Mitä voi tehdä marja-aroniasta – tässä muutama vaihtoehto

Julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä

Marja-aronia on monen aarre ja herkku puutarhassa tai aitapensaana ja toisaalta monella on pensaita täynnä marjoja, jotka jäävät käyttämättä. Sitten on niitä, joilla on paljon pensaita ja he kutsuvat ystäviä ja tuttaviaan marjaretkelle heidän pihapensailleen🙂 Meillä ei ole omia pensaita, mutta onneksemme meillä on ystävä pariskunta, joilla on marja-aronia aidanne. Pensaat ovat täynnään marjoja – oksat painuvat alas marjojen painosta. Marjat ovat helppoja kerättäviä ja kypsinä niitä tulee samalla syötyä ihan sellaisenaan pensaasta.

Marja-aronia on todellinen terveyspommi – googlailin vähän asiasta ja löysin hyvän artikkelin anna.fi-sivustolta, josta lyhyesti  luin ja samalla muistin aikaisemmin lukemaani tietoa aiheesta. Marja-aronia sisältää em. jutun mukaan enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä.

 

 

 

 

 

Marja-aroniat ovat kiitollisia marjoja kerätä. Isokokoiset reksut täyttävät sangon nopeasti. Mehumarjat kerään reksuineen, koska silloin ne menevät mehumaijaan ilmavammin ja mehustuminen on helpompaa. Jos marjat viedään mehuasemalle, jossa ne puristetaan tuoremehuksi, on marjat kerättävä ilman reksuja. Itse valmistan marjat höyrymehuksi ja pakastan ne reksuineen keräämisen jälkeen. Laitan laitan marjoja pusseihin arviolta sen verran kuin mehumaijaan kerralla mahtuu. Lisään sokerin vasta valmiiseen mehuun. Kuumennan valmiin mehun kattilassa ja sekoitan siihen sokeria. Katsoin  netistä googlaamalla paljonko sokeria ohjeistetaan lisäämään ja se oli 200 – 300 g/mehulitra. Tuota sokerimäärää käytin ja laitoin tuon 200g, ensimmäiset mehut – jotka tein viime vuotisista pakastetuista marjoista – on jo juotu ja mehu oli meidän makuumme juuri sopivan makea. Marja-aronian maku on jonkin verran karvas, mutta pakastamalla karvaus vähenee.

Höyrymehun voi myös pullottaa lasipulloihin ja säilyttää viileässä. Tällöin on huomioitava tarkemmin hygienia pullojen ja korkkien esikäsittelyssä. Aikoinaan tein paljon mehuja ja silloin säilöin mehut lasipulloissa, koska pakastimeen ne eivät mahtuneet. Kuumensin pullot uunissa ja korkit kiehuvassa vedessä. Käytin kumisia mehupullon korkkeja, jotka umpioivat pullot. Nykyisin on patenttikorkilla varustettuja mehupulloja, jotka varmasti ovat käteviä käyttää – itselläni ei ole noista kokemusta. Minä käytin aikoinaan tyhjentyneitä viini- ja viinapulloja – silloin ei pulloja palautettu samaan tapaan kuin nykyisin. Samat mehupullot säilytettiin niiden tyhjennyttyä ja otettiin aina uudelleen syksyllä käyttöön.

       

Olen pakastanut osan marjoista marjoina eli olen raksinut marjat pois reksuista ja pussittanut ne  300-400 gramman pusseissa. Laskin näin, että saamme 100-125 grammaa marjoja tuon aamusmoothien juomisella päivässä. Jatkossa tulee vielä lisättyä smoothieen jotain vihreää, kuten pinaatti tai lehtikaali ja siitä myös saamme päivittäiseen ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioomme lisää. Tänä vuonna julkaistun Pohjoismaisen ravitsemussuosituksen mukainen marjojen, hedelmien ja kasvisten suositeltu käyttömäärä on 500-800 grammaa tai enemmän päivässä.  Tuo kasvisten määrä on aika iso, jos tavoittelet vaikka n. kiloa/päivä. Aamupalalla itse syön vielä tomaattia ja kurkkua lisänä – joskus voi olla myös vihreää salaattia, joka tosin ei juuri tuo lisää painoa tuohon määrään.

Smoothien tällä kertaa laitoin: pussillisen (n. 300 g) pakastettuja aroniamarjoja sulatettuna turkkilaista jugurttia n. 2 dl, prot. jauhetta kolme annosta ja 4 dl kylmää vettä. Proteiinijauheen tilalla voin käyttää myös esim. makukauraa ja jugurtin voin vaihtaa rahkaan. Liotetut auringonkukansiemenet sopivat myös hyvin tuohon.

 

 

Keitin myös hilloksi viime vuotisia marjoja. Käytin hillosokeria ja tein purkillisen hilloa jääkaappiin, josta se käytetään syksyn aikana. Jos talvella tekee mieli aroniahilloa, voin ottaa pakastamiani marjoja ja keittää niistä vaikka litran purkillisen hilloksi. Aroniahillon maku sopi meidän mielestämme hyvin broilerin kanssa nautittavaksi. Mustaviinimarjoja saatiin tänä vuonna sen verran niukasti, että ainakaan vielä en henno niitä käyttää hilloksi.

Käytätkö sinä marja-aronioita tai onko tämä tuttu marja sinulle? Mitä olet tehnyt aroniamarjoista tai miten käytät niitä?

_______________________________________________________

Voita tuhannen euron lahjakortti vastaamalla kyselyyn * K-market 1000 €

_______________________________________________________

37 vastausta artikkeliin “Mitä voi tehdä marja-aroniasta – tässä muutama vaihtoehto”

  1. Päivi Hell avatar
    Päivi Hell

    Vien kerätyt marjat hoivakotiin, jossa ne pakastetaan. Esim. joulumyyjäisiin tekevät hilloa. Myynnistä saadut rahat käyttävät asukkaiden virkistykseen, järjestämällä lettukestejä tai muuta mukavaa, josta vanhukset nauttivat. Itse saan hyvän mielen ja äitikin siellä makunautintoja!

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Hieno ele sinulta – menevät hyvään tarkoitukseen eikä jää marjat keräämättä.

  2. Hannele avatar
    Hannele

    Tehnyt mehua ,pakastanut kokonaisia marjoja, tein hyytelöä…joka hyvää kanan ja lihan (riistaliha) kanssa,…. Aineenvaihdunta vilkastuu mehusta..0.5dl raakana .. / kerta ,päivässä … terveyshuomaa…

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      On kyllä tehokas marja. Nyt olen tehnyt muutaman viikon aamusmoothiet meille ja tosiaan auttaa aineenvaihduntaan. Minä keitin hilloa niistä ja sitä käytämme myös kanan yms. kanssa.

  3. Vappu Alanne avatar
    Vappu Alanne

    marja-aroniasta tulee erinomaista kotiviiniä.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Olen kuullut tuosta, että tulee hyvän makuinen viini.

    2. Simo Ojanen avatar
      Simo Ojanen

      Niin tulee,150ltr värkit pakkasessa,viinejä vuodesta 1980

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        😊

  4. Seija Järvensalo avatar
    Seija Järvensalo

    Olen kuivannut aronioita. Jauhettuna aroniaa voi lisätä vaikka leipätaikinaan , smoothien sekaan, kiisseleihin, mustikkahillon jatkeeksi tuoreena tai jauhettuna, jogurtin päälle. Lankojen ja tekstiilian värjäykseen. Mustamarja-aronian käytössä on vain mielikuvitus rajana.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      On kyllä todella supermarja – olen jonkin verran lukenut tietoja siitä. Tosiaan tuo värjäyskin tietenkin onnistu tosi voimakkaan värisellä marjalla. Kuivurillako kuivaat marjat?

  5. Irma Kallonen avatar
    Irma Kallonen

    Olen pakastanut marja-aronioita talven varalle. Keitän niistä mehua omenien kanssa, kun
    syksyllä keitetty mehu loppuu.
    Myös sose omenien kanssa on mahtavaa. Sosetta käytän aamupuuroon.
    Smoothieen lisään aina aronioita.
    Marja-aronia on mahtava marja.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Olen vakuuttunut myös sen mahtavuudesta ja meillä on pakastin nyt lastattu näillä ihanuuksilla. Smoothieen käytän ja olen keittänyt ison purkillisen hilloakin, joka maistuu erittäin hyvältä mm.kanaruokien kanssa ja ollaan sitä myös puuron päälle laitettu.

  6. Erja avatar
    Erja

    laitan maisemakahvilan marjapiirakkaan yhdessä puolukan kanssa.On hyvä

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuota voisin kokeilla myös.

  7. Kaarina Vinkki avatar
    Kaarina Vinkki

    Omena n.4/5 – Aronia1/5 sosetta olen keittänyt. Sokeria n. 1/4 määrästä mitä omenasoseen ohjeissa sanotaan. Puuron päällä ja ihan sellaisenaan maidon kans syömme. Hyvää on. Syömme myös sellaisenaan pakasteesta. Viilin päälle kerros aronioita on oma suosikkini. Siinä ei tarvi sokeria.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Varmasti hyvää.

  8. Pirkko avatar
    Pirkko

    Silloin kun vielä tein paljon ruokaa, niin tein marjoista vispipuuroa. Survoin marjat mehulingolla ja kaadoin soseen sekä mehun kattilaan. Lisäsin vettä ja mannasuurimot, sekä sokerin ja suolan. Näin keitin puuron. Lopuksi kaadoin puuron yleiskoneeseen ja annoin koneen vispata makoisen ja kuohkean vispipuuron. Joka kerta, kun tein puuroa, niin asiakkaat kehuivat sitä. Näin olen tehnyt jo 90-luvun alusta asti.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Vispipuuro tulee tosi hyvää aronioista.

  9. Anneli Kotisaari avatar
    Anneli Kotisaari

    Viini-tai sitruunahapolla tehty mehu on parasta. Kuumentamisen eli mehumaijalla mehustamisen jälkeen mehu ei enää niin hyvää superfoodia. Pakastan mehun ilman sokeria ja otan sulamaan aina, kun ed puolen litran pullo alkaa olla tyhjä. Vasta juomalasilliseen lisään vähän hunajaa. Hyytelö olen myös tehnyt. se on hyvää liharuokien lisukkeena. Joululahjaksi menee myös hyytelöä ja sitä jo odotetaan.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Hyviä ohjeita👍

  10. Arja Kuivalainen avatar
    Arja Kuivalainen

    tein marja-aronia tuoremehua sitruuna hapolla.
    tosi hyvä ‼️
    meidän perheen suosikki juoma nyt.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Ok eli samalla tavalla kuin tehdään usein puolukastakin.

  11. Kari avatar
    Kari

    Viini, on puuvartinen kasvi. Viiniksi kutsutaan myös vesietanolia joka altistaa useille syöpäsairauksille.

  12. Naanuska avatar
    Naanuska

    Marja-aroniaa ,banaania makeutukseen ja lopuksi maustamatonta jogurttia=huipputerveellinen smoothie. ..n.2 dl marjoja ,1-2 banaania,1-2 dl jogurttia…..

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Lähes samanlaista olen myös tehnyt😊

  13. Kaisa Sillanpää avatar
    Kaisa Sillanpää

    Vispipuuroa! Ja hieman vähempikin määrä marjaa riittää kun ovat niin voimakkaan makuisia. Tai laittaa vaikka omenaa joukkoon . Nams.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Vispipuuro tulee minunkin mielestäni hienon makuista.

  14. Maria Lehtinen avatar
    Maria Lehtinen

    Käytän marja-aroniaa smoothien tekemiseen: 1 dl marjoja, 1 dl rasvatonta ja maustamatonta jogurttia, 1 dl maitoa ja yksi banaani.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Smoothieen sopii erittäin hyvin.

  15. Raimo avatar
    Raimo

    Marjat helppo poimia esim. Marjukka Marjanpoimurilla. Kevyt, sopivan kokoinen ja siten helppo käsiteltävä. Marja-aroniasta olen tehnyt mehua, lappa puuroa, smoothiet, leipomiseen.. Ihan mihin vaan. Marjat kerättävä silloin kun syyssateet turvottaa ja makeuttaa ne ja mielellään kun pakkanen panee ne ensimmäisen kerran..

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Ai tuota poimuria en ole tajunnutkaan. Ensi syksynä pitää muistaa.

  16. Raimo avatar
    Raimo

    Mehua kun olen tehnyt niin olen puristanut marjat tammesta tehdyllä mehupuristimella ja sitten pullottanut mehun lasipulloihin.
    Marja-aronioita voi myös kuivattaa ja syödä sellaisenaan tai jauhaa ne jauheeksi.Monet vaan on erehtyneet maistamaan marjaa raakana ja siitä se ”kammo”marjaa kohtaan on ehkä tullut.
    Yle Areenassa Strömsö ohjelmasa on nähtävissä jakso : Marja-aronia kuuluu keittiöön.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Ok, sinulla onkin oikein kunnon mehupuristin.

  17. Anu Aarela avatar
    Anu Aarela

    Minä kylmäkäytän survotut aronian marjat ja veden pihalla ämpärissä. Lisään sitruunahappoa joka vie tunkkaisen maun ja lisään sokeria. Pakastaminen parantaa vielä makua. Tulee todella hyvää ja terveellistä mehua. Tässä linkki reseptiin. https://kianni.fi/wordpress/terveellista-marja-aroniamehua/

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kiitos – tuo oli ihan uusi ohje minulle.

  18. Sirpa Kopranen avatar
    Sirpa Kopranen

    Olen tehnyt joululahjaksi pakastamistani aronian marjoista jouluglögiä useana vuonna,sekaan olen laittanut muitakin marjoja,sitruunaa ja omenaa sekä jouluisia mausteita.Maku on ollut lahjan saaneiden ja itseni mielestä ylivertainen.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tosiaan varmasti sopii aronian maku hyvin glögiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT