Hiivaleipä, joka syötiin heti

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Käännyin taas * Maija keittää -kirjan puoleen ja etsin vanhan hiivaleipä ohjeen. Kirja on vuodelta -48 ja siksi on mielenkiintoista välillä katsoa sieltä millaisilla ohjeilla mummoni ja äitini ovat hiivaleipänsä leiponeet. Minun äitini ei kovin usein hiivaleipää leiponut vaan meille ostettiin ranskanleipää ja hiivaleipää kaupasta. Sitä vastoin mummoni leipoi sekä hiiva- että ruisleivän aina itse. Minä olen leiponut paljon aikoinaan vaaleata leipää ja sämpylöitä. Ruisleipääkin opettelin, mutta sitä en ole oikein oppinut vielä tähän mennessä leipomaan. Myöhäistähän sen opettelu ei ole vieläkään – saa nähdä vaikka joskus vielä innostunkin.

Hiivaleipä ohjeita on kirjassani kaksi eri versiota. Ohje on muuten samanlainen paitsi, että toisessa on mausteena kuminoita. Meillä kumina olisi liian eksoottinen maku noille minun miehilleni, joten tein ihan perusohjeella taikinan. Jos olet kiinnostunut tällaisista vanhoista kirjoista näitä löytyy mm. * Finlandia Kirja -verkkokaupasta.

 

 

Hiivaleivän ohje kirjassa olevassa alkuperäisessä muodossa

  • 1 – 2 rkl hiivaa
  • ½ – 1 rkl suolaa
  • ½ l haaleaa vettä t. kuorittua maitoa
  • 600 g – 700 g sekajauhoja: grahamjauh. (300 g), ruisjauh. (100g), ohrajauh. (100 g), vehnäjauh. (200 g)

Hiiva ja suola liuotetaan keskenään nestemäiseksi ja lisätään haaleaan nesteeseen. Jauhot lisätään (seulottuina) ja taikina alustetaan hyvin. Taikina peitetään liinalla ja kohotetaan lämpimässä vedottomassa paikassa. Se saa kohota kooltaan kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen se nostetaan leivinpöydälle ja vanutetaan. Liiallista jauhojen käyttöä on vältettävä. Hiivaleipä leivotaan pyöreiksi tai soikeiksi leiviksi tai sämpylöiksi. Ne nostatetaan jauhotulla leivinpöydällä tai pellillä. Pistellään haarukalla ja paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä. Paistuneet leivät voidellaan vedellä ja peitetään leivinliinalla.  Yllämainittuja jauholaatuja voi käyttää vaihdellen.

 

 

 

 

 

 

Miltä ohje sinusta vaikuttaa? Oliko sinulle uusia sanoja joukossa? Minä selvennän pari kohtaa, joita sovelsin tähän päivään:

  • Hiiva – käytin kuivahiivaa ja laitoin pussillisen taikinaani sitä. Kuivahiivan sekoitan aina pieneen jauhomäärään, niin kuin se ohjeistetaan tehtäväksi.
  • Suolaa laitoin 7,5 ml eli puolitoista teelusikallista.
  • Jauhoina minulla oli vehnäjauhoja 400 g ja ohra- ja ruisjauhoja yhteensä 400 g. Minä en siivilöinyt jauhoja.
  • Kohtalainen uuninlämpö oli minulla 200 astetta ja paistoaika oli n. 25 min.

Taikina oli tuolla jauhoseoksella vähän hankala käsitellä, mutta toisaalta leivästä tuli kohtuullisen pehmeä. Sain sellaisen lopputuloksen minkä halusinkin. Leivät olivat ilmeisen maukkaita, koska  tätä kirjoittaessani on jäljellä enää yksi kantapala. 😊

       

 

 

 


16 vastausta artikkeliin “Hiivaleipä, joka syötiin heti”

  1. Liisukka avatar
    Liisukka

    Hmm. miusta toi on enemmän sekaleipä ku hiivaleipä. Onko siulla ohjetta ohan hiivaleipäjauhoista tehtyyn leipään?

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kyllä minulla varmaan löytyisi jostain sellainenkin ohje. Kiitos vinkistä, voin etsiä ja tehdä julkaisun siitäkin. Tuo ohje on tosiaan kirjasta, jonka mainitsen tekstissä eli Maija keittää -keittokirja vuodelta 1948 ja siksi ohje on vähän vanhahtava. Siihen aikaan tuota hiivaleipä-nimeä on käytetty yleisesti vaaleasta leivästä. Ohjeessa on hauskasti nuo jauhot nimetty sekajauhoiksi.

    2. Markesalo avatar
      Markesalo

      Löysinkin heti netistä ohjeen hiivaleipäjauhoilla leivotusta leivästä. Tässä linkki Marttojen ohjeeseen: https://www.martat.fi/reseptit/hiivaleipa/

  2. Pirjo avatar
    Pirjo

    Upeita leipiä! Leivon nykyään kaikki leivät itse. Itse ymmärrän, että hiivaleipä nostatetaan hiivalla oli jauhoina sitten pelkkää vehnäjauhoja tai ‘sekajauhoa’? Mie teen vaalean ruokaleivän vehnästä ja ruisjauhosta.
    Ruisvuokaleivän leivon juureen ja melkein aina onnistuu 😁 Tämä ohje menee ehdottomasti kokeiluun 👍

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Noin se juuri on, että hiiva on sen nimen määrittäjä. Vanha nimi vaalealle leivälle. Ennen leivottiin leivät yleisemmin juurta käyttäen, lieneekö siitä olisi nimi syntyjään.

  3. Teme avatar
    Teme

    Jännä ohje “Hiiva ja suola liuotetaan keskenään nestemäiseksi” ???
    Ja sen jälkeen lisätään haaleaan nesteeseen…

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Totta, niin on vähän erilainen kuin nykyiset ohjeet. Minä huomasin myös tuon, mutta kun käytin kuivahiivaa, niin se unohtui vähän tuossa kirjoittaessani. Tosiaan, suolahan toki varmaan kuumaan veteen liukenee parhaiten ja sitten kuitenkaan hiivalle ei saisi olla liian kuuma neste. Vuonna -48 ei vielä kuivahiivaa tainnut olla yleisesti kotitalouksissa käytössä.

  4. Ride avatar
    Ride

    hiiva ja suolaa päälle, niin pian siitä tulee “litkua”. Kokeiltu joskus, mikä lie kemiallinen reaktio.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Tuo suola juttu alkoi kiinnostumaan ja löysin hyvän kirjoituksen asiasta https://molekyyligastronomia.fi/leipa-eli-jauhon-metamorfoosi/
      Mietin tuota myös sitä kautta, että juurileivonnassahan suola lisätään vasta taikinaan eli oliko siinä jo ekat taittelutkin ennen suolan lisäämistä. Suola auttaa sitten kuitenkin taikinan rakenteen muodostumiseen.
      Tosiaan on aika jännä tuo ohje – minä en alkanut sitä muuttamaan alkuperäisestä. Noissa vanhoissa ohjeissa on niin mielenkiintoisia sanoja ja termejä…. eivät ole ihan tämän ajan mukaisia.

    2. Assi avatar
      Assi

      Suola hajottaa hiivasolut, nostatusteho pienenee jos hiivan ja suolan sekoittaa keskenään. Hiiva haaleaan nesteeseen!

  5. Ritva Multamäki avatar
    Ritva Multamäki

    Minulla myös tuo Maija keittää -kirja. Joitain ruokia teen kirjan ohjeilla. Täytyypä tätä leipää leipoa.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Vanhat ohjeet ovat niin hauskoja lukea.

  6. Jael avatar

    Hyvältä näyttää,ja varmaankaan herkullista

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Oi Jael – olet löytänyt minut täältä💛 Kyllä oli hyvää, kaikki meni samana päivänä😅

  7. Liisa metsän reunasta avatar
    Liisa metsän reunasta

    hyväätuli tällä presetillä

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kiva kuulla, että tykkäsit👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT