Nukuin huonosti ja aivan liian lyhyet yöunet. Heräsin jo viiden aikaan. Vielä sinnittelin lähes kuuteen sängyssä, mutta sitten annoin periksi ja nousin ylös. Päätin leipoa siinä sitten ajan kuluksi sämpylöitä, koska kaapissa on vielä kaupasta ostettuja jauhoja, jotka haluan kuluttaa loppuun mahdollisimman pian. Minulla on odottamassa paremmat jauhot ja tarkoitukseni on taas aloittaa säännöllisesti juurilievonta. Itse tehdyt reissarit ovat tosi hyviä – ne ovat myös edullista leipää, jos ei työlleen paljon hintaa laske. Hapanjuurella leipominen on muutenkin oikeastaan paljon helpompaa kuin tavallinen teollista hiivaa käyttäen leipominen.
Mutta minä taisin suistua pääasiastani vähän sivuraiteille😅 Lupasin otsikon mukaisesti kertoa ihan tavallisten sämpylöiden ohjeen. Tässä se tulee:
- ½ l vettä – jos käytät kuivahiivaa kuten minä, niin muista veden lämpö eli olisi hyvä olla 40-45 astetta
- 5 dl kaurajauhoja – näitä jauhoja voi varioida, edellisellä kerralla käytin ruisjauhoja saman verran
- 6-7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja, jauhojen määrä riippuu siitä miten löysän taikinan haluat.
- 2 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 pss kuivahiivaa
- Lämmitä vesi ja lisää siihen suola ja siirappi. Sekoita kunnes suola on sulanut ja siirappi sekoittunut kunnolla veteen.
- Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos nesteeseen ennen kuin aloitat loppujen jauhojen lisäämisen.
- Tämän jälkeen aloita jauhojen lisääminen taikinaan. Itse sekoitan ja vaivaan taikinat yleiskoneen taikinakoukulla riittävän alhaisella teholla (Kenwoodissani 1-3 teholla), jotta taikinan sitkolla on aikaa muodostua.
- Kun taikinassa on sopivan tuntuinen sitko, lopeta vaivaaminen ja jätä taikina nousemaan kulhoon liinan alle tai yleiskoneessa kannen alle. Taikina on valmis leivottavaksi, kun se on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.
- Vaivaa käsin tai koneella kohonnutta taikinaa muutama kerta niin, että se irtoaa kohtuu hyvin kulhon seinämistä. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja leivo siitä haluamasi muotoisia sämpylöitä.
- Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Paistoaika riippuu käytössäsi olevasta uunista ja siksi 10 minuutin kuluttua kannattaa olla silmä tarkkana, montako minuuttia vielä annat niiden olla uunissa.
Mitä löysempi taikina sitä pehmeämmät sämpylät. Taikinan on kuitenkin oltava sellaista, että sen saa jollain tavoin pellille. Joskus teen hyvin löysästä taikinasta ja nostelen sen lusikkaa apuna käyttäen pellille. Löysään taikinaan tulee vaivata hyvä sitko, jotta saat ihanan rapeakuoriset ja pehmeät sämpylät. Mikäli taikinaa on vähemmän vaivattu, niin se kannattaa nostattaa ensin taikinana ja sitten pellille laiton jälkeen paistaa ilman nostatusta.

Vastaa