Ruispalat tehdään helposti kotona

Vähitellen alkavat juurella leivotut leivät, tai oikeastaan nämä ovat vielä sämpylöitä lähempänä, onnistua. Olen lukenut viime aikoina aika paljon hapanjuurileivonnasta. Alan  ymmärtämään vähitellen, että tässä lajissa kiirehtiminen ei auta lopputuloksen onnistumisessa. Toinen toistuvasti mainittu asia on, että opit tuntemaan oman hapanjuuresi leipomalla sillä mahdollisimman paljon.  Minä olen aika vähän leiponut juurella, mutta ymmärrän nyt nämä ohjeet käytännön kokemuksen kautta eli tekemällä oppii parhaiten. Tänään lähtee taas uusi taikina kehittymään.  Hapanjuuri tulee koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, kun sillä leipoo usein. Ennen sitä kuitenkin haluan jakaa tämän edellisen kokemukseni kanssasi.

Nämä reissarit tein pelkkiä ruisjauhoja käyttäen.

 

 

Tein nyt ensimmäisen kerran näitä reissarin mallisia leipiä juurella. Ohjeen löysin Satu Koiviston sivuilta.   Noudatin määrien kanssa muuten ohjetta paitsi, että käytin jauhoja hivenen eri suhteessa eli minä laitoin enemmän ruisjauhoa ja vähemmän vehnäjauhoja kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Taikina:

  • 500 g vettä
  • 250 g hapanjuurta (käytössäni on vehnäjuuri)
  • 400 g ruisjauhoja
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Taikinan sekoitus:

  • Ensin sekoitin veden ja juuren sekaisin. Sitten lisäsin muut aineet eli jauhot ja suolan.  Sekoitin taikinan tasaiseksi ilman taikinan vaivaamista. Käytin taikinan sekoittamiseen puuhaarukkaa. Peitin kulhon muovikelmulla ja jätin sen keittiön työpöydälle kohoamaan.
  • Kun taikina oli reilusti kohonnut (ohjeessa sanotaan, että kun on kohonnut kaksinkertaiseksi) – se oli hyvinkin kaksinkertainen ja aika löysä taikina aloittaessani leipomisen. Nyt minulla olikin tilanne, jossa piti alkaa soveltamaan. Onneksi jostain oli tarttunut neuvo löysän taikinan kohdalla nostella siitä kökköjä suoraan leivinpaperin päälle pellille. Näin tein – otin jäätelökauhan, jolla sain mukavasti nosteltua taikinapalleroita pellille. Jätin pellille palleroiden leviämistä varten.
  • Kun kaikki taikina oli kauhottu pellille, ripottelin jauhoja taikinapalleroiden päälle. Jauhot auttoivat vähän siinä, että ruispala peltien päälle kohoamisen ajaksi laitettava muovikelmu ei tarttuisi niin pahasti leipäpaloihin. Muovikelmulla peitellyt ruispalat jätin kohoamaan tunniksi.
  • Uunin lämmitin 225 asteiseksi. Otin muovikelmun pois pellin päältä. Tässä käytin leivinlastaa apuna niin, että sain kelmun mahdollisimman hyvin pois leipien päältä ilman suurempaa taikinan mukaan tarttumista. Pistelin leipäpalat haarukalla ja laitoin uuniin paistumaan n. 25 minuutiksi. Paistoaika riippuu uunista – meillä alkaa olla jo aika käytetty liesi ja siinä paistoajat ovat hiukan pidempiä kuin uudemmissa.
  • Kypsät leivät peitin leivinliinalla, jotta eivät kovettuisi liiaksi. Tämä on makuasia, haluaako rapeutta vai helposti leikattavuutta. Leikkasin leivät hieman jäähtyneinä halki käyttäen sakseja ja haarukkaa apuna. Leikkasin sakseilla kuoren ulkoreunasta leivän ympäri ja sitten työnsin haarukan aukosta leivän sisään ja erotin puoliskot toisistaan.
  • Illalla jo maistoin yhden leipäpalan ja olen kyllä tyytyväinen tulokseen.

Seuraavaksi teen näitä ilman vehnäjauhoja – juureni on vaalea vehnäjuuri, mutta sillä voin tehdä myös reissarit ruisjauhoista ja lisään taikinaan vähän mallasta sekä leseitä.

Terveisin Marke

4 vastausta artikkeliin “Ruispalat tehdään helposti kotona”

  1. Tupuntie avatar

    Ihania nämä leipomuksesi.
    Toki olen myös suosittu tiktok- fanisi.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kiitos, että käyt lukemassa ja seuraat 🧡Minä teen tällaisia ihan helppoja ja tavallisia leipomuksia. Samoin kuin somessakin olen tavallisuuden ja arjen merkityksen puolesta puhuja. Elämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi arkea ja se ei ole yhtään hullumpaa, kunhan vain vähän pysähtyy sitä katsomaan.

  2. Kati avatar
    Kati

    Mulla on erikseen ruisjuuri ja ajattelin tehdä siihen reissarini.
    Miss reissarin oleellinen ainesosa maultaan?

    1. Marke avatar

      Kyllähän se siitä juuresta se oleellinen maku kumpuaa. Sitten tietenkin taikinan tekeytymisaika, jauhojen laatu, suolamäärä – en osaa sanoa mikä näistä olisi juuren lisäksi se tärkein tai oleellisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* sisältää mainoslinkin. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT