,

Mitä voi tehdä marja-aroniasta – tässä muutama vaihtoehto

Julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä

Marja-aronia on monen aarre ja herkku puutarhassa tai aitapensaana ja toisaalta monella on pensaita täynnä marjoja, jotka jäävät käyttämättä. Sitten on niitä, joilla on paljon pensaita ja he kutsuvat ystäviä ja tuttaviaan marjaretkelle heidän pihapensailleen🙂 Meillä ei ole omia pensaita, mutta onneksemme meillä on ystävä pariskunta, joilla on marja-aronia aidanne. Pensaat ovat täynnään marjoja – oksat painuvat alas marjojen painosta. Marjat ovat helppoja kerättäviä ja kypsinä niitä tulee samalla syötyä ihan sellaisenaan pensaasta.

Marja-aronia on todellinen terveyspommi – googlailin vähän asiasta ja löysin hyvän artikkelin anna.fi-sivustolta, josta lyhyesti  luin ja samalla muistin aikaisemmin lukemaani tietoa aiheesta. Marja-aronia sisältää em. jutun mukaan enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä.

 

Marjat täyttävät tänä syksynä aroniapensaiden oksat ja oksat taipuvat kohti maata marjojen painosta.

 

Marjat ovat helppoja kerätä pensaista. Nämä pensaat ovat jo kerineet kasvaa isoiksi ja näissä on todella paljon marjoja.

 

Kaadoin kerätyt marjat sanomalehden päälle. Tuossa oli helppo nyppiä lehdet ja roskat pois ja nostella reksut pakastepusseihin.

 

Pussitin marjat isokokoisiin pakastepusseihin. Otan tarpeen mukaan pussin tai kaksi ja keitän mehumaijalla mehuksi. Nämä marjat mehustuvat paremmin pakastuksen jälkeen, johtuen niiden paksusta kuoresta.

 

Marja-aroniat ovat kiitollisia marjoja kerätä. Isokokoiset reksut täyttävät sangon nopeasti. Mehumarjat kerään reksuineen, koska silloin ne menevät mehumaijaan ilmavammin ja mehustuminen on helpompaa. Jos marjat viedään mehuasemalle, jossa ne puristetaan tuoremehuksi, on marjat kerättävä ilman reksuja. Itse valmistan marjat höyrymehuksi ja pakastan ne reksuineen keräämisen jälkeen. Laitan laitan marjoja pusseihin arviolta sen verran kuin mehumaijaan kerralla mahtuu. Lisään sokerin vasta valmiiseen mehuun. Kuumennan valmiin mehun kattilassa ja sekoitan siihen sokeria. Katsoin  netistä googlaamalla paljonko sokeria ohjeistetaan lisäämään ja se oli 200 – 300 g/mehulitra. Tuota sokerimäärää käytin ja laitoin tuon 200g, ensimmäiset mehut – jotka tein viime vuotisista pakastetuista marjoista – on jo juotu ja mehu oli meidän makuumme juuri sopivan makea. Marja-aronian maku on jonkin verran karvas, mutta pakastamalla karvaus vähenee.

Höyrymehun voi myös pullottaa lasipulloihin ja säilyttää viileässä. Tällöin on huomioitava tarkemmin hygienia pullojen ja korkkien esikäsittelyssä. Aikoinaan tein paljon mehuja ja silloin säilöin mehut lasipulloissa, koska pakastimeen ne eivät mahtuneet. Kuumensin pullot uunissa ja korkit kiehuvassa vedessä. Käytin kumisia mehupullon korkkeja, jotka umpioivat pullot. Nykyisin on patenttikorkilla varustettuja mehupulloja, jotka varmasti ovat käteviä käyttää – itselläni ei ole noista kokemusta. Minä käytin aikoinaan tyhjentyneitä viini- ja viinapulloja – silloin ei pulloja palautettu samaan tapaan kuin nykyisin. Samat mehupullot säilytettiin niiden tyhjennyttyä ja otettiin aina uudelleen syksyllä käyttöön.

       

Olen pakastanut osan marjoista marjoina eli olen raksinut marjat pois reksuista ja pussittanut ne  300-400 gramman pusseissa. Laskin näin, että saamme 100-125 grammaa marjoja tuon aamusmoothien juomisella päivässä. Jatkossa tulee vielä lisättyä smoothieen jotain vihreää, kuten pinaatti tai lehtikaali ja siitä myös saamme päivittäiseen ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioomme lisää. Tänä vuonna julkaistun Pohjoismaisen ravitsemussuosituksen mukainen marjojen, hedelmien ja kasvisten suositeltu käyttömäärä on 500-800 grammaa tai enemmän päivässä.  Tuo kasvisten määrä on aika iso, jos tavoittelet vaikka n. kiloa/päivä. Aamupalalla itse syön vielä tomaattia ja kurkkua lisänä – joskus voi olla myös vihreää salaattia, joka tosin ei juuri tuo lisää painoa tuohon määrään.

Smoothien tällä kertaa laitoin: pussillisen (n. 300 g) pakastettuja aroniamarjoja sulatettuna turkkilaista jugurttia n. 2 dl, prot. jauhetta kolme annosta ja 4 dl kylmää vettä. Proteiinijauheen tilalla voin käyttää myös esim. makukauraa ja jugurtin voin vaihtaa rahkaan. Liotetut auringonkukansiemenet sopivat myös hyvin tuohon.

 

 

Keitin myös hilloksi viime vuotisia marjoja. Käytin hillosokeria ja tein purkillisen hilloa jääkaappiin, josta se käytetään syksyn aikana. Jos talvella tekee mieli aroniahilloa, voin ottaa pakastamiani marjoja ja keittää niistä vaikka litran purkillisen hilloksi. Aroniahillon maku sopi meidän mielestämme hyvin broilerin kanssa nautittavaksi. Mustaviinimarjoja saatiin tänä vuonna sen verran niukasti, että ainakaan vielä en henno niitä käyttää hilloksi.

Käytätkö sinä marja-aronioita tai onko tämä tuttu marja sinulle? Mitä olet tehnyt aroniamarjoista tai miten käytät niitä?

Voita tuhannen euron lahjakortti vastaamalla kyselyyn * K-market 1000 €

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETORIFLAME


*sisältää mainoslinkin KitchenOne FI

*sisältää mainoslinkin

KATEGORIAT