Kasvisvaihtoehtoja arkiruokaan lihan vaihtoehtona ja lisänä

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Olen pyrkinyt vähentämään lihan käyttöä ruuanlaitossa jo jonkin aikaa. Naudan jauhelihan käyttö on vähentynyt jo huomattavasti. Lihan ja lihatuotteiden käyttö kokonaisuutena alkaa tulla mukavasti alaspäin. Olen vähentänyt lihan osuutta lisäämällä kasvisproteiinia joukkoon. Lisään esim. jauhelihan joukkoon samaa liha määrää vastaavan määrän soijarouhetta. Katsoin googlaamalla paljonko soijarouhetta tarvitaan vastaamaan 400 g jauhelihaa – tätä määrää vastaa 2 dl soijarouhetta. Valmistaessani spagettikastikkeen kasvisversiona laitan kastikkeeseen 2 dl soijarouhetta ja lisäksi keitettyjä linssejä tai papuja. Soseutan palkokasvit sauvasekoittimella ja sekoitan tomaattimurskan kanssa öljyssä ja mausteissa kuullotetun soijarouheen ja kuutioidun sipulin joukkoon.

Ylläolevissa kuvissa näkyy joitakin käyttämiäni kasvisproteiinilisiä sekä  ihan luonnonantimena sienet, jotka ovat myös erittäin hyvä antioksidanttien lähde ja ovat ruokaisa lisä ruokavaliossa. Ollessani lapsi meillä oli usein ruokana keitettyjä perunoita ja porkkanaviipaleita sekä maitopohjaista sienikastiketta. Sienikastike on edelleen yksi ruokaherkkuni. Kuvissa on vasemmalta lukien ensimmäisenä tumma soijarouhe, jota käytän usein jauhelihan tilalla ruoissa. Seuraavassa kuvassa on paistinpannulla soijarouhetta, belugalinssejä ja keitettyä perunaa, tätä voisi kutsua vaikka kasvispyttipannuksi. Keskimmäisessä * kuvassa on Matsmartista tilaamiani elintarvikkeita. Matsmartista tilaan usein myös kasvisproteiineja kuten linssit, erilaiset pavut ja mitä kulloinkin sattuu olemaan heidän valikoimassaan. Seuraavana onkin jo aiemmin mainitsemani sienet, kuvassa olevat ovat suppilovahveroita. Oikealla reunimmaisessa kuvassa näkyy Hernis-pussi. Hernis on kotimainen herneproteiinituote, jota olen käyttänyt monissa ruoissa lisäproteiinina vähentäessäni lihan määrää ruoassamme.

Näiden lisäksi usein käytän myös tofua. Tofu on monipuolinen kasvisproteiini, jota on helppo käyttää ja muuntaa sen avulla perinteisiä sekaruokavalion reseptejä kasvisversioiksi. Minulle ovat tuttuja myös monet muut vegaaniruokavalioon kuuluvat tuotteet. Itse voisin siirtyä kokonaan vegaaniruokavalioon, mutta taloudessani asuvat muut henkilöt eivät ole asialle vielä lämmenneet ja minä taas en ole jaksanut laittaa monenlaisia ruokia. Ratkaisu lienee olisi se, että tämä miesväki alkaisi valmistaa itse itselleen ruokansa. Sitä odotellessa minä olen päättänyt salakavalasti vähentää lihaa ruokavaliosta näiden mainioiden kasvisproteiinien lisäämisen avulla👍


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT