Puolukat kypsyy – marjaretkien aika

Puolukka-aika on minulle on lähes parasta vuodenaikaa. Olen vähän nihkeä lähtemään metsään, mutta onnekseni minulla on serkku. Serkkuni on vienyt minua uskollisesti puolukkametsään jo useamman vuoden aikana.  Se on ihan parasta terapiaa – oikein metsäterapiaa <3 .  Siellä männikkö raikaa, kun me vähän rupatellaan poimimisen lomassa. Ihan heti ei mesikämmenetkään pääse yllättymään – on meinaan sen verran äänekästä touhua. Eilen olimme tämän syksyn ensimmäisellä yhteisellä marjaretkellä.

Tänä syksynä puolukoista tulee melko hyvä sato. Vielä ei ole ihan kiire puolukoita poimimaan. Viikon päästä ne ovat varmasti parhaimmillaan. Toivottavasti säät pysyisivät nyt vähän kuivempina kuin mitä ovat olleet  viime viikkoina. Muutaman kantarellinkin löysin eilisellä metsäreissulla. Josko saisin aikaiseksi kantarellipiirakan. Marjojen putsaus on vielä hiukan kesken, joten siinäpä hommaa täksi päiväksi ja iltapäivällä vielä pitäisi käydä keräämässä marja-aronioita ystävien pensaista. On tämä syksy mukavaa aikaa.

Aloitin jo illalla marjojen valikoimisen ja vielä on vajaa puolet siivottavana. Käytän tällaista vanhaa marjanpuhdistus ritilää apuna. Netistä katselin, että nämäkin ovat vuosien saatossa kehittyneet ja kätevämpiä versioita löytyy markkinoilta.

Puolukat pakastan yleensä kokonaisina, ilman sokeria ja sitten sulamaan ottaessani ripottelen sokeria jäisille marjoille sen mukaan, mikä on niiden kulloinenkin käyttötarkoitus. Marjojen sulaessa sokeri sulaa niihin ja makeutta tulee mielestäni pienelläkin sokerimäärällä riittävästi. Usein syön puolukoita jugurtin joukossa tai teen puolukkarahkaa. Puoliso tykkää itse keitetystä hillosta, jonka teen hillosokeria käyttäen. Hillon teen myös lähes puolet pienemmällä sokerimäärällä kuin ohjeessa on. Keitän hilloa yhden litran purkillisen ja näin hillon säilymisen kannalta sokeria ei tarvitse enempää. Puolukka vispipuuro on yksi herkkumme ja sitä tulee tehtyä silloin tällöin.

         

Puolukkahillo oli välillä vuosia pois ruokapöydästämme, vaikka se perinteisesti on minulle tuttu lisuke. Varsinkin liharuokien seurana puolukkahilloa ja suolakurkkuja käytettiin lapsuuden kodissani. Liha-makaronilaatikkoon se kuului ilman muuta – mistään ketsupista en tainnut tietää, kuin vasta teini-ikäisenä. Sittemmin omien lasteni ollessa kotona piti pöydässä olla ilman muuta ketsuppipullo. Ketsuppia taidettiin laittaa vähän joka ruuan päälle. Nyt taas omassa pöydässämme on hyvin usein puolukkahilloa tarjolla ja se maistuu monenlaisten ruokien lisänä. Tänään kokeilin miten se istuu kanttarellipastan kanssa ja minun mielestäni oikein hyvin sopii myös sen kylkeen.

Syötkö sinä puolukkahilloa pääruokien lisukkeena? Mikä metsämarjoistamme on suosikkisi?

Oikein mukavaa viikonloppua ja kiitos käynnistä täällä lukemassa rupattelujani. Voi olla, että löydän tässä vielä viikonlopun aikana jonkun kivan kanttarellipiirakka ohjeen, jonka voin kanssasi jakaa <3

 

 


26 vastausta artikkeliin “Puolukat kypsyy – marjaretkien aika”

  1. Merja avatar
    Merja

    kyllä syön puolukkahilloa teen sen itse

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Meitä on siis muitakin – itse tehty on enemmän puolukkahilloa ja vähemmän sokeria&vettä 😘

  2. Merja Saarenpää avatar
    Merja Saarenpää

    puolukkahillo on hyvää

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      No niin on ja nykyisin sitä pitää taas olla koko ajan saatavilla😘

    2. Kirsi Kiiskinen avatar
      Kirsi Kiiskinen

      Niin on

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        👍

  3. Eeva Holopainen avatar
    Eeva Holopainen

    kyllä teen itse puolukkahillo ja siihen ei tarvitse laittaa silloin niin paljon sokeria kun kaupan hillossa on. T.eeva

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Just samasta syystä omatekoista pitää olla, koska siinä on oikeasti puolukoitakin ja vähemmän sokeria😊

  4. Maija Kokko avatar
    Maija Kokko

    Pulmupuolukka on parasta! Käy hyvin viilin, rahkan ja maustamattoman jogurtin kanssa. Siitä saa myös kätevästi keittettyä puolukkapuuron mannaryynien kanssa , sitten vaan vispaus.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Olen joskus tehnytkin ja on tosiaan hyvää.

    2. Kauko weeman avatar
      Kauko weeman

      Tuo pulmupuolukka on sama tehdä hienosta sokerista, sokeri ei ole sen kummoisempaa pulmussa. Hienon nimen taakse kätkeytuu joku julkisuutta hakenut “keksijä”. Sokerilla on säilötty ennenkin, ei mitään eroa pulmulla ja sirkulla.

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        Ok, minulla ei ole kokemusta siitä, että olisin vertaillut näitä kahta eri sokerilla makeutettuna. Itse tosiaan pakastan puolukat kokonaisina sokeritta ja sitten pakastetuista puolukoista keitän pienen purkillisen hilloa hillosokeria käyttäen. Muuten puolukat sokeroidaan tai ei käyttötarkoituksen mukaan.

  5. Mauri Ilmari Häggman avatar
    Mauri Ilmari Häggman

    Puolukkapuuro vispipuuro on herkkua samoin pulukkahillo perunakastikken kyljessä on jees.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Puolukasta on kyllä moneksi. Tykkään myös vispipuurosta ja hillosta just tuollai vaikka perunan ja kastikkeen kanssa.

  6. Marjaana avatar
    Marjaana

    Puolukkahilloon ei tarvitse laittaa hillosokeria, koska puolukassa on pektiiniä eli tavallinen sokeri käy hyvin.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Näin on – me tykätään kuitenkin “pöytämausteena” hillosokerilla keitetystä puolukkahillosta. Näitä makuasioita😊

  7. Armi avatar
    Armi

    Itse aloitan marjojen poimimisen lakasta, sitten luonnonvadelma (93 litraa), mustikat,kaarnikat, pihlajanmarjat, puolukat ja lopuksi karpalot. Noin 4-5 sangollista näitä tavallisimpia marjoja. 4 pakastinta marjoja, hyytelöitä ja vähän hilloja. Vanhuksille olen myös poiminut. Huokaisen syvään kun lumi tai pakkaset tulee.

  8. ep. avatar
    ep.

    Ei puolukkahilloon tarvitse lisätä sokeria. Unohtaa kaikki vanhat ruokareseptit. Kypsät puolukat voi survoa kevyesti ja pakastaa. Lisää pakastettua puolukkasurvosta esim.rahkan, keurahiutaleitten + rasvattoman maidon joukkoon. Kokeile ainakin, niin huomaat että monia asioita voi tehdä uudella tavalla. Jos ei niin palaa entiseen. Sinun valinta.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minä pakastan puolukat kokonaisina. Sokeria käytän aina sen mukaan mikä on milloinkin puolukoiden käyttö. Hilloa keitän vain litran purkin kerrallaan, koska en hilloina säilö marjoja. Pakastan kaikki marjat kokonaisina tai no – mansikoita, jos pakastan niin niistä osa ainakin tulee viipaloitua. Tuo tuoresurvos puolukasta on tuttu jo lapsuuden kodistani – silloin ei ollut pakastintakaan käytössä, mutta puolukan sisältämän bentsoehapon ansiosta puolukka säilyy läpi talven survoksena jääkaapissa.

  9. Katriina Viljanen avatar
    Katriina Viljanen

    Tein puolukkahillosta vähän parempaa kun sekoitin mukaan makeaa omenasosetta kotimaisista omenista tietysti. Liharuokien kanssa maistuu eikä niin hapanta, kokeilkaa!

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Omena kyllä pyöristää mukavasti puolukan happamuutta👍

  10. Marja-Leena Tuure avatar
    Marja-Leena Tuure

    M-L Tuure
    Puolukkahilloon marjat hiukan raakoja, hyytyvät ilman hillosokeria. samoin herukat. Pulmupuolukoista yksi kokemus, hyvin säilyivät kylmiössä jopa ylivuoteisiksi. Luulisi onnistuvan jauhosokerilla. Vai onko tuntien sekoittelulla joku niksi lopputulokseen.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Minä olen muistaakseni kerran tehnyt Pulmu-puolukoita, mutta en tarkkaan muista miten se ohje menee.

  11. Jep. avatar
    Jep.

    Ulkona perkaaminen käy nopeammin ja paremmin. kun ei tarvi sisällä sotkea.

  12. Kari Kunnari avatar

    45 litraa mehua 5 kg hilloa ja 3 kg käsittelemätöntä pakkastimeen. Eiköhän sillä pärjätä ensi kesään.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      No kyllä uskon noilla sinun pärjäävän. Olet ollut ahkera marjastaja, kun tuollaisen määrän olet saanut säilöttyä👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT