,

Itse valmistettu ruoka – halpaa ja hyvää

Tämä julkaisu sisältää kaupallisia linkkejä, jotka ovat merkityt *-merkillä

Viikon ruokien etukäteen suunnittelu kannattaa

Olen muutaman vuoden ajan siirtynyt yhä enemmän toimimaan perheemme ruuan valmistuksessa ja ruokaostoksissa etukäteen laatimani suunnitelman mukaan. Tavoitteenani on ollut ensimmäisenä pienentää ruokakuluja ja toisena syödä terveellisemmin. Verkkokauppojen  käyttö ruuan hankkimisessa on tullut tutuksi ja mielestäni hyvin toimiva systeemi ainakin niiden kauppojen kohdalla, joita olen käyttänyt.  Testauksessa on ollut useampia tapoja ostosten tekemiseen ja suunnittelemiseen. Olen myös opetellut käyttämään kasvisproteiini valmisteita ruuan valmistamisessa entistä enemmän.  Meillä on tehty jo parin vuoden ajan hävikkiruuan verkkokauppojen sekä   S-ryhmän verkkokaupan kautta tilattuja ruokaostoksia.   Jos S-verkkokaupassa on ollut maksuttomia noutoaikoja tilauksille, olen käyttänyt niitä. Jos  maksuttomia keräilyaikoja ei ole ollut, olen käynyt itse kaupassa etukäteen laatimani listan mukaisesti. Hävikkiruokakaupat ovat sellaisia kauppoja, joiden tarjonta vaihtelee heille myyntiin tulevien erien mukaan ja niiden valikoimia seurailen ahkerasti.

* Mitä ostaisit ruokakaupasta 1000€ lahjakortilla?

Olen  kiinnostunut ruokaan liittyvistä asioista ja  haaveilen  kauniista kattauksista ja vaikka mistä upeista jutuista. Fakta on kuitenkin se, että oma keskittymiskykyni ei  riitä läheskään aina asioiden viimeistelyyn ja annan usein helposti periksi. Nykyisessä elämäntilanteessani olen kovin kiinnostunut kaikenlaisesta  kotiin, ruokaan, pihaan ja puutarhaan ja yleisesti arkiseen elämään liittyvästä. Olin pitkään  “en osaa”-ajatukseni vankina, kunnes  viimein tajusin, että kyllä vähän vanhempanakin voi oppia vaikka mitä uusia asioita.  Olenhan minä tässä opetellut tätä minulle täysin uutta  kumppanuusmarkkinointiakin.  Vielä pari vuotta sitten en olisi osannut kuvitella itseäni innokkaana tiktokkaajana ja nyt minulla on jo seuraajiakin melkoinen liuta.

Olen kaivannut koko aikuiselämäni tietynlaista järjestystä ja arjen hallinnan taitoa. Olen ihminen, joka on kirjoitellut erilaisia listoja kymmenien vuosien ajan. Olen etsinyt monista eri lähteistä punaista langan päätä itselleni. Erilaiset ruokavaliot yms. ovat tästä syystä tulleet tutuiksi. Viime aikoina olen myös paljon pohtinut ja kokeillut eri systeemejä, millä mm. ruokakuluja voisin minimoida. Kulujen minimointia olen pyrkinyt tekemään luopumatta hyvästä ja terveellisestä ruuasta. Yksi periaatteeni on pyrkiä tekemään aina mahdollisimman paljon itse ruokaa.

Onneksi olen päästänyt noista monista listojen kirjoittelusta jo irti. Sellainen listojen kanssa eläminen on tuhoisaa ihmisen luovuudelle. Siitä syystä nuo laatimani ruokalistatkin ovat sekä elämää helpottavia että voivat olla myös kuormittavia. Toisaalta helpottavat elämää ja toisaalta sitovat ihan turhan tiukasti omaa mielikuvitusta. Luulen, että noiden laatiminen minulle  itsessään oli tärkeämpää kuin niiden noudattaminen. Noista olisi ollut suurempi apu minulle muutama kymmenen vuotta sitten. Hyvä, että ne on kuitenkin kirjoitettu ja minä voin vapauttaa itseni niistä. Ne ovat kirjoitetut tavallaan vanhalle minälleni, joka eli ruuhkavuosiaan.💗

Miten pysyn kärryillä kotoa löytyvistä raaka-aineista

Kuivakaapin, pakastimen ja jääkaapin sisällön tarkistamista teen koko ajan. Kaappieni sisällöstä olen melko hyvin perillä, joskus voi jotain yllätyksiä löytyä mm. päiväyksien osalta. Tässä jokin aika sitten eräs someseuraajani bongasi videoltani jauhopussin, jonka parasta ennen päiväys oli parin vuoden takaa. Kyllä minua nolotti, kun huomasin asian hänen kommentoituaan siitä.🙈 Tosi hyvä, että sain kommentin. heti otin ja katsoin muutkin pussukkani läpi. Vanhan ajan tapa siivota kaapit ennen  juhlakausia on hyvä tapa. Jos jotain vanhentunutta on kaapissa, niin silloin ainakin tulee tehtyä siivousta siltäkin osin. Jääkaapin säännöllisen siivouksen yhteydessä tulee samoin käytyä läpi siellä olevat vanhentuneet tai muuten käyttämättä jääneet tuotteet. Meillä tahtoo usein jäädä lähes tyhjät maustekastike-, sinappi ja ketsuppipullot kaappiin pyörimään. Nykyisin olen ottanut tällaiset pois ja huuhtaisen käyttökelpoiset viimeiset tipat ruokia maustamaan. Mausteiden läpikäyntiä teen myös koko ajan, koska olen huomannut siinä olevan oman kehityskohteeni😊

Nopeasti kuluvien tuotteiden kohdalla noudatan periaatetta, että avatun pakkauksen lisäksi tulisi kaapissa olla yksi avaamaton pakkaus tuotetta. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että kaurahiutaleita ostetaan heti edellisen pakkauksen avaamisen jälkeen uusi odottamaan. Samoin teen eniten käyttämieni ruoka-aineiden kohdalla. Meillä näitä eniten käytettäviä ovat mm. vehnäjauhot, kahvi, ruokaöljy ja voileipä margariini.

Tein kuuden viikon kiertävän ruokalistan

Kuvissa olevat listat olen kirjoittanut Instagram-julkaisuihini, josta olen ne tähän kopioinut.

Olen siis monenlaista kokeillut ja niinpä myös kiertävän ruokalistan käyttöä. Tein kuuden viikon ruokalistan. Lista helpottaa erityisesti silloin, kun käytän ruokakaupan verkkokauppatilauksen mahdollisuutta. Tällöin tilaan viikon ruuat kerralla ja noudan ne kaupan noutopisteestä valmiiksi kerättyinä. Näin minun ei tarvitse mennä kauppaan ihmettelemään mitä sieltä tarvitsen vaan voin käyttää aikaani ruuan valmistukseen ja muuhun kodinhoitoon liittyvään. Onhan myös kokemus osoittanut sen, että mitä harvemmin käyn kaupassa, sen vähemmän tulee tehtyä heräteostoksia. Tosin välillä on päästävä myös itse käymään kaupassa ja silloin voin jopa  nauttia  siitä, että näen konkreettisesti mitä on tarjolla. Samoin myös uutuuksien löytäminen on välillä piristävää. Ruokalista suunnittelun ja ruokaostosten keskittäminen kerran viikossa tapahtuvaksi on meille ollut positiivinen muutos ruokakuluja tarkasteltaessa. Olemme S-ryhmän asiakasomistajia ja bonuksia kertyy vuoden mittaan mukavasti, koska saamme lämmitysöljystä ja auton polttoaineesta myös bonukset.

Ruokamenoissa voin säästää useita euroja, kun valmistan ruoan itse

Käytän aika paljon myös kodin pienkoneita ja laitteita apuna ruuan valmistuksessa. Air fryerista on tullut tuttu kapine, jota käytän leivänpaahtimen, grillin ja välillä uunin korvaavana laitteena. Lisäksi minulla on vähintään kerran viikossa joku ruoka, jonka valmistan haudutuspadassa. Nämä laitteet tuovat vähemmän lisälämpöä keittiöön kuin sähköuunin käyttö ja  lämpimänä vuodenaikana sillä on iso merkitys.  Lisäksi nämä vievät vähemmän sähköä kuin sähköuuni. Mielestäni nämä ovat  usein helpompia käyttää ruuan valmistuksessa kuin muut menetelmät. Varsinkin haudutuspadassa ruoan valmistaminen käy kuin itsestään. Air fryer taas on tosi kätevä monissa nopeasti tarjolle laitettavissa ruoissa ja puolivalmisteiden viimeistelyssä. Toki sillä saa vaikka kotitekoiset “ranskanperunat” valmistettua lähes ilman rasvaa.

Yleiskonetta käytän melkein joka päivä. Ainakin aamupala smoothiet tulee tehtyä yleiskoneen blender-osalla.  Blenderi on myös loistava, jos haluan erityisen sileää sosekeittoa. Leipomisessa yleiskone on hyvin tärkeä kodin pienkone. Teen sillä kaikki vatkattavat tai vaivattavat taikinat.

Ruoanlaittotaito – tekemällä oppii

Ruuanlaittotaitoni ovat melko vaatimattomat, mutta tykkään tehdä ruokaa ja vietän paljon aikaani myös unelmoiden paremmista taidoista. Nämä unelmat ovat laittaneet minut etsimään aina uusia ruokaan liittyviä asioita, joita itse pystyisin toteuttamaan. Olen tyyppi, joka sitten aina poraudun ihan melkein juurisyihin saakka tutkiessani uusia juttuja. Lopulta usein huomaan, että tämä meni yli minun osaamiseni ja ymmärrykseni ja pienen pettymyksen myötä vetäydyn.  Hetken kuluttua huomaan olevani taas jonkun eri pohdinnan parissa ja yhdistävä tekijä usein on ruoka. Erilaisista kokeiluistani voin mainita esimerkkeinä vegaani-, vähähiilihydraattisen- ja gluteiinittoman ruokavalion. Näistä mikään ei kuitenkaan jäänyt minulle käyttöön vaan olen edelleen kaikkiruokainen, joka pyrkii lisäämään kasvisten ja marjojen syöntiään.

Kohta taidan laittaa * yleiskoneeni laulamaan ja leivon jotain. Jauhojen pöllyäminen alkaa ja aherran jonkin aikaa unohtaen kaiken muun ympärilläni. Taikinaterapia se se on parasta terapiaa.

 

___________________

* Liity Kuluttajapaneeliin ja ansaitse palkkio


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT