Vanhanajan helppo ja nopeasti valmistuva omenahillopiirakka

Tein pitkästä pitkästä aikaa päiväkahville makean piirakan. Ohje, jolla tein on minulle rakas muisto lapsuudestani. Tämä tuo mieleeni lapsuus- ja nuoruusvuoteni 60-70 -luvuilta – tämä on oikein sellainen vanhanajan retropiirakka. Jo kauan sitten edesmennyt tätini teki tätä piirakkaa usein ja hän käytti siinä päällä omenahilloa, niin kuin minäkin tein tällä kertaa. Tädin omenahillo oli oikein sileää, sosemyllyllä tehtyä hilloa. Oma valmistamani hillo on paljon rouheampaa sorttia. Olen kypsentänyt tuon käyttämäni hillon haudutuspadassa ja omenat on kypsennetty lohkoina kuorineen.

Kuvassa näkyy vähän hillon rakenne eli se on kypsynyt haudutuspadassa soseeksi ja en ole sitä enempää soseuttanut kuin mitä puukauhalla sekoittaen on soseutunut. Mukana on vielä tunnistettavaa omenalohkojen rakennetta vaikka ovat aivan pehmeitä ja mehustuneita.

Piirakassa käytetyn hillon idea on säilyttää piirakassa kosteutta, jotta se säilyttäisi mehukkuuttaan paremmin. Aikana jolloin muistan tätä tädin luona syöneeni jääkaapit olivat useissa kodeissa vielä niin pieniä, että sinne ei leivonnaisia mahtunut. Koko olemassa oleva kylmäsäilytystila piti käyttää herkemmin pilaantuville elintarvikkeille.

Lisäsin hilloa pieninä kokkareina piirakkataikinan päälle. Piirakan paistuessa hillosta osa painuu piirakan sisään ja on siellä kosteuttamassa piirakkaa.

Valmistin piirakan ilman vehnäjauhoja. Käytin jauhoina Myllärin gluteenitonta kaurasämpyläjauhoa, jossa on mukana kauranjyviä ja pellavansiemeniä antamassa mukavasti suutuntumaa. Käytin lisäksi perunajauhoa – sekoitin 2,5 d kaurasämpyläjauhoja ja 2 dl perunajauhoja sekaisin.

Piirakan resepti – resepti kirjoitettu alkuperäisen reseptin mukaisesti

kkp = kahvikuppi eli n. 1,5 dl

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 kkp maitoa
  • 100 g voisulaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 3 kkp vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Muna-sokerivaahtoon lisätään maito, voisula ja jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe). Päälle laitetaan sosetta.

Piirakka paistetaan yli 200 asteessa. Oman piirakkani paistoin 225 asteessa n. 25 min.

Piirakan kruunaa vaniljakastike tai sopii myös oikein hyvin vaniljajäätelö. Jäätelö on varsinkin vähän lämpimän piirakan kanssa tosi herkullinen yhdistelmä.

2 vastausta artikkeliin “Vanhanajan helppo ja nopeasti valmistuva omenahillopiirakka”

  1. Diana Sinisalo avatar
    Diana Sinisalo

    on oikein herkullinen ja maistuu.

    1. Marke avatar

      Hei Diana💗 kiva, että maistuu. Minä söin päiväkahvilla ison palan ja vaniljakastiketta päällä. Mitä teille kuuluu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT