Mietin ensi viikon ruokasuunnitelmaa ja siinä tuli ajatuksiin, että minkä kaltainen ruoka meille oman ikäisilleni on mieluista ja maistuu suurimmalle osalle ns. tavallisista tallaajista. Tarkoitan tällä ”tavalliset tallaajat” ilmaisullani meitä syviä kansanrivejä, jotka käymme harvoin ulkona syömässä ja valmistamme suurimman osan ruuastamme itse.
Tekoäly apuun
Kysyin asiaa ChatGPT:ltä ja sieltähän tuli lista ruoista, jotka heti olivat kuin osa minua – lapsuuttani, nuoruuttani ja elämääni perheen äitinä. Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet eräänlaista hakuammuntaa – olen etsinyt paljon uusia vaihtoehtoja ja niitä myös löytänyt. Olen opetellut käyttämään erilaisia kasviproteiinin lähteitä ja saanut pienen harjoittelun jälkeen niistä varsin kelvollista syötävää. Tällä hetkellä kaipaan kuitenkin enemmän perinteistä ruokaa, joka perustuu kotimaiseen maanviljelyyn ja ruoantuotantoon. Olen käynyt pienimuotoisen kapinani läpi ja päätynyt – voisinko sanoa – juurilleni.

Tuottajalta suoraan ostaminen on minulle tuttu juttu
Itse en ole maalaistalon kasvatti ja sen kaltainen ruoantuotannon käytännön kokemus minulta puuttuu. Olen kuitenkin läheisesti ollut tekemisissä asian kanssa mm. niin, että olen jo kymmeniä vuosia sitten ostanut tuotteita suoraan tuottajilta. Tässä tulee mieleeni muisto jostain 80-luvun lopulta, jolloin innostuin kovasti leipomaan. Ostin vehnää jyvinä tilalta 70 kilon säkillisen. Vein säkin paikalliseen myllyyn jauhettavaksi ja sain melkoisen määrän erilaisia jauhoja taikaisin. Hetki minun piti siinä kotona katsella, että mitä nämä kaikki ovat ja mihin näitä käytän. Siinä oli monen sortin jauhatuksella tehtyjä jauhoja sekä mannaryynejä ja paljon lesettä. Niistä riitti leipomista hetkeksi.

Ensi viikon ruokasuunnitelma
Osan ruokaostoksista teen Reko-ruokapiirin kautta ja osan ostan kaupasta. Käyn myös torilla katsomassa olisiko siellä perunoita ja sipuleita tarjolla. Hyviä ideoita tavalliseen, hyvään kotiruokaan olen löytänyt Mimmin keittiö -blogista Mimmi on aloittanut bloginsa vuonna 2007 ja sieltä kuulkaa löytyy todella hyviä ohjeita, jotka varmasti maistuvat useimmille meistä.
Minulla on nyt kotona pakastimessa jauhelihaa sekä ylämaan karjan luomulihaa että hirvenlihaa. Näitä käytän ruoissa, jotka on valmistettu jauhelihasta. Kanan paistileikkeet ostan kaupasta Marry me -kanaa varten. Käytän paistileikkeitä, koska minusta ne ovat hiukan mehevämpi kuin fileet niissä olevan rasvan vuoksi. Hernekeittoon laitan palvikinkkurouhetta mukaan antamaan makua.
Jauhelipastaan ohje löytyy Valion sivuilta ja sieltä katson suurin piirtein mitä ohje sanoo ja sitten teen miten teen 😅 Nachopeltiä me syömme todennäköisesti perjantaina ja sen täytteen valmistan vanhaan tapaan tummasta soijarouheesta, sipulista, pavuista tai linsseistä ja tomaattimurskasta sekä reilusti mausteita mukaan. Nachopellin päälle levitän juustoraastetta ja paistan uunissa kunnes juustossa näkyy vähän paistopilkkuja. Pöytään laitan vihreää salaattia ja muita salaattivihanneksia sekä sipulikuutioita, joista jokainen saa kerätä oman makunsa mukaisen lisukkeen.
Naudan niskapaistiin kävin vähän googlaamassa ohjetta ja sen perusteella valmistan paistin haudutuspadassa. Ohjeessa kypsennys oli uunissa, mutta yhtälailla sen voi mielestäni tehdä haudutuspadassa. Ennen pataan laittoa paistan paistiin vähän pintaa pannulla. Laitan paistin pataan sekä lisään joukkoon porkkanaa, sipulia, maustepippureita ja suolaa. Haudutan paistia yön yli padassa ja tarkistan aamulla onko liha mureutunut. Jos tarpeen, niin jatkan kypsennystä. Luin tästä niskalihasta, että on kyseessä todella maukas ruhon osa ja sehän on myös huomattavasti edullisempi kuin ns. arvo-osat. Ohjeen tähän löysin täältä.

Kalapuikot ja munakastike – tähän ihastuin nähdessäni Instagramissa @mimminkeittiö tämän idean. Olen silloin tällöin tehnyt munakastiketta juuri perunoiden ja kalapuikkojen lisäksi, mutta nyt on aika tehdä uudelleen. Munakastike tuo mieleeni lämpimiä lapsuusmuistoja. Äitini ja äidinäitini tekivät molemmat tätä kastiketta usein ja aivan ihanaa se oli keväisin, jolloin alkoi saamaan tuoretta ruohosipulia siihen mausteeksi.
Ruohosipulia varmaan voisi jo vähän alkaa kasvatella sisällä – se onnistuu kun istuttaa kaupasta ostetun ruukun uudelleen – tästä pääset lukemaan yhden ohjeen,
Vastaa