Paras vinkki ikinä – Opiskelijana Eläkkeeltä yrittäjäksi -koulutuksessa

Julkaisu on kaupallinen yhteistyö Suomen Yrittäjäopisto kanssa  – koulutuksen rahoittavat 

Kerron tässä blogikirjoituksessa päiväkirjan omaisesti matkastani opiskelijana kohti yrittäjyyttä. (päivitetty viimeksi 28.6.2024)

Oman mielenkiintoisen lisänsä tähän tuo se, että olen kohta 68-vuotias eläkeläinen. Oletan opiskeluni ja oppimiseni olevan hyvin avartavaa kaikkeen elämäni aikana keräämääni kokemukseen yhdistettynä. Päiväkirjaani tulen päivittämään koko kuuden kuukauden ajan ja kerron miltä opiskelu tuntuu, mitä oivalluksia olen kokenut ja miten tieni yrittäjyyttä kohti etenee.

OSA 1   22.3.2024  Kuukausi takana verkko-opintoja 

Helmikuussa bongasin ilmoituksen Eläkkeeltä yrittäjäksi -koulutuksesta. Silmiini osui heti linkki koulutukseen ilmoittautumisesta. Minä klikkasin linkkiä ja tässä nyt olen opiskelijana😊 Taisi olla yksi parhaista klikkauksistani, jonka seurauksena olen ollut 29.2. alkaen opiskelijana Suomen yrittäjäopistossa. Kuukausi on mennyt nopeasti ja tunnen itseni piristyneeksi. Todeksi tuli tämän klikkauksen kautta se, että ihminen tarvitsee tavoitteita ja virikkeitä niitä kohti etenemiselle iästä riippumatta. Vähitellen alan päästä kiinni säännölliseen opintomateriaalin läpikäymiseen ja syvempään tutkimiseen. Puoli vuotta tuntuu kohtuulliselta ajalta tämän asian omaksumiseen. Se miten asia käytännössä tulee tapahtumaan on sitten nähtävissä heinäkuun lopussa. Tuskin sattumaa, että opiskeluaikani loppuu 28.7. ja minulla on syntymäpäivä seuraavana päivänä. On tuplasti juhlimisen aihetta silloin.

Hakemusta lähettäessäni ajattelin ja siitä ääneen puolisolleni sanoinkin, että laitan hakemuksen, mutta tuskin tästä mitään perästä kuuluu. Seuraavana aamupäivänä minulle soitettiin Suomen yrittäjäopistosta ja toivotettiin tervetulleeksi mukaan koulutukseen. Siitä tämä opiskelijan tie alkoi. Hakuilmoitus oli siis ihan sitä mitä lupasikin. Muutaman päivän kuluttua minulla oli oman opinto-ohjaajani kanssa teams-palaveri ja pääsin aloittamaan opintoni. Tätä kirjoittaessani olen jo käynyt useampia aineistoja läpi kertaalleen, mutta minulla on opintojen suorittamiseen aikaa 6 kk, joten käyn eri aineisto kokonaisuuksia vielä tarkemmin läpi tänä aikana varmasti useaan otteeseen. Aineistoista löytyy paljon myös syventävää tietoa, jota  voin omaan tahtiini lukea ja omaksua itselleni sopivalla tavalla. Olen myös ollut verkon kautta jo kahdessa palaverissa ohjaajani kanssa ja kävimme läpi minulle heränneitä kysymyksiä sekä jo ideoimme, mitä kaikkea juuri minä eli minun yritykseni voisi tehdä. Aivoriihi-ajattelua tässä nyt pyrin pitämään yllä kaiken aikaa. Minulla on ollut tapana jo jonkin aikaa laittaa heti ylös ideat, niiden vilahtaessa ajatuksissani. Pidän vihkoa keittiön pöydällä usein, koska etenkin ruokaa laittaessa alkaa ideoita bongahdella. Juuresten ja sipulien kuoriminen on antoisaa tässä mielessä.

Itselläni on vahva usko siihen, että tulen hyötymään merkittävästi näistä opinnoistani. Aina kun saa uutta tietoa ja osaamista, itseluottamus kasvaa. Itseluottamus vie eteenpäin monissa elämän koukeroissa. Omakohtaisesti olen kokenut jo aikaisemmin työssä ollessani, miten opiskelun kautta tullut osaamisen lisääntyminen vaikutti työroolini vahvistumiseen. Olen opiskellut itselleni uuden  ammatin uudelle alalle ja ennätin toimia alan työssä kaikkiaan n. 15 vuotta. Aloitin opiskeluni 46-vuotiaana puhdistuspalvelualalla ja suoritettuani perustutkinnon sekä kaksi alan erikoisammattitutkintoa, vierähti opiskelun parissa yhteensä n. seitsemän vuotta. Työn ohessa opiskelu oli hyvin antoisaa aikaa ja avasi monia ovia opiskelija statuksen ansiosta. Pääsin osallistumaan sellaisiinkin projekteihin, joihin en muuten olisi päässyt mukaan.

Eläkkeellä opiskeleminen on ollut salainen  haaveeni jo silloin, kun jäin pois työelämästä. Olin kuitenkin luopunut koko ajatuksesta tutkittuani mahdollisuuksia ja näytti siltä, että eläkeläisenä ei ole mahdollista päästä opiskelemaan juuri mitään tavoitteellista ja jos jotain olisikin ollut tarjolla, olisivat kustannukset olleet minulle este. Minä päädyin sitten siihen, että opettelen itsekseni lisää somevaikuttajana toimimisesta ja sen kautta mahdollisista lisäansio vaihtoehdoista. Uskon nyt tämän opiskeluni myötä löytäväni oikeat askelmerkit tavoitteeni toteuttamiseksi. Vielä näin alkumetreillä tuntuu, että ajatuksia ja ideoita sinkoilee mielessäni sinne tänne, mutta annan aikaa itselleni prosessoida tätä asiaa. Tulee mieleeni myös se, että voisin käydä vaikka pitämässä pieniä puhekeikkoja, joilla kertoisin tästä eläkeläisen vaihtoehtoisesta elämisen tavastani😅

Tällä viikolla odotin postin ilmoitusta saapuneesta paketista. Minulle oli tulossa läppäri  lainaksi oppilaitoksesta opiskeluni ajaksi. Itselläni on pöytäkone, jonka poikani on koonnut minulle useammasta eri koneesta.  Ilmeni tässä näiden parin verkko-palaverin myötä, että oma tietokoneeni ja kuulokkeet eivät ole ihan pettämätön yhdistelmä näissä palavereissa. Loistava apu, että voin lainata oppilaitokselta kannettavan tietokoneen opintojen ajaksi. Ensimmäisiä tavoitteita yritystoiminnassani onkin tulojen suhteen, että pystyisin investoimaan tällaisiin kohtuullisiin välineisiin, joita toiminnassani tarvitsen. Kännykkä on nykyisin tosi kovassa käytössä ja mm. videomateriaalin tuottamiseen voisin tarvita vähän lisätarvikkeita sekä hyvän läppärin.

Tänään olen heti aamulla herättyäni käynyt lukemassa oppilaitoksen verkkoalustalta erilaisista oppimistyyleistä ja tuotteistamisesta. Minulla vie aina hetken, että pääsen alkuun aiheen sisäistämisessä. Esimerkiksi tuo oman osaamisen tunnistaminen on sellainen asiakokonaisuus. Minua hämää paljon se, että nyt olen hakemassa osaamistani muusta kuin viimeisestä pitkästä työurastani. Olen ikään kuin palaamassa taaksepäin ajallisesti eli menneisyyteeni ennen puhdistuspalvelualalla oloani. Palaan tavallaan niille juurilleni, missä olin ennen kuin muutin pois synnyinseudultani 90-luvun lopulla. Tuolloin oli nuorin lapsemme 5-vuotias ja minä jätin pankkityöni 12 vuoden työurani jälkeen. Ymmärrän tänä päivänä hyvin, miten haastavassa elämäntilanteessa tuolloin olin ja miksi en kyennyt näkemään silloin muita vaihtoehtoja irtisanoutumiselleni. Kaikki kokemukset, jotka olen sen myötä saanut ovat olleet välttämättömiä tämän hetkisen ymmärrykseni saavuttamiseksi. Pakko on kuitenkin tunnustaa, että vuosien aikana on ollut hetkiä, jolloin olen katunut syvästi tekemääni ratkaisua.

Monesti olen miettinyt ja harmitellutkin, että miksi ihmeessä tein sellaisen ratkaisun kuin tein ja jätin todella hyvän vakituisen työpaikkani. Tuo irtisanoutumiseni oli helppo ratkaisu sillä hetkellä, kun oli mahdollisuus jäädä ensin lapsen hoitovapaalle ja sitten vielä oli 500 päivän ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen käyttämiseen mahdollisuus. Katuminen ja miettiminen ratkaisustani alkoi vasta toden teolla monia vuosia sen jälkeen. Mennyttä nyt ei voi muuttaa ja tulevastakaan ei voi tietää, joten parasta on keskittyä tähän hetkeen. Oman elämän kokeminen mielekkäänä ja elämänilon säilyttäminen edellyttää meiltä tekoja ja ryhtymistä. On oltava hengessään reipas ja avoin uusille asioille. Siksi minä nyt olen tässä kirjoittamassa tarinaani eläkeläisenä opiskelusta ja yrittäjyyttä kohti kulkemisesta.

OSA 2 10.4.2024 Toinen Team-tapaaminen opinto-ohjaajan kanssa

Voi tätä riemua! Meillä oli opinto-ohjaajan kanssa oikein ideoiden ilotulitus. Minä vasta siinä tajusin, että minun vähän hassuilta tuntuneet ideathan voisivat ihan oikeasti olla tosi hyviä. Taitaa pitää paikkansa, että kannattaa unelmoida suuresti.  Kun uskaltaa unelmoida suuresti, voi sitten idean kypsyessä ja muodon löytyessä myös tiivistää asiaa oman kokoiseksi. Aihealueita, joihin erityisesti nyt alan syventymään ovat  Neuvontaosaamisen kehittäminen -kurssi ja Yrittäjyysosaamisen -kurssin Liiketoiminnan suunnittelu -osassa oleva liiketoimintasuunnitelma. Näiden kautta oma visioni tulee saamaan vähän muotoa ja sen näkyväksi tuleminen alkaa vähitellen.

Tämän päiväinen rohkea ajattelu ja visioiminen on ollut todella iso ja vaikuttava kokemus – samalla se on avannut näkemään omat mahdollisuudet ja potentiaalin ihan uudella ja uskottavalla tavalla. Usein tulee vähäteltyä omia elämän aikana hankittuja kokemuksia. Olisi aina tärkeä hakea merkityksellisyyttä tässä ajassa myös menneisyyden tapahtumista. Menneisyyttä tulisi kiittää sen antamista kokemuksista ja opetuksista, koska ilman niitä tämä päivä olisi mahdotonta toteuttaa sellaisena kuin se nyt tulee toteutumaan.

Ja mitäs tämä kaikki sitten voisi tarkoittaa käytännön toimintana. Omalla kohdallani se tarkoittaa menetelmän testaamisen aloittamista omassa käytössä. Päiväkirjan pitämistä kokemuksista – siitä mikä on hyvää ja missä on kehitettävää. Nyt on lisäksi aloitettava etsimään ratkaisuja, miten kaikki saadaan tehtyä oikeaksi työkaluksi arjen elämään.

Näillä ajatuksilla jatkan kohti seuraavaa opinto-ohjaajan tapaamista toukokuussa.

OSA 3 30.4.2024

Kiirehtimättä ja itselleni aikaa antaen tapahtuu jotain sellaista, mitä on lähes vaikea uskoa. Olen kyllä lukenut oppimisprosessista, mutta nyt saan kokea sen näin selkeästi todeksi itsessäni. Edellisen kerran  opiskellessani siivousteknikon erikoisammattitutkintoa -06…-09 , olin 15 vuotta nuorempi kuin tänä päivänä, koin jotain samantyylistä.

Tuolloin havaitsin, miten merkityksellistä on olla innostavassa ja kannustavassa seurassa. Samoin ymmärsin, että hyödyin ihan uskomattoman paljon siitä, että mukana oli useita sellaisia henkilöitä, jotka olivat oman alansa hyviä asiantuntijoita. Oppilaitoksen tarjoama rakenne oli merkityksellinen opintojeni valmistumisen kannalta. Omasta oppimistyylistä muistan yhden hyvän esimerkin. Meillä oli aiheena laatu ja minulla ei ollut hajuakaan koko asiasta. Laatu merkitsi minulle tuolloin hyvin kapea alaisesti jotain tuotteisiin ja palveluihin liittyvää. Koin ensin laatu-asiaa koskevan opintokokonaisuuden tylsäksi. Mitä sitten tapahtui? Kouluttaja laittoikin meidät opiskelijat pöytäryhmiin keskustelemaan laadusta – silloin minä vasta aloin avautua koko asialle ja voi miten mielenkiintoinen aihealue se olikaan.

No mitä minä nyt sitten olen tuolloiseen näkemykseeni saanut lisää tähän mennessä? Olen ensinnäkin löytänyt itseluottamustani takaisin, sen oltua muutaman vuoden piilossa. Aloittaessani tätä Eläkkeeltä yrittäjäksi -koulutusta minulle tuli hyvin voimakkaasti aluksi tunne, että mikä se minun yritys muka voisi olla. Kukaan ei missään kohtaa ole sanonut tai esittänyt mitään sellaista tästä koulutuksesta, että minulla pitäisi olla yritys. Tämä koulutus ei edellytä minulta tai keneltäkään toiselta yrittäjäksi ryhtymistä. Tämän myötä toki voi rohkaistua toimimaan vaikka kevytyrittäjäpalvelun kautta tarjoamaan omaa osaamistaan sitä tarvitseville.

OSA 4 2.6.2024

Opiskelu on sujunut asioiden kypsymisenä ja näkyy nyt eteenpäin vievänä voimana. Yllättävillä tavoilla olen päässyt mukaan uusiin mahdollisuuksiin ja toiveikkuus elämässäni on lisääntynyt roimasti. Käytännön tasolle tuotuna on ollut tilanteita, jolloin olen yllättänyt itseni olemalla ennakkoluuloton. Vanha tapani on ollut kieltäytyminen uusien asioiden kokeilemisesta ja nyt minulle on tullut kyky nähdä kokonaisuuksia laajemmin. Tämän myötä ennakkoluuloni ovat karisseet monen asian suhteen ja rohkaistumiseni myötä olen päässyt näkemään jo pienen kurkistuksen mahdollisuuksien merestä. Tätä uutta sisäistä maailmaani pitää nyt hetki vielä makustella ja ihan konkreettisesti pitää tehdä myös vähän töitä, sekä opiskella/harjoitella uusia tekniikoita lisää.

OSA 5 28.6.2024

Kesäkuun aikana on monta palaa loksahdellut kohdilleen yrittäjä polullani. Tiivistettynä se tarkoittaa, että nyt minulla on ennakkoveropäätös ja olen rekisteröitynyt  alv-velvolliseksi. Tuo alv-velvollisuus ilmoitus oli tehtävä, koska minulla on affiliate-kumppanuuksia, joiden komissiot maksetaan ulkomailta ja Eu-maissa meillä on oltava silloin ALV-tunniste eli VAT-numero. Liikevaihtoni tulee todennäköisesti jäämään tänä vuonna alle 15000 euron, mutta saan sitten alv-palautukset kauden loputtua takaisin.

Olen myös saanut tehtyä tänne blogini erilliselle sivulle (yläpalkissa linkki) UGC-portfolion. UGC sisällön tuottaminen on minulle hyvin mielenkiintoinen asia. Olen siitä paljon lukenut parin vuoden ajan, mutta jotenkin ohittanut sen ja ajatellut, että ei minusta siihen ole kuitenkaan. Sitten tapahtui yksi yhteydenotto ulkomaisen pr-toimiston kautta ja he kertoivat etsivänsä mikro- ja nanovaikuttajia juuri minun ikäluokassani olevista naisista. Ensin suhtauduin epäluuloisesti yhteydenottoon. Onneksi kuitenkin joku siinä herätti mielenkiintoni ja aloin vähän tutkimaan tarkemmin, mikä toimisto on kysymyksessä ja päädyin vastaamaan heidän kyselyynsä. Seurauksena oli ensimmäinen UGC-yhteistyöni, jonka onnistuneesti sain hoidettua. Tuon myötä minulle kirkastui visio siitä, että tuohan taitaakin olla juuri se minun juttuni.  Nyt olen aika innoissani paneutunut asiaan lisää ja olen jo tehnyt pari muutakin pientä yhteistyötä tuolla saralla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT