutakissa. Se on ihan kivaa, mutta jos sitä tapahtuu liian usein, se alkaa tympäistä. Aamut ovat kuitenkin niin hyviä ja arvokkaita hetkiä, että niitä kannattaa vaalia ja etsiä niistä parhaat palat.

Keitän kaurapuuroa lähes joka aamu. Usein puuroa jää tähteeksi vielä toiseksikin kerraksi ja tämän puuron säilytän jääkaapissa. Se tulee syötyä joko iltapalana tai seuraavan aamun aamupuurona. Tiedän tämän puuron lämmitettynä käyttämisen jakavan mielipiteitä, mutta meille se on maistunut lämmitettynä ihan hyvin. Puuron kanssa usein syön marjoja, joskus keitän marjakeittoa vaihteluksi. Jos marjoja tai marjakeittoa ei ole, laitan puuron päälle Keijua nokareen. Ennen käytin voita, mutta lääkärin ohjeistuksesta siirryin Keijuun ja kyllä minun kolesteroli arvo on vähän sen  jälkeen pudonnutkin. Syön reilun aamupalan ja minulla on myös leipä sekä kananmuna puuron lisäksi aamupalallani. Kananmunan olen alkanut valmistamaan mikrossa, koska se on niin helppoa. Mikro huolehtii kypsennysajan automaattisesti.

Kananmunan kypsennän näin:

  • voitelen pienen reunallisen lautasen (minulla Ikean puurolautanen)öljytilkalla
  • rikon kananmunan lautaselle
  • sekoitan munan rakenteen rikki haarukalla
  • suolaa en lisää, koska käytän hyvin vähän lisättyä suolaa ruuassa

Kaurapuuron valmistan näin:

  • kiehautan n. 8 dl vettä
  • lisään veteen suola 0,5 tl – tämä määrä mielestäni estää sellaisen vetisen maun
  • kiehuvaan veteen lisään n. 4dl kaurahiutaleita
  • sekoitan hiutaleet kiehuvaan veteen vispilällä ja pienennän levyn lämmön
  • annan puuron hiljalleen kypsyä 5-10 min välillä sekoittaen ja käännän levyn lämmön nollille
  • tämän jälkeen laitan kannen vielä puurokattilan päälle ja jätän sen hautumaan

Kun olen laittanut kahvin tippumaan ja tehnyt muut aamupalan osat valmiiksi, on puurokin jo hautunut riittävästi ja voin ottaa sitä lautaselleni ja siirtyä nauttimaan aamiaistani.

 


2 vastausta artikkeliin “Kysymys: mitä kuuluu aamupalaasi?”

  1. Tarun tapaan/Taru avatar

    Meidän ikäihmisten perhekodissa on nykyään aamuisin tarjolla seuraavanlainen aamupala: haudutuspadassa useamman tunnin hautunut kaurapuuro, marjoja, rasvatonta raejuustoa, pähkinäsekoitusta (saksanpähkinä + mantelirouhe), appelsiinimehua sekä kahvia/teetä.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Hyvältä kuulostaa teidän vanhusten aamupala. Nuo pähkinät, siemenet ja mantelit ovatkin tärkeitä lisiä ravinnossa. Minä käytän myös säännöllisesti ainakin jotain tuosta ryhmästä. Ne syön yleensä välipalan yhteydessä tai iltapalalla,joskus myös salaatin joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT