,

Mitä hauesta voi tehdä?

Harrastatko kalastusta tai onko sinulla kavereita, jotka kalastavat ja silloin tällöin tarjoavat ylimääräistä saalistaan sinulle? Meillä aina joskus  on onni saada kalaa kavereilta. Sunnuntaina naapuri toi hauen. Se oli mukava tervehdys – pitkästä aikaa pääsin tekemään purkkikalaa. Onko sinulle tuttu juttu tällainen purkkikalan valmistaminen kotikonstein?

 

Olen tehnyt tällä tavalla purkkikalaa lukuisia kertoja. Tämä on helppo ja vaivaton tapa valmistaa kalasta kotitekoista purkkisäilykettä. Tätä näin säilöttyä kalaa voi sitten käyttää haluamallaan tavalla. Olemme syöneet tätä leivän päällä, pitsan päällysteenä ja olen tehnyt myös kiusausta tästä sekä pastakastiketta. Olen käyttänyt kotimaista järvikalaa – ahvenia, särkiä, kuhaa, lahnaa ja haukea. Olen myös laittanut purkkeihin sekaisin näitä kalalajeja. Purkkikalaan saa vaihtelua käyttämällä liemessä erilaisia mausteita. Tällä kertaa laitoin suolaa, mustapippuria, porkkanaviipaleita, sipulisuikaleita, tillin kukintoja, sitruunamehua sekä tomaattipyrettä. Näiden lisäksi laitoin purkkiin ruokaöljyä noin kolmasosan purkin koosta.

 

Purkit laitoin uunipellille ja kannet kiersin vain sen verran kiinni, että eivät itsestään tipahda.  Purkit nimittäin umpioituvat uunissa. Ne laitetaan kylmään uuniin ja uuni laitetaan lämpiämään 125 asteeseen.  Itse katson parin tunnin päästä, että onko purkkien sisus alkanut kiehumaan. Jos ei ole, niin laitan uunin hetkeksi 150 asteeseen ja kun purkit kiehuvat selvästi, käännän lämmön takaisin 125 asteeseen. Purkit saavat olla uunissa useita tunteja. Usein minulla ovat olleet yön yli. Kun kala saa rauhassa kypsyä, niin ruodot ovat ns. sulaneet. Nostettuani kalapurkit uunipellillä pois uunista kiristän kannet kiinni. Usein on  kannet kiristyneet jo uunissa tiukasti. Purkkien jäähdyttyä, nostan ne jääkaappiin ja säilytän siellä. Avatun purkin käytän mahdollisimman pian avaamisen jälkeen – sanotaanko vaikka, että kahden päivän sisällä, jos koko sisältö ei mene kerralla. Melkein kannattaa laittaa pieniin purkkeihin kerralla syötävä annos.

Mitäs tuumaat – meneekö teillä kokeiluun?


2 vastausta artikkeliin “Mitä hauesta voi tehdä?”

 1. Jaana avatar
  Jaana

  Mieheni on tehnyt muikusta näin. Tosi hyvää, nam

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Muikusta tulee kyllä hyvää. Tähän käy kyllä ihan mikä tahansa pikkukala – no siis mitä nyt yleensä syödään. Särki on oikein hyvä tässä ja tietenkin ahvenet, tähän menee pienemmätkin hyvin, koska ruodot pehmenee kypsentyessä. Haukea olen käyttänyt usein, koska tämä on niin helppo tapa valmistaa. Myös kuhasta jäävää osaa fileoinnin jälkeen – siis jos jotain syötävää jää, niin olen laittanut tähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT