Julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä
Oletko löytänyt oman suosikkireseptisi sämpylöihin?
Jos et ole, älä huoli – en minäkään ole löytänyt. Olen siitä huolimatta leiponut sämpylöitä yli 40 vuotta ja pääsääntöisesti onnistunut – en muista olisiko juuri koskaan menneet niin pieleen, että olisivat jääneet syömättä. Olen kokemuksen kautta oppinut, että kannattaa käyttää apuna jotain sämpylätaikinan perusohjetta jauho- ja nestemäärään taikinassa. Lisäksi olen katsonut vähän eri ohjeista osviittaa mikä olisi hyvä suhde vehnäjauhojen ja muiden jauholaatujen kesken. Puurosämpylöihin löytyy monia ohjeita ja olen niitä myös käyttänyt apuna tehdessäni tähteeksi jääneestä puurosta sämpylöitä. Valmiita testattuja ohjeita kannattaa käyttää, koska miksi keksiä pyörää uudelleen, kun sen joku on jo keksinyt. Hyviä sivustoja ohjeiden etsimiseen ovat mm. martat.fi yhteishyvä valio ja monia muita. Itse olen ihastunut Kinuskikissan resepteihin – niissä on sellaista tämän ajan henkeä.
Eilinen aamuni alkoi leivonta- ja keittokirjojen selailulla. Ajatuksena oli löytää joku vanha ohje kirjoista. Lopulta löysin ihan perusohjeen 80-luvun kirjasta, jota sitten sovelsin oman jauhovarastoni sisällön mukaisesti. Tulihan siinä tarkastettua myös miten vanhoja jauhoja kaapista löytyi. Otin oikein videon, jonka sitten myös laitoin Tiktok-tililleni ja yksi seuraajani oli huomannut, että jauholaatikossani oli yksi pussi parasta ennen päiväyksellä vuodelta 2019. Hyvänen aika, että minua meinasi nolottaa moinen moka. Oikeasti se oli kyllä tosi upea juttu hänen huomionsa – nimittäin nyt varmasti muistan tarkastella päiväyksiä. Täst`edes pidän huolen siitä, että kaikki jauhot tulevat käytettyä ennen uusien kertymistä kaappiin.
* Voita 1000 €:n lahjakortti vastaamalla kyselyyn
Taikinaan käytin vehnäjauhojen lisäksi Kaurakuitusta, Pofiberiä ja psylliumia. Kahta viimeistä laitoin taikinaan kokeeksi. Olen nuo ostanut kokeillessani gluteenittomien sämpylöiden tekoa. Niitä käytin myös leipoessani vähähiilihydraattisia sämpylöitä. Nyt halusin nähdä, miten ne vaikuttavat tavallisessa taikinassa.
Tällä kertaa tein taikinan tällaisella ohjeella:
- vettä 5 dl
- kuivahiivaa 2 pss
- suolaa 1 tl
- siirappia 1,5 rkl
- ruokaöljyä 3 rkl
- Pofiberiä 1 dl
- psylliumia 1 rkl
- vehnäjauhoja 6-7 dl
- kaurakuitusta 2 dl
Teen lähes kaikki taikinat yleiskoneella sen vaivattomuuden vuoksi ja siksi, että taikinaa tulee riittävästi työstettyä. Minulla ei tulisi käsin vaivaamalla taikinasta yhtä helposti leipoutuvaa. Tällä kertaa oli tarkoituksena myös jättää taikinan riittävän löysäksi, jotta sämpylöistä ei olisi tullut liian kuivia. Yleisestikin on niin, että löysemmästä taikinasta syntyy pehmeämmät sämpylät. Tässä on varmasti myös yksi syy siihen, miksi taitavat leipojat usein valitsevat taikinan käsin vaivaamisen. Heille on kehittynyt sormituntuma tunnistamaan hyvän sitkon ja leipoutuvuuden taikinassaan . (*käytössäni on tällainen yleiskone, jota olen käyttänyt n. 6 vuotta)
Taikinassani oli niin reilusti kuitua, että se vaati myös tarkkuutta jauhojen määrässä. Sekä Pofiber että psyllium sitovat runsaasti nestettä, niin myös kaurakuitu on kuitua runsaasti sisältävä ja näin nestettä sitova ainesosa.
Taikinan annoin nousta kaksinkertaiseksi yleiskoneeni kulhossa ennen leipomista. Sitten pyörittelin sämpylät ja annoin niiden nousta uunin lämpenemisen ajan. Tutkin tilannetta liinan alla ja totesin, että näyttivät uunivalmiilta. Pistelin sämpylät haarukalla ja paistoin 10-12 minuuttia. Sämpylöistäni tuli tosi pehmeitä ja hyvän makuisia. Eilen iltapäivällä olivat valmiita syötäviksi ja tänään aamulla löytyi vielä neljä sämpylää aamupalaksi. Tämä kai kertoo siitä, että olivat suun makuisia<3
Hyviä leipomishetkiä sinulle – kiva, että jaksoit lukea juttuni!
t. Marke
Vastaa