Puuro – hyvää ruokaa pikkurahalla

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Loppukuu ja eläkkeiden maksupäivää odotellaan

Tutkiessani ruokakaapin sisältöä, huomasin kaappiin jääneet mannasuurimot. Purkin pohjalla oli vielä hyvinkin yhteen puuroon tarvittava määrä suurimoita. Minulla on menossa itseni haastaminen, jossa käyn läpi kaikki ruoka-aineet mitä kaapista löytyy ja käytän ne joko ruokaan tai leipomiseen. Ennakkokäsitykseni on, että lähinnä leivontaan käytettäviä tuotteita löytyy ja vähemmän ihan aterioihin käytettäviä tuotteita. Tänään on suunnitelmissani tämä projekti toteuttaa. Meillä on vielä puolitoista viikkoa aikaa ennen seuraavia eläkkeiden maksupäiviä ja siihen asti aion kitkutella kotivaran turvin. Kaupasta haetaan maitoa ja jos jotain ihan välttämätöntä tarvitaan. Rahaa on muutama kymppi vielä jäljellä, joten ei ole mitään hätää.

Kohti talouden budjetoinnin toteutumista

Erityisen tiukan taloustilanteen aiheuttaa tällä hetkellä se, että säästämme tulevia öljylaskueriä varten rahaa ja tavoitteena on jatkaa tätä samaa säästökuuria seuraavaan öljytilaukseen saakka. Tähän asti meillä ei ole toiminut talouden suunnittelu etukäteen, johtuen keskinäisestä erimielisyydestämme asian suhteen. Nyt näyttäisi siltä, että tämä alkaa onnistumaan, koska puolison yritystoiminta on loppumassa. Kysymys on erimielisyydessä siitä, että minä olen turvallisuushakuinen ja haluan tarkkaa talouden pitoa. Puoliso taas on saanut elää tähän asti oman yrittäjyytensä turvin välittämättä sen suuremmin talousrahojen riittävyydestä. Hän on toki osallistunut omalta osaltaan yhteiseen talouteen, mutta jos hän on halunnut tehdä jotain hankintoja yhteisistä rahoista, niin sen hän on tehnyt. Sitten hän on jälkeenpäin maksanut omista yrittäjäpalkoistaan rahat takaisin tilille. Näin tämä talouden budjetointi ei ole onnistunut vielä tähän mennessä, mutta aika on nyt toinen. Uudet rutiinit on otettava käyttöön ja raameissa on pysyttävä.

Olen seurannut aktiivisesti somessa säästämiseen ja budjetointiin liittyviä tilejä. Olen myös lukenut mm. Martat.fi sivuilta talouden hallinan perustaidoista oheisen linkin takaa löydät hyviä ohjeita ja myös ihan budjetoinnin avuksi valmiita lomakepohjia. Saamieni tietojen ja näkemysten sekä oman elämänkokemuksen kautta olen saanut hyvän käsityksen siitä, mitä budjetointi käytännössä meidän eläkeläistalouden kohdalla voisi olla parhaimmillaan. Olen ottanut avuksi pienet kk-säästämissopimukset sekä pari uutta tavallista pankkitiliä, jotka ovat nimetyt tietyille asioille esim. omat retket, henk.kohtainen kulutus.

* Avaa maksuton asiakkuus

Mannapuuroa ja mehukeittoa – yksinkertaista ja hyvää herkutteluun

Tein löytämistäni mannasuurimoista puuron, johon käytin osan  riisimaitoa ja osan tavallista kevyt maitoa. Tämä yhdistelmä siksi, että kaapissa oli avattuna riisimaitopurkki, jonka halusin käyttää . Riisimaitoa ei ollut ihan täyttä litraa, joten laitoin lisäksi kevyt maitoa. Kasvismaitoja tilaan usein * Matsmart-tilausteni yhteydessä. Tein puuroni ohjeella, joka löytyy mm. täältä Yhteishyvän sivuilta.

  • 1 l maitoa
  • 1,5 dl mannasuurimoita
  • 0,5 tl suolaa

Kuumenna maito kiehuvaksi, ripottele mannasuurimot maitoon vatkaten. Anna puuron hautua miedolla lämmöllä n. 10 min välillä sekoittaen.

Itse tehty mehukeitto

Itse kerätyistä marjoista tekemällä mehukeitto on edullista ja varsinkin jos marjat ovat itse kerätty luonnosta tai omasta maasta. Meillä on ilo, että ystävillämme on marja-aroniapensaita, joita olemme saaneet käydä tyhjentämässä syksyllä.

Mehukeitto ohje:

  • 7 dl vettä
  • 4 dl marjoja
  • ½ dl sokeria (marja-aronioihin laitoin 0,75 dl niiden karvauden vuoksi)
  • halutessasi vaniljan makua, voit hyvin lisätä 1 – 2 tl vaniljasokeria

Suurus

  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 dl kylmää vettä
  1. Mitta vesi kattilaan.
  2. Keitä reilu 10 min (marja-aronia on paksukuorinen, ohut kuorisemmalle esim. mustikka, riittää 10 min)
  3. Sekoita perunajauhot kylmään veteen.
  4. Lisää suurus yhtäjaksoisesti kaataen ja samalla puuhaarukalla sekoittaen.
  5. Kiehauta keitto niin, että pulpahtaa ja nosta pois liedeltä. Kaada keitto kulhoon jäähtymään.
  6. Ripottele pinnalle vähän sokeria. Sulaessaan sokeri estää  “kuoren” muodostumisen pinnalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT