Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä
Onko omenahillo sinun herkkuasi? Minun herkkuani se on ja onneksi olen aina saanut omenia silloin, kun on ollut hyvä omenasato vuosi. Tänä vuonna sellainen taas ainakin täällä Keski-Suomessa näyttäisi olevan. Pientä esimakua asiasta jo sain ja ensimmäinen omenahillosatsi on jääkaapissa valmiina. Jatkossa olen ajatellut tekeväni uuniomenahilloa sikäli kuin omenia tulee tarjolle.
Omenalohkojalla leikattuja lohkoja, jotka ovat tasakokoisia. Lohkoja poistaa omenasta myö siemenkodan samalla, kun paloittelee omenan.
Omenahilloni tein tällä kertaa tällä tavalla:
- Pesin ja lohkoin omenat – omenalohkoja oli n. 2 kiloa. … ja minun mielestäni ei pidä kuoria omenia, siemenkodat otan pois. Siemenkotien poistamisessa käytin omenanlohkojaa, joka samalla kun lohkoo omenan ja poistaa myös siemenkodan.
- Laitoin omenat kattilaan. Kattilani oli neljän litran kattila, joka oli lähes täynnä omenalohkoja. Lisäsin lohkojen päälle vettä 3-4 dl.
- Keitin omenoita hiljalleen, välillä sekoittaen, kunnes omena lohkot alkoivat pehmitä. Omenalohkojen alettua soseutua ja muututtua pehmeiksi, lisäsin hillosokeria kilon verran. Sokerin lisäksi lisäsin hilloon kardemummaa ja kanelia.
- Keitin hilloa 10-15 minuuttia ja sitten otin kattilan pois levyltä. Soseutin hilloin sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Annoin hillon jäähtyä ensin jonkin aikaa kattilassa ennen kuin kaadoin sen purkkiin.
- Hilloa minulle tuli kolmen litran purkillinen.
*Omenanlohkoja on kätevä pieni keittiöväline (kuvassa oleva lohkoja on viitteellinen, linkin kautta löydät Cerveran valikoimassa olevan lohkojan), joka helpottaa omenoiden siemenkotien poistossa ja lohkomisessa. Lisäksi lohkojalla saa tasakokoisia lohkoja esim, omenapiirakan tai paistoksen päälle.
Meidän keitetty omenahillo säilytetään jääkaapissa ja sitä aletaan käyttämään heti mm. kaurapuuron päällä hillosilmänä. Silloin kun herkuttelemme jäätelöllä otetaan hillopurkit esille ja jokainen voi valita mieleisensä hillon maustamaan vaniljajäätelöä. Omenahillo maistuu myös vaikka paahtoleivän päällä.
Omenahillon voi tehdä myös ilman hillosokeria
Omenahillo ohjeita on runsaasti netissä tarjolla. Niistä voi jokainen hillokokki valita itselleen sopivan. Seuraavaksi teen uuniomenahilloa, joka on erittäin helppotekoinen ja siihen ei tarvitse lisätä sokeria
Kattilan voi laittaa lähes täyteen omenalohkoja. Keitettäessä omenat alkavat nopeasti mehustua ja hilloutua. Kattilasta puheenollen, jos sinulla on tarvetta laadukkaisiin keitto- ja paistovälineisiin, *tämän linkin kautta pääset tutustumaan Cervera.fi tarjontaan, josta löytyy jopa -40% alennuksella 25.9. saakka tuotteita.
Uuniomenahilloa tein vasta muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran ja harmittelin, että miksi minä en aikaisemmin ollut hoksannut tällaista omenien säilöntämenetelmää. Tähän hilloon omenat esikäsittelen samoin kuin edellä esittelemääni keitettyyn omenahilloon. Omenalohkot levitän uunipellille ja uuni laitetaan 150 – 175 asteseen. Omenat voi laittaa heti kylmään uuniin ja sitten vain odotellaan, että omenat kypsyvät. Itse en lisää hilloon sokeria lainkaan. Omenoiden kypsyttyä soseutan ne sauvasekottajalla ja laitan hillon pieniin pakasterasioihin. Pakastan hillon ja otan rasian kerrallaan käyttöön – tämä hillo ei kestä pitkää säilytystä jääkaapissa sulattamisen jälkeen. Uuniomenahillon makeus tulee omenien omasta sokerista ja kypsennys uunissa tuo niihin hiukan toffeemaisen aromin.
Onko sinulla joku oma suosikki omenahilloresepti?
Mukavaa päivää sinulle ja kiva, kun kävit lukemassa <3
Vastaa