Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *-merkillä
Tämän kuluvan viikon ruokalistalla ovat:
Nakkikeitto
- 2,5 – 3 litraa vettä
- 3 liemikuutiota , kokonaisia maustepippureita n.10 kpl, 2 suikaloitua sipulia ja muutama valkosipulin kynsi
- reilu kilo perunoita kuorittuina ja kuutioituina
- 3 isoa porkkanaa kuorittuina ja kuutioina
- jos kaapissa on, niin käytän purjoa – purjon pyrin käyttämään mahdollisimman tarkasti hyödyksi, varsiosaa käyttäessä on lehtivälit pestävä huolellisesti puhtaaksi mullasta
- nakkeja käytän reilun 800 g tähän määrään keittoa
- hienonnettua persiljaa lisään valmiiseen keittoon satokautena tai jos pakastimessa on vielä jäljellä edellisen kesän satoa
- Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja mausteet veteen.
- Lisää perunat ja porkkanat ja mahdolliset muut juurekset – usein käytän myös lanttua ja palsternakkaa keitoissa.
- Juureksien ja perunoiden kypsyttyä lisää nakit keittoon ja anna kiehahtaa. Nakit lisään välillä ruskistamattomina ja välillä ruskistan niitä hiukan pannulla.
Tuosta määrästä keittoa meillä riittää useammalle aterialle. Joskus pakastan osan hätävaraksi pakastimeen. Useimmiten syömme keittoa valmistus päivänä päivällisruokana ja sen jälkeen parina päivänä lounaaksi.
Hyvä nakkikeiton perusohje löytyy mm. Martat.fi -sivustolta.
Broileripata haudutuspadassa tai uunissa – itse käytän haudutuspataa tämän valmistamiseen
- 8-10 perunaa kuorittuina ja isoiksi lohkoiksi leikattuina
- 2 isoa porkkanaa
- tavallista sipulia reilusti esim. 2 isoa sipulia lohkoina
- valkosipulinkynsiä oman maun mukaan
- 1 iso paprika suikaloituna
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- loraus siirappia
- suolaa
- vahvaa chiliä oman maun mukaan tai jätä pois, jos ei ole sinun lempimausteitasi
- jauhettua paprikaa
- yrttimausteita sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mitkä ovat oman makusi mukaisia
- broileria, jauhelihaa tai kasviproteiinia – itse käytin broilerin koipipaloja
Laita kaikki aineet pataan, alimmaiseksi porkkanat ja perunat, sitten kasvikset ja päällimmäiseksi lihat/proteiinit. Lopuksi kaada tomaattimurska johon olet sekoittanut mausteet ruoan päälle. Haudutuspadassa lisäsin vähän nestettä tomaattimurskan lisäksi, jotta perunat ja juurekset kypsyivät paremmin.
Kypsennä ruoka uunissa 175 astetta, kunnes se on kypsää. Itse käytän haudutuspataa ja käytän korkeampaa lämpötilaa. Ruoan kypsyminen kestää 4-5 tuntia.
Itse tehty Italian pata
Itse tehdyllä Italian pata ruoalla tarkoitan Italian pataa, jossa ei ole käytetty valmiita pussiaineksia vaan se tehdään valmistetaan tuoreista aineista ja säilyketomaattimurskasta. Oman patamme valmistan tällä Yhteishyvä-sivustolta löytyvällä ohjeella. Käytän usein pastana sitä pastaa, mitä meillä sattuu kaapissa olemaan. Tällä kertaa käytän spagettia.
Loppuviikon ruoat perunapitsa ja soijarouhe-makaronilaatikko ja peltiruoka eivät varsinaisia ohjeita kaipaile. Perunapitsan voit valmistaa ihan tavalliselle pitsapohjalle ja kastikkeena voit käyttää normi pitsakastikettasi tai sekoittaa kastikkeen vaikka creme fraichesta ja ketsupista tai varioida jonkun muun itsellesi mieluisan kastikkeen. Minä teen tällä kertaan pitsan päällisen ohuista perunaviipaleista, kana-pekoni kuutioista ja juuri tuosta mainitsemastani kastikkeesta, päälle laitan juustoa ihan samalla tavalla kuin mihin muuhun pitsaan tahansa. Perunapitsaan lisään pitsamausteen lisäksi valkosipulia mausteeksi.
Vastaa