Tein pitkästä pitkästä aikaa päiväkahville makean piirakan. Ohje, jolla tein on minulle rakas muisto lapsuudestani. Tämä tuo mieleeni lapsuus- ja nuoruusvuoteni 60-70 -luvuilta – tämä on oikein sellainen vanhanajan retropiirakka. Jo kauan sitten edesmennyt tätini teki tätä piirakkaa usein ja hän käytti siinä päällä omenahilloa, niin kuin minäkin tein tällä kertaa. Tädin omenahillo oli oikein sileää, sosemyllyllä tehtyä hilloa. Oma valmistamani hillo on paljon rouheampaa sorttia. Olen kypsentänyt tuon käyttämäni hillon haudutuspadassa ja omenat on kypsennetty lohkoina kuorineen.
Piirakassa käytetyn hillon idea on säilyttää piirakassa kosteutta, jotta se säilyttäisi mehukkuuttaan paremmin. Aikana jolloin muistan tätä tädin luona syöneeni jääkaapit olivat useissa kodeissa vielä niin pieniä, että sinne ei leivonnaisia mahtunut. Koko olemassa oleva kylmäsäilytystila piti käyttää herkemmin pilaantuville elintarvikkeille.
Valmistin piirakan ilman vehnäjauhoja. Käytin jauhoina Myllärin gluteenitonta kaurasämpyläjauhoa, jossa on mukana kauranjyviä ja pellavansiemeniä antamassa mukavasti suutuntumaa. Käytin lisäksi perunajauhoa – sekoitin 2,5 d kaurasämpyläjauhoja ja 2 dl perunajauhoja sekaisin.
Piirakan resepti – resepti kirjoitettu alkuperäisen reseptin mukaisesti
kkp = kahvikuppi eli n. 1,5 dl
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 kkp maitoa
- 100 g voisulaa
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 3 kkp vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Muna-sokerivaahtoon lisätään maito, voisula ja jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe). Päälle laitetaan sosetta.
Piirakka paistetaan yli 200 asteessa. Oman piirakkani paistoin 225 asteessa n. 25 min.
Vastaa