Puolukka-aika on minulle on lähes parasta vuodenaikaa. Olen vähän nihkeä lähtemään metsään, mutta onnekseni minulla on serkku. Serkkuni on vienyt minua uskollisesti puolukkametsään jo useamman vuoden aikana. Se on ihan parasta terapiaa – oikein metsäterapiaa <3 . Siellä männikkö raikaa, kun me vähän rupatellaan poimimisen lomassa. Ihan heti ei mesikämmenetkään pääse yllättymään – on meinaan sen verran äänekästä touhua. Eilen olimme tämän syksyn ensimmäisellä yhteisellä marjaretkellä.
Tänä syksynä puolukoista tulee melko hyvä sato. Vielä ei ole ihan kiire puolukoita poimimaan. Viikon päästä ne ovat varmasti parhaimmillaan. Toivottavasti säät pysyisivät nyt vähän kuivempina kuin mitä ovat olleet viime viikkoina. Muutaman kantarellinkin löysin eilisellä metsäreissulla. Josko saisin aikaiseksi kantarellipiirakan. Marjojen putsaus on vielä hiukan kesken, joten siinäpä hommaa täksi päiväksi ja iltapäivällä vielä pitäisi käydä keräämässä marja-aronioita ystävien pensaista. On tämä syksy mukavaa aikaa.
Puolukat pakastan yleensä kokonaisina, ilman sokeria ja sitten sulamaan ottaessani ripottelen sokeria jäisille marjoille sen mukaan, mikä on niiden kulloinenkin käyttötarkoitus. Marjojen sulaessa sokeri sulaa niihin ja makeutta tulee mielestäni pienelläkin sokerimäärällä riittävästi. Usein syön puolukoita jugurtin joukossa tai teen puolukkarahkaa. Puoliso tykkää itse keitetystä hillosta, jonka teen hillosokeria käyttäen. Hillon teen myös lähes puolet pienemmällä sokerimäärällä kuin ohjeessa on. Keitän hilloa yhden litran purkillisen ja näin hillon säilymisen kannalta sokeria ei tarvitse enempää. Puolukka vispipuuro on yksi herkkumme ja sitä tulee tehtyä silloin tällöin.
Puolukkahillo oli välillä vuosia pois ruokapöydästämme, vaikka se perinteisesti on minulle tuttu lisuke. Varsinkin liharuokien seurana puolukkahilloa ja suolakurkkuja käytettiin lapsuuden kodissani. Liha-makaronilaatikkoon se kuului ilman muuta – mistään ketsupista en tainnut tietää, kuin vasta teini-ikäisenä. Sittemmin omien lasteni ollessa kotona piti pöydässä olla ilman muuta ketsuppipullo. Ketsuppia taidettiin laittaa vähän joka ruuan päälle. Nyt taas omassa pöydässämme on hyvin usein puolukkahilloa tarjolla ja se maistuu monenlaisten ruokien lisänä. Tänään kokeilin miten se istuu kanttarellipastan kanssa ja minun mielestäni oikein hyvin sopii myös sen kylkeen.
Syötkö sinä puolukkahilloa pääruokien lisukkeena? Mikä metsämarjoistamme on suosikkisi?
Oikein mukavaa viikonloppua ja kiitos käynnistä täällä lukemassa rupattelujani. Voi olla, että löydän tässä vielä viikonlopun aikana jonkun kivan kanttarellipiirakka ohjeen, jonka voin kanssasi jakaa <3
Vastaa