Paras kantarellipiirakka – helppo ja herkullinen

Tämä julkaisu sisältää kaupallisia linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Julkaisua päivitetty 8.7.2024

Tämän kantarellipiirakan tein aikaisemmassa julkaisussani olevalla reseptillä. Tästä pohjasta tulee mielestäni ruokaisemman oloinen kuin perinteisestä, enemmän rasvaa sisältävästä suolaisen piirakan pohjasta. Kaurahiutaleet antavat pohjalle täyteläisyyttä ja kaiken lisäksi tämä on ihanan helppo tehdä ja helppo levittää piirakkavuokaan.  Käytin vuokana itselläni olevaa yhtä ja ainutta irtopohjavuokaa. Halusin korkeampi reunaisen vuoan, koska tein päällyksen vähän reilummalla kädellä eli laitoin siihen kolme  kananmunaa ja  kaksi desiä turkkilaista jugurttia.

Tässä irtopohjavuossa on korkeammat reunat kuin matalareunaisissa piirakkavuoissani. Valitsin tämän, jolloin piirakan täyte pääsi kohoamaan. Jos olet etsimässä irtopohjavuokia, niin * tästä pääset katsomaan yhden verkkokaupan tarjontaa.

Piirakan pohja:

 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 50g voita
 • 1 dl maitoa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1/4 tl suolaa

Sulata voi ja sekoita siihen maito. Sekoita voi- maitoseokseen keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Levitä taikina 23-24 cm piirakkavuokaan tai jos haluat tehdä koko uunipellillisen piirakkaa, valmista ohje silloin kolminkertaisena.

Kantarellien herkullinen maku sopii erittäin hyvin suolaisen piirakan täytteeseen. Jos haluat voimakkaampaa makua, niin esim. paistettu pekoni voi olla silloin hyvä valinta kantarellin pariksi. Ainakin omat makunystyräni resonoisivat tuohon yhdistelmään. Kantarellien puhdistus ei vaadi paljon ja * varsinkin, jos olet ollut sienimetsässä oikean sieniveitsen kanssa ja vähän jo metsässä puhdistanut enimpiä roskia pois sienistä. Kun sienet laittaa melko puhtaina keräysastiaan, niin ruuanlaiton yhteydessä pääsee hyvinkin vähällä esikäsittelyllä. Ennen pannulle laittoa kantarellien puhdistukseksi riittää sieniveitsen sutipäällä mullan  ja roskien puhdistaminen. Kantarellit laitetaan pannulle ja levy keskilämmölle ensin ja sitten voi vähän lisätä lämpöä niin, että sienistä alkaa neste irrota. Itse kuumennan sieniä pannulla kunnes enin neste on haihtunut. Jätän sieniin kuitenkin jonkin verran nestettä eli en ihan kokonaan anna nesteen haihtua.

Täytteen tein näin:

• 200 g kokoon paistettuja kanttarelleja (nämä olin siis aikaisemmin tuoreena jo kuumentanut pannulla ja olivat olleet jääkaapissa odottamassa)

• 1 sipuli (tähän sopisi myös hyvin purjo)

• 1-2 valkosipulin kynttä

• 2-3 munaa – laitoin yhden tosi ison ja kaksi tavallista pienempää

• turkkilaista jogurttia 1-2 dl – noin se oikeasti meni, koska laitoin ensi yhden desin ja tuntui että haluan laittaa vielä vähän lisää🙊😅. Tähän voisi tietenkin laittaa kermaviiliä purkin, jos sattuu jääkaapista löytymään.

• 2 dl juustoraastetta tai voi sitä laittaa kolmekin, jos tuntuu että ei ole riittävän juustoinen👍

• ripaus suolaa ja mustapippuria

Täytteen sipulit kuullotin ensin pannulla ja sitten lisäsin joukkoon sienet. Tämän seoksen lisäsin pohjataikinan päälle vuokaan. Sekoitin muut täytteen aineet kulhossa ja lisäsin vuokaan. Lopuksi lisäsin päälle vielä kirsikkatomaatin lohkoja.

Paistoin piirakan uunissa 200° 25 min – minulla vähän lipsahti pidemmäksi aika ja siksi piirakkani on aika värikäs. Mielestäni tuo paisto sopi vallan mainiosti tälle piirakalle.

Seuraavaksi aion testata tämän piirakkapohjan isompana annoksena ja tehdä uunipellillisen piirakkaa. Näin sadonkorjuun aikaan voisi hyvin tehdä täytteen kasviksista tai jos sieniä vielä kohdalle osuu, niin totta kai sienet sujahtaisivat täytteeseen mukaan. Suolainen piirakka toimii hyvin vaikka lounas- tai päivällisruokana raikkaan salaatin kanssa tai mitenkähän kesäkurpitsaraasteesta tehty salaatti toimisi?

Minkälaisia suolaisia piirakoita sinulla on tapana tehdä? Vai oletko enemmän pitsatyyppi?

Lämmin kiitos taas ajastasi täällä blogissani <3


5 vastausta artikkeliin “Paras kantarellipiirakka – helppo ja herkullinen”

 1. Leila 67 v. avatar
  Leila 67 v.

  Kiitos!
  Nyt on hyvä resepti. Olen pakastanut kanttarelleja annoskokoihin, kun enää ole löytänyt mieleistäni pohjaohjetta ja tuoreita on metsä pullollaan!
  En pidä voi-jauhoseos pohjista vaikka niitä teinkin sienikauden alettua. Kiinnitän huomiota enemmän ruuan proteiinipitoisuuteen kuin rasva-hiilarihöttöön. Juusto antaa makua tähän pohjaan.
  Siispä metsään hakemaan ne kanttarellit pois ja leipomaan tämä piirakka!

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät tällaisesta. Minulle yksi kaveri neuvoi vielä, että tuon rasvan voi hyvin korvata esim. rypsiöljyllä.

 2. Benita Oravakangas avatar
  Benita Oravakangas

  Kiitos testaan kyllä heti, tuli nälkä.
  Minä en nyt osaa tulkita reseptiä. Siinä on 4 osiota, kun lataa vuoan.
  Kuullotetut sipulit ensin
  Mutta mikä on pohjataikina???
  Sen jälkeen sekoitetaan kaikki tarvikkeet kulhossa ja lisätään taikinaan
  Päälle ehkä tomaatteja, toki laitankin.
  Kiitos avusta, jään odottamaan vastausta🍁🍁
  Syysterveisin Benita🍁🍂🍁🍂🌻🌻

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Hei Benita, lämmin kiitos kommentistasi 🧡 Aloin lukemaan julkaisua ja heti huomasin, että oli vaikea selkoinen. Lisäsin tuon pohjan ohjeen vielä erikseen, jotta saa selvää mistä on kysymys. Sitä on niin sokea omalle kirjoitukselle, että ei huomaa

  2. Markesalo avatar
   Markesalo

   ….eli pohjataikina levitetään ensin ja sitten sen päälle:
   1.sipuli-sieniseos levitetään ensimmäisenä pohjataikinan päälle 2. kananmunat sekoitetaan jugurttiin tai kermaviiliin ja juustoraasteen sekoitin tuohon muna-jugurttiseokseen -> tämä seos levitetään sieni-sipuliseoksen päälle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT