Syödäänkö teillä joka viikko kalaa?

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä

Ruuan hinnannousun myötä yksi haaste on kalan syönti. Pieni ruokabudjetti ei kestä viikottaista kalaruokaa tuoreesta kalasta valmistettuna, jos ei satu itse harrastamaan kalastusta. Olen päätynyt käyttämään enimmäkseen pakastekalaa ja tonnikalaa purkissa. Tämä perustuu pelkästään siihen, että ostan sitä mitä edullisimmin löydän. Joskus harvoin on onni saada tuoretta kalaa, jos joku ystävistä on saanut saalista yli oman tarpeen. Tuoreesta kalasta olen opetellut joitakin vuosia sitten käyttämään mahdollisimman tarkasti koko kalan. Isommista kuhista esim. otan fileet ensin irti, sitten irroittelen lopun kalan lihan mahdollisimman tarkasti irti ja teen siitä  uunissa purkkikalaa.  Ruodoista ja päästä keitän vielä kalaliemen, josta saa todella hyvän makuisen liemen kalakeittoon.

Yllä olevissa kuvissa on itse tekemääni purkkikalaa. Tuo on tosi hyvää ja säilyy useita päiviä jääkaapissa hyvänä, koska purkki tavallaan umpioituu uunissa. Sanon tavallaan, koska käyttämäni purkit eivät ole varsinaisia umpiointi purkkeja. Toimivat kuitenkin ilmatiiviinä, kun valmistaa kalan niissä ohjeen mukaisesti. Hyvä ohje löytyy esimerkiksi täältä

Meillä oli viimeksi sitruunaista uuniseitä. Vaihtelen mausteita ja kasviksia, joita käytän uunissa valmistamiini sei-ruokiin. Tuo sitruunaviipaleiden levitys kalan päälle toimii aina. Laitoin kalat voideltuun vuokaan ja kalojen päälle lisäsin valmista kalamausteseosta ja suolaa. Suolan kanssa olen varovainen, koska meillä on yhdelle syöjistä pitää olla vähäsuolaista ruokaa. Lopuksi lisäsin purkillisen ruokakermaa ja paistoin kalan 200 asteessa kunnes siitä tuli tuollainen kypsän näköinen. Kalan kanssa on tuon kypsennysajan suhteen oltava jonkin verran tarkkana, jotta kalasta ei tule kuivaa. Koska tuossa ruuassa on liemenä kermaa, niin erillistä kastiketta ei tarvitse tehdä vaan tämä maistuu erinomaiselta keitettyjen perunoiden kanssa. Tässä annoksessa minulla on kaksi pakettia seitä eli yhteensä 800 grammaa. Tämä määrä riittää meille neljälle päivällisruuaksi ja siitä jää vielä tähteeksi seuraavan päivän lounasruuaksi jollekin meistä kolmesta lounaan syöjästä.

Uuniseitä voi varioida todella monella tapaa. Joskus maustan kerman sinapilla tai ketsupilla ja lisään tilliä reippaasti päälle. Tomaattimurskasta, valkosipulista ja pitsaan sopivista mausteista saa taas ihan erilaisen version. Tuosta tomaattisesta ja pitsan makumaailmoja muistuttavasta uunisei  annoksen lopusta voi tehdä seuraavaksi päiväksi joko pastalle kastikkeen tai laittaa pitsan päälle. Olen tehnyt myös joskus ihan maitokastikepohjaisen kuorrutteen seille. Siihen voi lisätä pinaattia halutessaan tai vaikka juustoraastetta. Juustoraasteesta saa sinällään maukkaan kuorrutteen seille – usein teen siitä kuorrutteen lisäämällä kananmunaa raasteeseen.

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT