Täydellinen leipä suolaisille päällysteille

Julkasiu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Leipä kuuluu meillä joka päiväiseen ruokavalioon. Leipää syödään aamiaisella ja muillakin aterioilla leipää on tarjolla. Pyrin leipomaan ainakin osan ruokaleivästä itse. Joskus aikoinaan neljän pojan äitinä minä leivoin lähes päivittäin sämpylöitä, vaaleata leipää ja väliin myös ruisleipää. Nykyisin meille ostetaan lähes kaikki ruisleipä, mutta nyt olen taas havahtunut ruisleivän leipomiseen. Varsin helpoilla ohjeilla saa hyvää leipää ja tietää mistä aineista leipä on tehty. Juurileivontaa olen jonkin verran harjoitellut ja sen tuominen omaan rutiiniin olisi tosi upea juttu. Juuren kanssa eläminen on vain opeteltava, jotta sen käyttö tulee rutiiniksi. Juuri on vähän kuin lemmikki, jonka olemassa oloa ei voi unohtaa ja siitä on pidettävä huolta.

Tässä ruisleipäset ovat kohoamaan menossa. Käytin taikinassa karkeita ruisjauhoja ja siitä syystä ilmeisesti leipäset eivät kohonneet kunnolla ja niistä tuli todella kovia. Syötyä ne tulivat, mutta päätin olla niitä enempiä esittelemättä. Seuraavalla kerralla valitsen hienot ruisjauhot ja katsotaan miten siitä onnistuisivat leipäset. Pienet leipäset jos saan onnistumaan, niin leivän ostaminen voi hyvinkin loppua ainakin joksikin aikaa meiltä ja siirrymme kotona leivottuun leipään.

Tämän kertainen onnistunut leipä kokeiluni sisälsi ruisjauhoja, mutta ei ollut varsinainen ruisleipä.  Tein leipätaikinan sekajauhoista eli ruis- ja vehnäjauhoista, ruisleseestä ja maltaista. Tämä leipä onnistui hyvin ja tuli syödyksi. Leipäresepti löytyi jälleen kerran suositun Kinuskissan sivuilta ja on nimeltään siirappileipä. Mielestäni tämä leipä muistuttaa hyvin paljon saaristolaislimppua.

Tässä oma versioni Siirappileivän valmistuksesta – suosittelen kuitenkin käyttämään tuota Kinuskikissan ohjetta, joka on hyvin suunniteltu ja testattu.  Oman sovellukseni tein, koska halusin käyttää kaapissa olleita ruislesettä ja maltaita pois kuleksimasta.

  • 1 l vettä
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 2,5 dl siirappia
  • 2 rkl suolaa
  • 1 dl öljyä
  • 2 dl ruislesettä
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 2 dl maltaita
  • n. 11 dl vehnäjauhoja

Taikinan tein isossa kulhossa. koska taikina nousee reilusti. Aineet sekoitin puuhaarukalla ja taikina jäi melko löysäksi. Taikina saa jäädä niin löysäksi, että sen sekoittaminen onnistuu puuhaarukalla ja sitä ei pysty leipomaan vaan se kaadetaan taikinakulhosta leipävuokiin.Kohotin taikinaa reilun tunnin. Tästä taikinasta tuli kaksi vuokaleipää. Käyttämäni vuoat olivat eri kokoisia. Paistoin leivät leipävuoissa 1,5 tuntia 175 astetta. Leivät saivat jäädä vuokiin jäähtymään hetkeksi, jotta irtosivat paremmin vuoasta. Tämän leivän maku sopii mielestäni erittäin hyvin juuston kanssa yhdistettynä tai ihan voilla voideltuna.

Millaisia ruisleipiä sinä leivot?

t. Marke

______________________

Hei! * Olo-apteekissa Parasta iholle -tarjoukset: Tuhat tarjousta jopa -50% voimassa 4. – 12. 10. 2023

 

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT