Julkaisu sisältää kaupallisia linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä
Jämäruoka päivät – hyvää arkiruokaa
Minusta jämäruoka päivät ovat lähes parhaita ruokapäiviä. Yleensä on kahta tai kolmeakin vaihtoehtoa tarjolla. On mukava tunne tarjota vaihtoehtoja kavereille, mistä voivat valita mieleisensä. Meillä ei juuri ruokajämiä jää, koska syömme samaa ruokaa päivällisellä ja seuraavan päivän lounaalla. Jos ruokaa ei ole riittävästi kolmelle aikuiselle seuraavana päivänä lounaaksi, teen usein itselleni jotain nopeaa ja helppoa. Salaatti on aina nopea vaihtoehto ja siihen yleensä riittää myös kaapista otettavaa. Toinen usein käyttämäni vaihtoehto on sosekeitto.
Keittojen yli jäänyt liemi kannattaa hyödyntää vaikka sämpylätaikinassa
Olen aina ollut tarkka siinä, että en heitä ruokaa hukkaan. Aikoinaan, kun oli lapset kotona ja ruuan kulutus oli ihan huipussaan, leivoin paljon. Sämpylät kuuluivat päivittäiseen ruokavalioomme ja käytin niihin yleensä kaikki aamupuuron jämät, keittojen liemet yms. tähteeksi jääneet ruuan loput. Keittojen liemi on monesti ihan sääli heittää pois, koska se on maukasta ja sämpylätaikinaan se antaa hyvää vaihtelua. Tämä on toki makuasia – ymmärrän, että kaikkien makuun tällainen ei ole sopivaa.
Soijarouheesta on moneksi
Kuluneella viikolla, juuri ennen ruokatilauksen hakua, oli vähän mietittävä mitä valmistan ruuaksi. Ratkaisu oli päivällisruokaan, koska tortilloja tuli viimeksi tekemässäni Matsmartin tilauksessa reilusti ja olin tilannut viikkotilaukseni (=s-kaupan verkkokauppatilaus noutopisteeseen) yhteydessä edelliskerralla Härkistä. Meillä oli näin yhtenä alkuviikon päivällisenä tortillat härkistäytteellä. Täytettä jäi jonkin verran tähteeksi ja niinpä tein siitä soijarouheen kanssa mausteisen kastikkeen, johon keitin pastan joukkoon. Ruuasta tuli oikein maukas ja kaikki tuli syötyä. Soijarouhe on ollut minulle pitkään haasteellinen valmistaa. Jotenkin siihen aina jäi sellainen ”pahvin” maku, mutta harjoittelun ja erilaisten ohjeiden lukemisen jälkeen olen oppinut maustamaan soijarouheen hyvin.
Salaisuus soijarouheen maustamisessa piilee siinä, että sen laittaa kuivana pannulle, jossa on reilusti öljyä. Itse teen usein niin, että laitan ensin sipulit pannulle kuullottumaan, sitten lisään mausteita esim. savupaprikaa, jauhelihamaustetta tai juustokuminaa tai millä nyt haluankin maustaa rouhetta. Pyörittelen rouhetta öljyssä kunnes se on imenyt öljyä itseensä. Lisään seokseen usein vielä kasvisfondia tai soijakastiketta, ehkä punaviinietikkaa lorauksen – en välttämättä kaikkia näitä, mutta vähän sen mukaan mitä makua haluan korostaa. Näin ruskeasta soijarouheesta tulee maukas ja suutuntumaltaan mielestäni parempaa kuin jauhelihasta.
Jo mainitsemani tähteeksi jääneen ”härkissoossin” lisäsin sitten tähän soijarouheseokseen ja näiden lisäksi laitoin vielä purkillisen tomaattimurskaa, taisi siihen mennä vielä tomaattipyrettäkin pari ruokalusikallista sekä purkki ruokakermaa.
Kiitos sinulle, joka kiinnostuit ja luit juttuni <3
t.Marke
PS. Soijarouhetta ostin itse viimeksi ison laatikon Matsmartista
Vastaa