Harrastatko kalastusta tai onko sinulla kavereita, jotka kalastavat ja silloin tällöin tarjoavat ylimääräistä saalistaan sinulle? Meillä aina joskus on onni saada kalaa kavereilta. Sunnuntaina naapuri toi hauen. Se oli mukava tervehdys – pitkästä aikaa pääsin tekemään purkkikalaa. Onko sinulle tuttu juttu tällainen purkkikalan valmistaminen kotikonstein?
Olen tehnyt tällä tavalla purkkikalaa lukuisia kertoja. Tämä on helppo ja vaivaton tapa valmistaa kalasta kotitekoista purkkisäilykettä. Tätä näin säilöttyä kalaa voi sitten käyttää haluamallaan tavalla. Olemme syöneet tätä leivän päällä, pitsan päällysteenä ja olen tehnyt myös kiusausta tästä sekä pastakastiketta. Olen käyttänyt kotimaista järvikalaa – ahvenia, särkiä, kuhaa, lahnaa ja haukea. Olen myös laittanut purkkeihin sekaisin näitä kalalajeja. Purkkikalaan saa vaihtelua käyttämällä liemessä erilaisia mausteita. Tällä kertaa laitoin suolaa, mustapippuria, porkkanaviipaleita, sipulisuikaleita, tillin kukintoja, sitruunamehua sekä tomaattipyrettä. Näiden lisäksi laitoin purkkiin ruokaöljyä noin kolmasosan purkin koosta.
Purkit laitoin uunipellille ja kannet kiersin vain sen verran kiinni, että eivät itsestään tipahda. Purkit nimittäin umpioituvat uunissa. Ne laitetaan kylmään uuniin ja uuni laitetaan lämpiämään 125 asteeseen. Itse katson parin tunnin päästä, että onko purkkien sisus alkanut kiehumaan. Jos ei ole, niin laitan uunin hetkeksi 150 asteeseen ja kun purkit kiehuvat selvästi, käännän lämmön takaisin 125 asteeseen. Purkit saavat olla uunissa useita tunteja. Usein minulla ovat olleet yön yli. Kun kala saa rauhassa kypsyä, niin ruodot ovat ns. sulaneet. Nostettuani kalapurkit uunipellillä pois uunista kiristän kannet kiinni. Usein on kannet kiristyneet jo uunissa tiukasti. Purkkien jäähdyttyä, nostan ne jääkaappiin ja säilytän siellä. Avatun purkin käytän mahdollisimman pian avaamisen jälkeen – sanotaanko vaikka, että kahden päivän sisällä, jos koko sisältö ei mene kerralla. Melkein kannattaa laittaa pieniin purkkeihin kerralla syötävä annos.
Mitäs tuumaat – meneekö teillä kokeiluun?
Vastaa