Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä
Perjantait ovat usein sellaisia päiviä, jolloin ei oikein malttaisi tai oikeastaan ei olisi aikaakaan paneutua isommin ruuan laittoon. Tällaiset street food -ideat ovat silloin tervetulleita vaihtoehtoja. Olin tämän ohjeen bongannut jo aikaa sitten Tiktokin ihmeellisestä maailmasta ja tallettanut ohjeen alkuperän itselleni muistiin. Tämä hodarivuoan alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän ohjeista Tein tuota ohjetta mukaillen oman toteutukseni.
Yhteishyvän ohje on tällainen:
- 8 kpl sämpylöitä
- 8 kpl nakkeja
Chilikastike
- 1 dl ( 2 tuubia á 70 g) tomaattipyreetä
- 1/2 dl makeaa chilikastiketta
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl sokeria
- 2 tl srirachakastiketta
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Tuoresalsa
- 2 tomaattia
- 1 punasipuli (pieni)
- 3 kevätsipulin vartta
- 1/2 dl rypsiöljyä
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl sitruunapippuria (suolaton) tai ripaus mustapippuria
Tässä valmistusohje siinä järjestyksessä miten kannattaa tehdä:
- Tee ensin chilikastike. Kiehauta kaikki kastikkeen ainekset keskenään kattilassa. Nosta kattila pois liedeltä.
- Tee sitten salsa. Huuhtele tomaatit ja kuutioi ne. Hienonna sipulit ja sekoita salsan kaikki aineet sekaisin. Siirrä salsa tekeytymään jääkaappiin.
- Lado hodarisämpylät leikkausviilto ylöspäin uunivuokaan vieri viereen. Laita sitten chilikastiketta ruokalusikallinen leikkausviiltoon ja lisää nakki päälle. Kuumenna 200 asteisessa uunissa 8-10 min.
Ohjeessa on tuossa sämpylän sisälle laitettavassa kastikkeessa käytetty tomaattipyreetä. Minulla oli tomaattipyreetä vain vajaa tuubi. Käytin sen sijalla tomaattimurskaa purkillisen. Toinen ainesosa, jota meidän kaapeista ei löytynyt, oli shrirachakastike ja käytin sen tilalla Poppamiehen Ahjo-chilikastiketta. Ahjo on tosi tulista ja sitä laitoin vain muutaman tipan, joka tuntui ihan riittävältä määrältä. Hodareiden sisään laitoin vähän reilummin kuin ohjeessa tuota chilikastiketta, joka oli mielestäni tosi hyvää. Lisäsin myös puolitoista nakkia yhden sijasta, koska näin ei jäänyt vajaata nakkipakettia avoimena jääkaappiin.
Tomaatti-salsan vähän oikaisin, koska en ollut ostanut kaupasta kevätsipulia vaan käytin sen ja pienen punasipulin tilalla yhden ison punasipulin. Mielestäni tämä on sellainen ruoka, jonka voi hyvin tehdä vähän mukaillen sen mukaan, mitä omasta kaapista sattuu löytymään. Hyvä esimerkki on tuo kevätsipuli – usein sitä ruokaohjeissa on ohjeistettu käyttämään. Yhtä usein kaupan kevätsipulit tahtovat olla jo parhaat aikansa nähneitä ja en sellaisia halua ostaa. Itse sovellan käyttäen puna- ja tavallista sipulia sekä purjo on monesti myös hyvä vaihtoehto. Kesäaikana tietenkin on sitten omassa maassa kasvavat eri sipulilajit hyvin sopivia näihin ruokiin.
Hodarivuoka maistui meidän aikuistaloudessamme vallan mainiosti ja uskon, että sitä tulee tehtyä toistekin. Kaiken lisäksi se oli helppo ja nopea valmistaa niin, että kokin hermot kestivät oikein hyvin valmistuksen ajan😁. Minulla on ollut tämän viikon kirpparipöytä vuokrattuna ja vielä kaksi seuraavaakin viikkoa pidän sitä. Siitä aiheutuu melkoisesti pientä näpräämistä ja tavaroiden roudaamista pöytään vähintään joka toinen päivä. Mielenkiintoista hommaahan se on, vaikka siinä kyllä aikaa meneekin. Tästä affääristäni johtuen saattaa välillä tulla tuskastumisen hetkiä muussa arjen pyörityksessä.
Oletko sinä kokeillut jo paljon näitä streetfood-ideoita ruoan valmistuksessasi?
Vastaa