Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Käännyin taas * Maija keittää -kirjan puoleen ja etsin vanhan hiivaleipä ohjeen. Kirja on vuodelta -48 ja siksi on mielenkiintoista välillä katsoa sieltä millaisilla ohjeilla mummoni ja äitini ovat hiivaleipänsä leiponeet. Minun äitini ei kovin usein hiivaleipää leiponut vaan meille ostettiin ranskanleipää ja hiivaleipää kaupasta. Sitä vastoin mummoni leipoi sekä hiiva- että ruisleivän aina itse. Minä olen leiponut paljon aikoinaan vaaleata leipää ja sämpylöitä. Ruisleipääkin opettelin, mutta sitä en ole oikein oppinut vielä tähän mennessä leipomaan. Myöhäistähän sen opettelu ei ole vieläkään – saa nähdä vaikka joskus vielä innostunkin.
Hiivaleivän ohje kirjassa olevassa alkuperäisessä muodossa
- 1 – 2 rkl hiivaa
- ½ – 1 rkl suolaa
- ½ l haaleaa vettä t. kuorittua maitoa
- 600 g – 700 g sekajauhoja: grahamjauh. (300 g), ruisjauh. (100g), ohrajauh. (100 g), vehnäjauh. (200 g)
Hiiva ja suola liuotetaan keskenään nestemäiseksi ja lisätään haaleaan nesteeseen. Jauhot lisätään (seulottuina) ja taikina alustetaan hyvin. Taikina peitetään liinalla ja kohotetaan lämpimässä vedottomassa paikassa. Se saa kohota kooltaan kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen se nostetaan leivinpöydälle ja vanutetaan. Liiallista jauhojen käyttöä on vältettävä. Hiivaleipä leivotaan pyöreiksi tai soikeiksi leiviksi tai sämpylöiksi. Ne nostatetaan jauhotulla leivinpöydällä tai pellillä. Pistellään haarukalla ja paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä. Paistuneet leivät voidellaan vedellä ja peitetään leivinliinalla. Yllämainittuja jauholaatuja voi käyttää vaihdellen.
Miltä ohje sinusta vaikuttaa? Oliko sinulle uusia sanoja joukossa? Minä selvennän pari kohtaa, joita sovelsin tähän päivään:
- Hiiva – käytin kuivahiivaa ja laitoin pussillisen taikinaani sitä. Kuivahiivan sekoitan aina pieneen jauhomäärään, niin kuin se ohjeistetaan tehtäväksi.
- Suolaa laitoin 7,5 ml eli puolitoista teelusikallista.
- Jauhoina minulla oli vehnäjauhoja 400 g ja ohra- ja ruisjauhoja yhteensä 400 g. Minä en siivilöinyt jauhoja.
- Kohtalainen uuninlämpö oli minulla 200 astetta ja paistoaika oli n. 25 min.
Taikina oli tuolla jauhoseoksella vähän hankala käsitellä, mutta toisaalta leivästä tuli kohtuullisen pehmeä. Sain sellaisen lopputuloksen minkä halusinkin. Leivät olivat ilmeisen maukkaita, koska tätä kirjoittaessani on jäljellä enää yksi kantapala. 😊
Vastaa