Tällä reseptillä tehdään Marke-mummon korvapuustit

Tämä julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä

Kaikki pullat oli tullut syötyä pakastimesta ja niinpä puute piti korjata. Tein edellisen pullataikinan korvapuusteiksi ja ne ovat niin mahdottoman hyviä, että päädyin nytkin niihin. Käytän nykyisin Kinuskikissa  -sivuston pullataikina ohjetta taikinan teossa ja niin olen tehnyt myös täytteen osalta. Ohjeessa suositellaan käytettäväksi fariinisokeria, joka on maukkaampi kuin valkoinen sokeri. Täytteeseen tulee reilusti kanelia ja voi siihen halutessaan lisätä myös vaniljaa. Tällä kertaa tyydyin kaneliin. Käytän yleensä Ceylonin kanelia leivonnassa. Tämän pienen leipomisvimman pyörteissä on leivontamausteita alkanut kulua ihan eri tavalla kuin mitä pitkiin aikoihin. Kardemumma tuntuu olevan vähän väliä loppu ja kaneliakin saa olla usein ostolistaan merkattuina.  Mikä maustemerkki muuten olisi hyvä – sellainen, jossa mausteet ovat tuoreita ja aromit tallella? Kardemumma on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten tärkeä on mausteen tuoreus ja sen säilyttämät aromit.

Teen pullataikinan alusta loppuun yleiskoneella. Tiedän, että monet hyvät leipojat luottavat eniten käsituntumaansa ja uskon myös, että käsin vaivaamalla tunnistaa taikinansa parhaiten. Itsellä on sen verran jo ikärasitetta käsissä, että annan konevoiman hoitaa nämä raskaammat työt.

Taikinan tein melko tarkasti noudattaen yllä mainitsemaani ohjetta – ainoastaan voin vaihdoin leivontamargariiniin, koska kotona sattui olemaan sitä ja voita oli juuri sen verran, että se riitti puustien täytteeksi. Aikoinaan leipoessani paljon kotiin pullaa ja leipää, käytin hyvin vähän mitään mausteita. Ehkä se johtui siitä, että lapsille maistui leivonnaiset paremmin ilman lisättyjä mausteita. Nyt olen oppinut rohkeasti lisäämään mausteita ja esimerkiksi juuri tuo kardemumma tuo todella hyvää makua leivonnaisiin – muihinkin kuin pullaan.

Itsellä on vielä paljon harjoiteltavaa tuon taikinan kaulitsemisessa. Nyt kaulitusta levystä tulee vielä ihan eri paksuista pötkylää, kun käärin sen rullalle. Näin korvapuustini ovat hyvin eri kokoisia riippuen siitä mistä kohtaa pötkylää ne on leikattu. Kuvassa näkyvä silikoni-leivinalusta on tosi vanha kotimyynti esittelystä.

Paistettuani korvapuustit annoin niiden jäähtyä kunnolla ja sitten jaoin ne neljän kappaleen pakastepusseihin ja vein pakastimeen. Siellä on nyt muutamalle kahvikerralle kastamista – heh…. äitini ja mummoni ovat käyttäneet tällaista nimeä kahvileivälle. Onko sinulle tuttu sana ja sen merkitys? Meillä sanottiin, että “onko meillä miteän kastamista kahveelle” – jämsäläisittäin 😉

Taikinani oli tällä kertaa hyvin pehmeä ja siksi se tosiaan vähän eli omaa elämäänsä uunissa. Mutta se mikä pehmeässä taikinassa ehkä ulkonäössä menetetään, saadaan maussa kokea eli maku ja rakenne olivat herkulliset. Aika hyvin onnistuin myös kaulitsemaan taikinan ohueksi eli taikinakerrokset puustissa olivat ohuet ja täytettä tuli riittävästi, jotta suussa tunnisti kunnolla kaikki herkulliset makuyhdistelmät.

Taikinan tarkemman ohjeen löydät laittamani linkin takaa, mutta laitan tähän ainesosat ja määrät jo sinulle valmiiksi.

  • 5 dl täysmaitoa
  • 200 g voita (tällä kertaa käytin leivontamargariinia)
  • 50 g hiivaa (käytin kuivahiivaa 2 pss)
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 rkl kardemummaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 muna
  • n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Käyttäessäsi kuivahiivaa muista sekoittaa se pieneen määrään jauhoja ennen taikinaan lisäämistä. Tuorehiivaa käytettäessä hiiva tietenkin lisätään alle 37 asteiseen nesteeseen. Jos hiivan käyttö on sinulle vierasta tai unohtunut löydät esim. täältä ohjeen kuinka menetellä tuorehiivaa tai kuivahiivaa käytettäessä.

Aiotko leipoa pullaa alkavalla viikolla?

Kiitos kun kävit lukemassa <3  t. Marke-mummu

*PS. Tämän linkin kautta löytyy  Kitchen One,  yksi maan johtavista keittiötarvikkeiden jälleenmyyjistä.


33 vastausta artikkeliin “Tällä reseptillä tehdään Marke-mummon korvapuustit”

  1. Hissu avatar
    Hissu

    Joka viikko leivon ainakin sämpylöitä ja joka toinen viikko pullaa ja sehän on terapiaa nro 1.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Sitä se todella on – minäkin olen aikeissa säännöllistää tätä leivontaharrastustani. Hyvä tavoite olisi saada itse leivottua suurin osa leivästä ja muusta leivonnaisista.

  2. Arja avatar
    Arja

    Ruotsalaisiin solmupulliin taikina kaulitaan ja taitetaan kolmeen osaan. Leikataan nauhoiksi ja solmitaan pullaksi. Fariinisokeria käytetään niihinkin. Vaihteeksi vähän eri näköisiä.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Oi, noitahan pitää kokeilla. Minä vähän tuumailinkin, että olisi hyvä hetki pysytellä tämän pullataikinan parissa. Saa tuon sormituntuman palaamaan. Minulla oli välillä melko pitkä tauko, jolloin en leiponut pullaa juuri ollenkaan.

  3. Marja avatar
    Marja

    Leivon joka viikko, pullan aina veteen eikä ollenkaan kananmunia. Mielestäni tulee pehmeämpää pullaa ilman. Kardemummaa täytyy olla aina, aika harvoin vaniljasokeria. Kanelia kuluu runsaasti, ruokosokeria tai fariinisokeria korvapuusteihin ja koska pullataikina on pehmeää (jauhoja noin 13dl/1/2 litraan nestettä) korvapuustit tykkäävät elää omaa elämäänsä uunissa. Onneksi maku on hyvä 😋. Taikinan teen myös aina yleiskoneella alusta loppuun.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      No niin minäkin olen tehnyt aikaisemmin. Nyt kun olen käyttänyt tuota Kinuskikissan ohjetta, niin olen lisännyt kananmunan myös.

    2. Memma avatar
      Memma

      Leivon myös pullan veteen ilman munaa ja kyllä tulee hyvää ja kupsakkaata pullaa,voita ja sokeria säästelemättä ja käsi saa kunnolla kyytiä kun puolen litran annoksen teen, isomman taikinan teen sitten koneella.

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        Kyllä käsin vaivaamalla se tuntuma pysyy hyppysissä ja saa tosiaan myös jumppaa. Olen hiukan kokeillut juurileivontaa ja siinä sen oikein ymmärtää vasta tuon sormituntuman, miten se kehittyy.

      2. Eila Hakala avatar
        Eila Hakala

        Meinaan huomenna leipoa.Täysmaitoon teen.Pitää aloittaa uudelleen leipominen.Ennen leivoin tosi usein.Kaupan leivät mauttomia.Alkaa niitäkin leipoa itse.

        1. Markesalo avatar
          Markesalo

          Kaupan leivät ovat kyllä niin kuin pahvia söisi. Lisäksi niissä käytetään apuna jotain joka tuottaa paljon kuplia taikinaan ja leivästä tulee tosi hötöä. Nyt on kaiken lisäksi hinnat nousseet huimasti, leipominen on ihan kannattavaa touhua.

  4. Hilkka Roininen avatar
    Hilkka Roininen

    minäkin teen kaikki taikinat alusta loppuun yleiskoneella. ja pullatainan veteen kun maito ei sovi minulle

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minä aloin joskus kauan sitten, saatuani kunnon yleiskoneen, Valmistamaan alusta loppuun koneella. Saan sillä paremman taikinan aikaiseksi kuin käsin tekemällä. Pulla onnistuu kyllä mainiosti myös veteen.

    2. Eila Hakala avatar
      Eila Hakala

      Kun ei ole yleiskonetta.Tehtävä käsin.Alettava taas leipomaan.Jäänyt melkein.Leivoin 2 vuotta sitten tosi usein Leivät kaupassa mauttomia nykyään.Täysmaitoa ja munan kyllä laitan Kokeilla joku pieni taikina erä veteen ja ilman munaa.

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        Käsin leipominen on monen ns. tähtileipurinkin keino saada taikinastaan juuri sellainen kun itse haluaa.

  5. Kaija avatar
    Kaija

    En ole koskaan laittanut pullataikinaan kananmunaa. Mummoni sanoi aikoinaan, että se “kuivattaa” pullan nopeammin. Olenkin ihmetellyt, että mikä merkitys tuolla kananmunalla yleensä on pullataikinassa?

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Jep, eli tuossa jo vastailinkin toisessa kommentissa, että kananmunaa käytetään pullataikinassa parantamaan rakennetta. Munan käyttö jakaa mielipiteitä. Minä olen aikaisemmin tehnyt myös vuosikausia ilman munaa taikinan – nyt laitoin, koska halusin noudattaa ohjetta mahdollisimman tarkasti.

  6. Raija Salmela avatar
    Raija Salmela

    Hei teille joille maito ei sovi niin kokeilkaapa kauramaitoa esim Elovena ja osan voista voi korvata rypsiöljyllä 100g=0.75dl. Munaa käytän vain voiteluun en taikinanaan. Pullista tulee todella pehmeitä ja herkullisia.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tässä tuli myös hyvä vaihtoehto voille – vähemmän sitä makua antamaan ja rypsiöljyä lisäksi <3 Tuota munaa käytetään lähinnä sen rakennetta antavan ominaisuuden vuoksi. Oma äitini opetti minulle aikoinaan juuri tuon kertomasi asian eli “jätä pois kananmuna, saat pehmeämpää pullaa”.

  7. Kaisa Karvo avatar
    Kaisa Karvo

    Olen vuosia jo leiponut tuollaisella ohjeella, kylläkin hieman muunnellen. joskus vielä lisään väliin kookoshiutaleita. antavat aina oman makunsa jos tykkää kookoksesta. voin/ margariinin vielä vaihtanut nestemäisen rasvaan eli Flora gulinesseen…= “terveellisyys”;)… ja kananmunaa en myöskään kymmeneen vuoteen ole käyttänyt. voidellut pullat kylmällä kahvilla. syy tähän on lapsenlapseni joka rakastaa korvapuusteja ja oli kanamunalle allerginen pienenä.
    ja pullaa kuuluu aina kardemumma… leivon lähes viikoittain ja se ei ottaa aikaa vaan on kivaa.. kysytty vaan, että onko niitä pullia vielä;)

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuon oita Flora oli minulta aivan unohtunut – sen voisin ottaa meillekin käyttöön. Voita olen täytteeseen laittanut maun vuoksi vaikka kyllä se meilläkin tuo terveellisyys näkökulma tulisi huomioida.

  8. Hanna avatar
    Hanna

    Leivoin paljon, kunnes tulin allergiseksi jauhopölylle. Pullaa en kuitenkaan suostunut ostamaan kaupasta silloinkaan. Kun koronan alussa hiivat oli loppu kaupasta, päätin kokeilla hapanjuurella leipomista. Sen myötä tulee taas leivottua leivätkin itse. Sen verran koukuttavaa tuo juuriharrastus on, kun pääsee vauhtiin 🥰
    Leivon joka viikko ja yleensä useamman kerran viikossa.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Jauhoallergia on ikävä juttu. Miten onnistut leipomaan, käytätkö hengityssuojainta?

  9. Heli avatar
    Heli

    hei olen allerginen kananmunalle joten jätän sen pois teen pullataikinan ja sämpylä/rieska taikinan kaurajuomaan ja tulee hyvää

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kaurajuomaan varmaan tuleekin hyvän makuiset taikinat. Pidän sen mausta – tekee kahvinkin pehmeän makuiseksi. Kananmunan käyttö tosiaan ei ole mitenkään pakollista pullataikinassa, pehmeämpi pulla tulee ilman sitä.

  10. Virve avatar
    Virve

    Jos pitää kardemummasta niin kannattaa kokeilla ruotsalaisia kardemummakiertitä 😊 eli…
    5 dl pulkataikinalle

    250 g pehmeää voita
    2 rkl kardemummaa
    3 dl sokeria ( laitan itse 2 dl)
    vaahdotan keskenään noi

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Voi kiitos – noita pitääkin kokeilla. Minä pidän kardemummasta niin pulla- kuin monissa muissakin makeissa taikinoissa.

  11. Liisa metsän reunasta avatar
    Liisa metsän reunasta

    kyllä pullaa pitää leipoa ,heti kun pakasteesta loppuu,koneella teen taikinan ,maitoon ja maustan väliin aito valinjalla, tai kaardemummaa,,pehmeän ei tarvitse kaulinta ,käsin painelee ,ja sitten keiju levitettä sokeria ja kanelia ,,voi laittaa,kookosta myös,,joulun aikaan joulupullaan piparkakkumauste ,on erittäin hyvää,,,,mutta pullaa on monen makuun kuin tekijöitäkin,,,,,,,vastaa

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minun pitäisi laittaa kohta taikina taas tulemaan ja leipoa ihan tavallisia pikkupullia🙂

  12. TenorJussi avatar

    Meillä on kardemumma ostettu intialaisesta kaupasta, sellainen vihreä kardemumma missä ne siemenet on vielä kuorissa sisällä ja pitää huhmareessa itse murskata pienemmäksi. Tulee ihan huumaava aromaattinen tuoksu niistä ja maistuu aina tuoreelta!

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tosiaan Kotigastronomin olin unohtanut – olen ehkä joskus jossain yhteydessä ostanutkin jotain sitä kautta. Heidän mausteensa ovat kyllä ihan eri luokkaa kuin nuo marketeissa myytävät👍

    2. Markesalo avatar
      Markesalo

      No noista etnisistä kaupoista – meidän pitäisi käydä Jyväskylässä tässä lähiaikoina ja tuo on yksi hankintalistalle laitettavia asioita👍

  13. Tarja avatar
    Tarja

    olen löytänyt todella maukkaan kanelin ja kardemumman mun lempparimaustekaupasta Kotigastronomilta (www.kotigastronomi.fi / toimisto@marave.fi) Kun kardemumma pääsi loppumaan ja korvasin sen normikaupankardemummalla, puolisoni kysyi, miks kardemumma ei maistu ollenkaan ;).
    Myös heidän moussekakkuseokset ovat tosi hyviä.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Olin vallan unohtanut Kostigastronomin – olen jotain joskus kauan sitten sitä ostanutkin🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT