Tämä julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä
Kaikki pullat oli tullut syötyä pakastimesta ja niinpä puute piti korjata. Tein edellisen pullataikinan korvapuusteiksi ja ne ovat niin mahdottoman hyviä, että päädyin nytkin niihin. Käytän nykyisin Kinuskikissa -sivuston pullataikina ohjetta taikinan teossa ja niin olen tehnyt myös täytteen osalta. Ohjeessa suositellaan käytettäväksi fariinisokeria, joka on maukkaampi kuin valkoinen sokeri. Täytteeseen tulee reilusti kanelia ja voi siihen halutessaan lisätä myös vaniljaa. Tällä kertaa tyydyin kaneliin. Käytän yleensä Ceylonin kanelia leivonnassa. Tämän pienen leipomisvimman pyörteissä on leivontamausteita alkanut kulua ihan eri tavalla kuin mitä pitkiin aikoihin. Kardemumma tuntuu olevan vähän väliä loppu ja kaneliakin saa olla usein ostolistaan merkattuina. Mikä maustemerkki muuten olisi hyvä – sellainen, jossa mausteet ovat tuoreita ja aromit tallella? Kardemumma on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten tärkeä on mausteen tuoreus ja sen säilyttämät aromit.
Taikinan tein melko tarkasti noudattaen yllä mainitsemaani ohjetta – ainoastaan voin vaihdoin leivontamargariiniin, koska kotona sattui olemaan sitä ja voita oli juuri sen verran, että se riitti puustien täytteeksi. Aikoinaan leipoessani paljon kotiin pullaa ja leipää, käytin hyvin vähän mitään mausteita. Ehkä se johtui siitä, että lapsille maistui leivonnaiset paremmin ilman lisättyjä mausteita. Nyt olen oppinut rohkeasti lisäämään mausteita ja esimerkiksi juuri tuo kardemumma tuo todella hyvää makua leivonnaisiin – muihinkin kuin pullaan.
Paistettuani korvapuustit annoin niiden jäähtyä kunnolla ja sitten jaoin ne neljän kappaleen pakastepusseihin ja vein pakastimeen. Siellä on nyt muutamalle kahvikerralle kastamista – heh…. äitini ja mummoni ovat käyttäneet tällaista nimeä kahvileivälle. Onko sinulle tuttu sana ja sen merkitys? Meillä sanottiin, että “onko meillä miteän kastamista kahveelle” – jämsäläisittäin 😉
Taikinani oli tällä kertaa hyvin pehmeä ja siksi se tosiaan vähän eli omaa elämäänsä uunissa. Mutta se mikä pehmeässä taikinassa ehkä ulkonäössä menetetään, saadaan maussa kokea eli maku ja rakenne olivat herkulliset. Aika hyvin onnistuin myös kaulitsemaan taikinan ohueksi eli taikinakerrokset puustissa olivat ohuet ja täytettä tuli riittävästi, jotta suussa tunnisti kunnolla kaikki herkulliset makuyhdistelmät.
Taikinan tarkemman ohjeen löydät laittamani linkin takaa, mutta laitan tähän ainesosat ja määrät jo sinulle valmiiksi.
- 5 dl täysmaitoa
- 200 g voita (tällä kertaa käytin leivontamargariinia)
- 50 g hiivaa (käytin kuivahiivaa 2 pss)
- 1,5 dl sokeria
- 2 rkl kardemummaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1,5 tl suolaa
- 1 muna
- n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Käyttäessäsi kuivahiivaa muista sekoittaa se pieneen määrään jauhoja ennen taikinaan lisäämistä. Tuorehiivaa käytettäessä hiiva tietenkin lisätään alle 37 asteiseen nesteeseen. Jos hiivan käyttö on sinulle vierasta tai unohtunut löydät esim. täältä ohjeen kuinka menetellä tuorehiivaa tai kuivahiivaa käytettäessä.
Aiotko leipoa pullaa alkavalla viikolla?
Kiitos kun kävit lukemassa <3 t. Marke-mummu
Vastaa