Pitääkö omenahilloon omenat kuoria – voiko hilloa tehdä ilman hillosokeria?

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Onko omenahillo sinun herkkuasi? Minun herkkuani se on ja onneksi olen aina saanut omenia silloin, kun on ollut hyvä omenasato vuosi. Tänä vuonna sellainen taas ainakin täällä Keski-Suomessa näyttäisi olevan. Pientä esimakua asiasta jo sain ja ensimmäinen omenahillosatsi on jääkaapissa valmiina. Jatkossa olen ajatellut tekeväni uuniomenahilloa sikäli kuin omenia tulee tarjolle.

Valmiiksi omenanlohkojalla paloiteltuja omenalohkoja. Omenan kuoret ovat vihreät.

Omenalohkojalla leikattuja lohkoja, jotka ovat tasakokoisia. Lohkoja poistaa omenasta myö siemenkodan samalla, kun paloittelee omenan.

Omenahilloni tein tällä kertaa tällä tavalla:

  • Pesin ja lohkoin omenat – omenalohkoja oli n. 2 kiloa. … ja minun mielestäni ei pidä kuoria omenia, siemenkodat otan pois. Siemenkotien poistamisessa käytin omenanlohkojaa, joka samalla kun lohkoo omenan ja poistaa myös siemenkodan.
  • Laitoin omenat kattilaan. Kattilani oli neljän litran kattila, joka oli lähes täynnä omenalohkoja. Lisäsin lohkojen päälle vettä 3-4 dl.
  • Keitin omenoita hiljalleen, välillä sekoittaen, kunnes omena lohkot alkoivat pehmitä. Omenalohkojen alettua soseutua ja muututtua pehmeiksi, lisäsin hillosokeria kilon verran. Sokerin lisäksi lisäsin hilloon kardemummaa ja kanelia.
  • Keitin hilloa 10-15 minuuttia ja sitten otin kattilan pois levyltä. Soseutin hilloin sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Annoin hillon jäähtyä ensin jonkin aikaa kattilassa ennen kuin kaadoin sen purkkiin.
  • Hilloa minulle tuli  kolmen litran purkillinen.

*Omenanlohkoja on kätevä pieni keittiöväline (kuvassa oleva lohkoja on viitteellinen, linkin kautta löydät Cerveran valikoimassa olevan lohkojan), joka helpottaa omenoiden siemenkotien poistossa ja lohkomisessa. Lisäksi lohkojalla saa tasakokoisia lohkoja esim, omenapiirakan tai paistoksen päälle.

Meidän keitetty omenahillo säilytetään jääkaapissa ja sitä aletaan käyttämään heti mm. kaurapuuron päällä hillosilmänä. Silloin kun herkuttelemme jäätelöllä otetaan hillopurkit esille ja jokainen voi valita mieleisensä hillon maustamaan vaniljajäätelöä. Omenahillo maistuu myös vaikka paahtoleivän päällä.

Omenahillon voi tehdä myös ilman hillosokeria

Omenahillo ohjeita on runsaasti netissä tarjolla. Niistä voi jokainen hillokokki  valita itselleen sopivan.  Seuraavaksi teen uuniomenahilloa, joka on erittäin helppotekoinen ja siihen ei tarvitse lisätä sokeria

Lohkotut omenat kattilassa

Kattilan voi laittaa lähes täyteen omenalohkoja. Keitettäessä omenat alkavat nopeasti mehustua ja hilloutua. Kattilasta puheenollen, jos sinulla on tarvetta laadukkaisiin keitto- ja paistovälineisiin, *tämän linkin kautta pääset tutustumaan Cervera.fi tarjontaan, josta löytyy jopa -40% alennuksella 25.9. saakka tuotteita.

Uuniomenahilloa tein vasta muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran ja harmittelin, että miksi minä en aikaisemmin ollut hoksannut tällaista omenien säilöntämenetelmää. Tähän hilloon omenat esikäsittelen samoin kuin edellä esittelemääni keitettyyn omenahilloon. Omenalohkot levitän uunipellille ja uuni laitetaan 150 – 175 asteseen. Omenat voi laittaa heti kylmään uuniin ja sitten vain odotellaan, että omenat kypsyvät. Itse en lisää hilloon sokeria lainkaan. Omenoiden kypsyttyä soseutan ne sauvasekottajalla ja laitan hillon pieniin pakasterasioihin. Pakastan hillon ja otan rasian kerrallaan käyttöön – tämä hillo ei kestä pitkää säilytystä jääkaapissa sulattamisen jälkeen. Uuniomenahillon makeus tulee omenien omasta sokerista ja kypsennys uunissa tuo niihin hiukan toffeemaisen aromin.

Onko sinulla joku oma suosikki omenahilloresepti?

Mukavaa päivää sinulle ja kiva, kun kävit lukemassa <3

*TiiaKonttinen

 

 

 

18 vastausta artikkeliin “Pitääkö omenahilloon omenat kuoria – voiko hilloa tehdä ilman hillosokeria?”

  1. Eeva Heino avatar
    Eeva Heino

    Itse teen omenahilloa seuraavasti:
    Pesen omenat, lohkon neljään osaan ja otan madon syömät kohdat pois. Pehmennän lohkot mehumaijassa ja puserran ne sitten sosekehdossa muutamassa minuutissa soseeksi. Lisään Stevia-sokeria maun mukaan antamaan makeutta. Intiaani- tai ruokosokerikin on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.
    Jäähtyneen hillon laitan asioihin ja pakkaseen.
    Teräksisen sosekehdon (se ei siis ole mikään perunamuusi tms. – puserrin) olen perinyt äidiltäni, joka oli hankkinut sen jo 1950-luvulla. Teetin sellaisia muutaman jälkikasvullenikin.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuo on tuttu tapa muistikuvistani – äitini teki noin. Hän soseutti pehmenneet omenalohkot sosemyllyllä ja sen jälkeen vielä keitti sokerin hilloon. Siihen aikaan ei ollut pakastinta, eikä liioin tainnut olla ainakaan hänellä, sauvasekoittajaa. Mehumaija on kyllä kätevä kapine tuossa, varsinkin isompien omenamäärien kanssa – minulla oli vain muutama kilo omenia.

  2. eevis avatar
    eevis

    pesu, neljään osaan, huonot osat pois. kattilaan vettä pohjalle ja omppupalat päälle. pehmenneet omput moulinexiin ja soseutus. siemenet ja kannat sekä kuoret jäävät. näin saa punakuorisista ompuista ihanan punertavaa sosetta. laitan pakastepusseihin ja pakastan sellaisenaan.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      No tuo onkin hyvän kuuloinen ohje. Kuorineen minäkin keitän omenat – mitä sitä arvokkainta osaa pois heittämään.

  3. Eija avatar
    Eija

    Pilkon omenanpalat kattilaan ja vähän vettä.Keittelen,kunnes lohkot pehmeitä.Päälle hillosokeri ja soseutus sauvasekottimella.Keitän hilloa,kunnes hillo näyttää kiiltävältä.Juuri eilen illalla tein ja ihanaa tuli.Pakastan pienissä rasioissa.🌼

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minä tein myös hillosokerilla ja sauvasekoittimella – laitoin yhden ison purkillisen jääkaappiin. Se tulee syötyä nopeasti aamupuuron kanssa 🙂

    2. Paula Mäkinen avatar
      Paula Mäkinen

      Juuri noin minäkin teen ja hyvää on ja melko vaivattomasti valmistuu.🍎👍

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        Olen samaa mieltä. Nyt ei haittaisi vaikka joku vielä omenoita tarjoaisi😊

  4. Leila Saikkonen avatar
    Leila Saikkonen

    alku toimet kuten edellisissä ohjeissa, 5 l kattila lähes täysi omppolohkoista n 500g sokeria ja yksi tahtianis ja uuniin muhimaan, kunnes on hyvin pehmenneet lohkot otan uunista ja annan jäähtyä. otan pois tähtianiksen, kokonaan jäähtyneenä pakastus pusseihin, juku miten hyvää ja yllätyksellinen maku, siinä kaverit arvuuttelee makua, yleisin kommentii jotenkin joulu maistuu.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Uuniomenahillo on kyllä tosi hyvää ja vielä tuolla tavalla tehtynä – varmasti ihana herkku.

  5. Sekotin avatar
    Sekotin

    Kokonaiset omenat sellaisenaan blendtecin blenderiin ja ulos tulee samettinen hillo. Myös siemenkodat muuttuu hilloksi tässä käsittelyssä. Ei sokeria makua pilaamaan.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuo on varmasti hyvä keino silloin, kun on käytössä vaikka tuollainen Blendtec- tai vaikka Vitamix-blenderi. Näin vaatimattomammilla varusteilla tuo ei onnistu. Sokerin lisääminen ja lisäämättä jättäminen on makuasia. Toinen haluaa sokeria ja toinen ei – itse käytän molempia, teen sokerilla osan ja osan ilman.

  6. Sirpa avatar
    Sirpa

    Ei tarvitse kuoria, ei tarvitse hillosokeriakaan jos pakastaa.
    Säilöntä lasipurkissa kylmässä on kuitenkin parasta.
    Omenasoseeseen ei pidä liikoja mausteita sekoitella, “mummon sellaiseen”
    perinteiseen. Tilkka sitruunaa ja sokeri riittää, hieman kanelia voi lisätä.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Pakastaminen on kyllä hyvä menetelmä ja silloin voi sokerin käytön hyvin unohtaa. Sokeriahan voi sitten halutessaan lisätä sulatettuun hilloon.

  7. Annu avatar
    Annu

    Laitan omenat mehumaijaan, mehustan sen verran,että omenat pehmoisia.Lopuksi sosemyllyllä läpi ja jos tarvii lisään kuumaan seokseen hiukan sokeria.Samalla saa on entistä myös mehua .Pakkasessa säilyy hyvin.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuo on vanha hyvä tapa tehdä. Minullakin sosemylly on kaapissa, mutta olen vähän laiska ja yritän aina mahdollisimman helpolla saada valmista 🙂

  8. Kaarina avatar
    Kaarina

    Uuniomenahillo on minunkin ykkösresepti! Laitan uunivaiheessa kaneli- ja vaniljatankoja sekaan. Niistä tulee hyvä aromi, eikä välttämättä muuta tarvitaan. Joskus olen nauttinut myös sitruunamehulla.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Uuniomenahillo on hyvää. Minä olen kanelitankoa myös käyttänyt. Välillä olen tehnyt ilman – hyvää kumpikin ja omenoiden oma sokeri tulee esiin uunissa kypsentäessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT