Mikä on paras sämpyläreseptisi?

Julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä

Oletko löytänyt oman suosikkireseptisi sämpylöihin?

Jos et ole, älä huoli – en minäkään ole löytänyt. Olen siitä huolimatta leiponut sämpylöitä yli 40 vuotta ja pääsääntöisesti onnistunut – en muista olisiko juuri koskaan menneet niin pieleen, että olisivat jääneet syömättä. Olen kokemuksen kautta oppinut, että kannattaa käyttää apuna jotain sämpylätaikinan perusohjetta jauho- ja nestemäärään taikinassa. Lisäksi olen katsonut vähän eri ohjeista osviittaa mikä olisi hyvä suhde vehnäjauhojen ja muiden jauholaatujen kesken. Puurosämpylöihin löytyy monia ohjeita ja olen niitä myös käyttänyt apuna tehdessäni tähteeksi jääneestä puurosta sämpylöitä. Valmiita testattuja ohjeita kannattaa käyttää, koska miksi keksiä pyörää uudelleen, kun sen joku on jo keksinyt. Hyviä sivustoja ohjeiden etsimiseen ovat mm.  martat.fi   yhteishyvä  valio  ja monia muita. Itse olen ihastunut Kinuskikissan resepteihin  – niissä on sellaista tämän ajan henkeä.

Eilinen aamuni alkoi leivonta- ja keittokirjojen selailulla. Ajatuksena oli löytää joku vanha ohje kirjoista. Lopulta löysin ihan perusohjeen 80-luvun kirjasta, jota sitten sovelsin oman jauhovarastoni sisällön mukaisesti. Tulihan siinä tarkastettua myös miten vanhoja jauhoja kaapista löytyi. Otin oikein videon, jonka sitten myös laitoin Tiktok-tililleni ja yksi seuraajani oli huomannut, että jauholaatikossani oli yksi pussi parasta ennen päiväyksellä vuodelta 2019. Hyvänen aika, että minua meinasi nolottaa moinen moka. Oikeasti se oli kyllä tosi upea juttu hänen huomionsa – nimittäin nyt varmasti muistan tarkastella päiväyksiä. Täst`edes pidän huolen siitä, että kaikki jauhot tulevat käytettyä ennen uusien kertymistä kaappiin.

* Voita 1000 €:n lahjakortti vastaamalla kyselyyn

Taikinaan käytin  vehnäjauhojen lisäksi Kaurakuitusta, Pofiberiä ja psylliumia. Kahta viimeistä laitoin taikinaan kokeeksi. Olen nuo ostanut kokeillessani gluteenittomien sämpylöiden tekoa. Niitä käytin myös leipoessani vähähiilihydraattisia sämpylöitä. Nyt halusin nähdä, miten ne vaikuttavat tavallisessa taikinassa.

Tällä kertaa tein taikinan tällaisella ohjeella:

  • vettä 5 dl
  • kuivahiivaa 2 pss
  • suolaa 1 tl
  • siirappia 1,5 rkl
  • ruokaöljyä 3 rkl
  • Pofiberiä 1 dl
  • psylliumia 1 rkl
  • vehnäjauhoja 6-7 dl
  • kaurakuitusta 2 dl

Teen lähes kaikki taikinat yleiskoneella sen vaivattomuuden vuoksi ja siksi, että taikinaa tulee riittävästi työstettyä. Minulla ei tulisi käsin vaivaamalla taikinasta yhtä helposti leipoutuvaa. Tällä kertaa  oli tarkoituksena myös jättää taikinan riittävän löysäksi, jotta sämpylöistä ei olisi tullut liian kuivia. Yleisestikin on niin, että löysemmästä taikinasta syntyy pehmeämmät sämpylät. Tässä on varmasti myös yksi syy siihen, miksi taitavat leipojat usein valitsevat taikinan käsin vaivaamisen. Heille on kehittynyt sormituntuma tunnistamaan hyvän sitkon ja leipoutuvuuden taikinassaan . (*käytössäni on tällainen yleiskone, jota olen käyttänyt n. 6 vuotta)

Taikinassani oli niin reilusti kuitua, että se vaati myös tarkkuutta jauhojen määrässä. Sekä Pofiber että psyllium sitovat runsaasti nestettä, niin myös kaurakuitu on kuitua runsaasti sisältävä ja näin nestettä sitova ainesosa.

Taikinan annoin nousta kaksinkertaiseksi yleiskoneeni kulhossa ennen leipomista. Sitten pyörittelin sämpylät ja annoin niiden nousta uunin lämpenemisen ajan. Tutkin tilannetta liinan alla ja totesin, että näyttivät uunivalmiilta. Pistelin sämpylät haarukalla ja paistoin 10-12 minuuttia. Sämpylöistäni tuli tosi pehmeitä ja hyvän makuisia. Eilen iltapäivällä olivat valmiita syötäviksi ja tänään aamulla löytyi vielä neljä sämpylää aamupalaksi.  Tämä kai kertoo siitä, että olivat suun makuisia<3

Hyviä leipomishetkiä sinulle – kiva, että jaksoit lukea juttuni!

t. Marke


17 vastausta artikkeliin “Mikä on paras sämpyläreseptisi?”

  1. Kirsti Kemppainen avatar
    Kirsti Kemppainen

    Mainio idea kokeilla eri jauhoilla ja kuitulisillä sämpylöitä. Harvoin tulee tehtyä itse leipää/sämpylöitä,vaikeaa ei ole. Saa lämpimäisiä ja säästäå.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minulla välillä iskee oikein leivontakärpänen ja silloin harvase päivä on tuoreita sämpylöitä tai leipää. Olen juurileivontaakin vähän opetellut ja pienellä lisäharjoittelulla onnistuisi varmaan ihan hyvinkin. Sämpylät saan jo onnistumaan sillä keinoinkin.

  2. Saija avatar
    Saija

    Paras sämpyläresepti on Sikke Sumarin jääkaappisämpyläresepti. Saat helposti ja nopeasti mahtavan hyviä sämpylöitä heti aamulla ja mikä parasta, ne ovat vielä lämpimiä!

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Sitä on kyllä ehdottomasti kokeiltava 🙂

      1. Laiskanpulskea Leipuri avatar
        Laiskanpulskea Leipuri

        Täältäkin ääni yönyli-sämpylöille! Teen niitä jatkuvasti, gluteenittomina, johon käytän tätä parasta ohjetta: http://tuulia.co/fi/parasta-juuri-nyt-helpot-gluteenittomat-sampylat/ ja vaihdellen niitä jauhoja mitä sattuu olemaan, aina kuitenkin 2 dl kaurahiutaleita taikinassa!

        1. Markesalo avatar
          Markesalo

          Minä taidan vihdoin ottaa ohjelmaani ja kokeilla noita yönyli-sämpylöitä 🙂

  3. Reija avatar
    Reija

    Onkohan tuohon sämpyläreseptiin tullut pieni desimaalivirhe? Nimittäin vettä on merkitty käytettävän vain 0,5 dl, kun jauhoja yms. on merkitty yhteensä n. 9 dl.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Voi kiitos, että kommentoit – virhe! siihen oli jäänyt – 5 dl vettä tietenkin:)

  4. Jaana avatar
    Jaana

    Minä olen tehnyt sämpylöitä ohjeella lämmintä vettä, hiivaa, suolaa, vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita. Tein niitä aina ison taikinan ja kaikki meni n. 30kpl ja sitten taas tei uudet sämpylät. Mitat varmaan löytyy tavallisesta sämpyläohjeesta, tässä ohjeessa voi laittaa reilusti kaurahiutaleita.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kaurahiutaleet ovat hiutaleista minunkin makuuni ihan parhaita.

  5. Abramis avatar
    Abramis

    sämpylät on itellä järjestään epäonnistuneet mutta Uutisankan ohjetta soveltaen olen saanut aikaiseksi muillekin kelpaavia leipiä/limppuja. Kun teen itselle niin saatan mukaan laittaa tabascoa tai valkosipulijauhetta…

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Ahaa, piitäkin googlata tuo ohje

  6. Liisa metsän reunasta avatar
    Liisa metsän reunasta

    kyllä tulee tehtyä sämpylöitä ,niihin voi laittaa puurojen jämät,kaurapuuro,riisipuuro mannapuuro ja eri jauhopuurot ,perunamuusin loppu mielikuvitus valtaan. jw olen laittanut myös talkkunajauhoa n.puolilitraa nestettä ja puolikahvikupilista talkkunaa sitten muut pöperöt

  7. Kirsti Pohjonen avatar
    Kirsti Pohjonen

    En muista koska olisin viimeksi ostanut kaupasta leipää. Hamina samba reissu laitan 6-7 eri siementä ja mukaan kaurahiutaleita.
    Höttöleipiä ei enää tee mieli.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minunkin mielestäni kaupan leivät ovat ihan höttöä. Teen mahdollisimman paljon itse, paitsi ruisleipää en ole tehnyt. Pitäisikin taas kokeilla niillä valmisjauhoseoksilla, miten niillä onnistuisi. Joskus aikoja sitten olen niitä käyttänyt, mutta varmaan tuotteet ovat kehittyneet vielä paremmiksi.

  8. Maija Rajala avatar
    Maija Rajala

    Veteen hiiva, suola,hunaja,ruisjauho,kauraleseet,anista,joskus porkkanaa ja öljyä!

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Porkkanaraastetta minäkin olen usein käyttänyt. Se antaa hyvän maun ja suutuntuman. Jauhoja myös käytän vaihdellen. Anista en ole varmaan käyttänyt juuri koskaan, sitä voisin kokeilla. Kiva vaihdella makuja taikinassa, saa vaihtelua helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT