,

Mitä tehdä punaherukasta? – Punaherukasta on moneksi

Tänä vuonna on saatu hyvä sato puutarhamarjoista tai ainakin herukat ja karviaiset ovat tuottaneet hyvin marjoja. Meidän omassa pihassa on  kaksi istuttamaamme mustaherukkapensasta, mutta ne ovat nyt ihan väärässä paikassa ja kasvu on kituloista. Juuri puhuin “kiinteistönhoitajamme” kanssa, että siirrettäisiin ne kasvamaan toiseen kohtaan, johon olemme tehneet aumapenkkiä ja siinä on nyt erinomaisen elävää maata. Vähän kun pöyhäsen multaa, niin senkin päiväinen vipellys alkaa näkyä. Mullassa elää monenlaista ja monijalkaista eliötä.

Oli ihanan tuntuinen ilma kerätessäni marjoja. Elokuu antoi ihan parastaan ja iso puu marjapensaan vieressä suojasi juuri sopivasti liialta auringon paisteelta.

Onneksi tänäkin vuonna on löytynyt muutama ystävä, jotka ovat tarjonneet itselleen ylimääräistä satoa poimittavakseni. Mustaherukoita kävin poimimassa viime viikolla ja tällä viikolla pääsin toiseen paikkaan poimimaan punaherukoita. Nyt on mehumaija kaiveltu kellarin uumenista esille ja punaherukoiden mehustus on alkamassa. Siitä onkin varmaan 20 vuotta aikaa, kun olen viimeksi mehumaijaa käyttänyt. Mehumaija on kyllä mainio keksintö. Sillä mehustaminen on vaivatonta ja marjasato tulee säilöttyä talven varalle. Minä pakastan mehun ja käytämme mehua sitten smoothien pohjana ja jonkin verran tulee käytettyä myös ihan ruokajuomana. Sokeria käytän löytämäni ohjeen mukaisesti – höyrymehun perusohjeen löysin Dansukker sivuilta.  Ohjeita löytyy googlaamalla monesta eri lähteestä – yksi paljon käyttämäni ohjesivusto on  Martat.fi   Marttojen sivuilta löytyy  todella paljon ohjeita monenlaisiin kodin ja talouden hoitoon liittyvissä asioissa.

Höyrymehut ovat myös mainio yhdistää kuplivaan kivennäisveteen. Omaan makuun sopivaa juotavaa tulee viimeaikaisten kokemusten perusteella, kun yhdistän itse tekemääni mehua kuplivaan kivennäisveteen. Sekoitussuhde on omaan makuuni sopiva 1:4. Tällainen kuplajuoma on ihanan raikas ja erityisesti pidän siitä saunajuomana.

Pensas oli niin täynnä marjoja, että ei oksille juuri yhtään enempää olisi mahtunutkaan.

Nettiä selatessani löysin muutaman puhaherukkahillo ohjeen. Kaksi on sellaista, joita taidan tehdä. Hillo sopisi hyvin vaikka kääretortun täytteeksi. Meillä on usein kääretorttua sellaisena arkipäivän kahvileipänä. Silloin ei tortun kanssa käytetä mitään lisukkeita – tarkoitan kermavaahtoa, jotain kastiketta tai jäätelöä. Kääretorttuhan ei itsessään ole ihan huippu vaarallinen herkku, koska ei sisällä rasvaa. Yksi viipale torttua, piristää mukavasti päiväkahvilla. Nämä bongaamani ohjeet ovat Punaherukka-nektariinihillo  ja toinen on Punaherukkahillo tähtianiksella ja vaniljalla maustettuna.

Nopeasti tuli sanko täyteen ja vielä pensaaseen jäikin marjoja. Taidan mennä käymään siellä uudelleen. Sain viestiä, että karviaset alkaisivat odottelemaan myös poimijaansa.
Tein näistä riivityistä herukoista hillosokerilla herukkahilloa, jonka maustoin vaniljalla ja kardemummalla. Tämä varmaan maistuu lettujen ja pannarin kanssa. Marjat ja hillosokeri keitetään hiljalleen – aika paljon sokeria tähän tulee, mutta eihän tätä ole tarkoitus syödä kuin mausteena 🙂
Lisäsin hilloon kardemummaa ja vaniljaa mausteeksi. Saa nähdä miltä maistuu käytössä.

Onko sinulla säilöntäpuuhat meneillään? Taitaa olla monella työikäisellä ihmisellä päivät niin täynnä elämää, että ei siihen enää mahdu tällaiset aikaa vievät touhut mukaan. Siksi meitä mummoja tarvitaan – voimme kertoa ja näyttää jälkipolvillemme perimätaitoja, jotka meidän sukupolvillemme ovat vielä kokemuksellista osaamista.

Mukavaa päivää sinulle <3

Marke


35 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä punaherukasta? – Punaherukasta on moneksi”

 1. Titta avatar
  Titta

  Jos tekee herukoista mehua, ei kannata riipiä kuin osa marjoista. Kun osaan jää kara, niin ne tekevät marjat ilmavammaksi ja mehu irtoaa paremmin.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Totta – minä en riivi mehumarjoja lainkaan vaan laitan kaikki karoineen päivineen. Tuohon maijalliseen, jonka tein laitoin pari viime kesältä jäänyttä marjoina pakastettua pussillista päälle ja viime kesän mansikoita oli myös pussillinen. Muuten tosiaan sangollinen marjoja oli ihan karoineen. Tein pienestä osasta keräämiäni marjoja herukkahilloa, johon riivin marjat irti reksuista. Höyrymehuun olen aina laittanut marjat semmosinaan roskineen päivineen. Niin teen myös metsämarjojen kanssa, jos sattuu joskus niin paljon niitä olemaan, että hennon ne mehuksi laskea. Useimmiten pakastan ne kokonaisina. Kiitos kommentista – ne piristävät aina 🙂

   1. Eila avatar
    Eila

    Minä olen jo tenyt monta vuotta
    hilloa, marjapiirakaa, vispipuuroa
    ja laitan toisten marjojen joukkoon.
    Muita hilloja en käytä.

    1. Markesalo avatar
     Markesalo

     Tosiaan muiden marjojen kanssa punaherukka sopii hyvin – jopa raikastaa monta makua.

 2. Eeva-Liisa Cieslak avatar
  Eeva-Liisa Cieslak

  Minä otan vielä mehustamisesta jäävät “perheet”talteen pakastimeen ja niistä keitän ja siivilöin kiisseleihin ym.mehut.Yllättävän paljon niihin jääkin käyttökelpoista “mössöä” äitini teki näin ja sitä olen hyödyntänyt.Ei raski heittää hyvää marjaa menemään.Vielä on mustat poimimatta,ens viikolla sitten.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tuota en muistanutkaan – olen minäkin nähnyt noin tehtävän, oli vain unohtunut:) Kyllähän niihin jää varmasti mehua.

 3. Tiina Laaksonen avatar
  Tiina Laaksonen

  meillä äiti laittoi survotut punaviinimatjat (ilman mitään sokeria)kapeaan pussiin (joita en ole löytänyt mistään,nyt kun olen itse jo mummoikäinen) ja pakkaseen. pakkasesta sitten äiti otti siivuja paistetun possupihvin kylkeen. oli kuulkaa niin hyvää.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Noin voi hyvin laittaa ja jos sokeria haluaa lisätä, voi sen tehdä sitten pakastimesta ottamisen jälkeen. Olen aiempina vuosina usein pakastanut punaisia viinimarjoja riivittyinä kokonaisina pusseihi. Sokeria en ole lisännyt, kun vasta sitten sulatettuna riippuen käyttötarkoituksesta.

 4. Anitta Erenius avatar
  Anitta Erenius

  Minä laitoin marjat kokonaisina pakkaseen.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Olen myös useimmiten tehnyt niin – nyt otin vuosien jälkeen mehumaijani esille ja sitten pienestä määrästä marjoja tein nyt hilloa, jonka maustoin vaniljalla ja kardemummalla.

 5. Kaija Tikkanen avatar
  Kaija Tikkanen

  tulee ihan ainut laatuinen liköri

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Niin muuten varmaan tuleekin – niissähän on hienoa aromi ja maku. Miten teet? Laitatko kirkkaaseen viinaan ja sokeria mukaan vai miten?

 6. Ritva Ahlvik avatar

  Keitin tänä vuonna punaviinamista ja villivadelmista mehua mehumaijalla kokonaan ilman sokeria. Laitoin mehun astianpesukoneessa ” steriloituihin” pulloihin ja pullot maakellariin. Laimennettuna hyvää juomaa myös aterialla.
  Marjamäskit kompostoin, marjoja on paljon !.
  Punaviinimarjahillo on tosi hyvää lisukkeena aterioilla.
  Hyvä idea tuo survottuna pakastaminen.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tosiaan ne pullothan voi steriloida astianpesukoneessa myös. Meillä mäski menee myös kompostiin, sillä tavalla tulee hyväksi käytettyä. Vadelma-punaviinimarjamehu on on minusta ihan parasta mehua. Aikoinaan, kun mehua tein paljon, säilöin mehun lasipulloissa ja kumikorkit päällä. Koskaan ei mehu pilaantunut – se on vaan niin hyvä systeemi. Sinulla onkin mahtava juttu tuo maakellari.

 7. Annukka Hiekkanen avatar
  Annukka Hiekkanen

  Punaherukkahilloa joukkoon sitruunaraastetta, mehua tulee niin hyvää. Tästä tuli suosikki ja sitä paahtoleivän päälle, niin hyvää viikonloppuisin aamukahvin kanssa.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Minä löysin tuon ohjeen myös etsiessäni vinkkejä ja sitrus tosiaan sopii mainiosti tuohon hilloon.

 8. Pakkaseen marjat avatar
  Pakkaseen marjat

  Ei rasva ole sinänsä vaarallista, vaan nopeat hiilihydraatit kuten kääretortun vehnäjauho ja sokeri jotka muuntuvat elimistössä maksaa rasvoittaen rasvoiksi.

  Marjat kannattaa syödä pakastemarjoina jolloin niistä saa kuidut ja vitamiinit. Neste juoda vetenä eikä mehuna.
  https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tutkijat-varoittavat-taysmehujen-vakavasta-terveysriskista-tata-ei-moni-tule-ajatelleeksi/7414256#gs.42o0fn

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Niin se yhdistelmä rasva+sokeri on huono. Itse pyrin kohtuuteen enempi kuin jonkun suuntauksen noudattamiseen. Olen kyllä aika paljon tutkinut näitä eri ruokavalio suuntauksia. Joitakin on tullut ihan käytännössä kokeiltuakin.

 9. TeSa avatar

  Hyvät marjat talteen. Kiva ottaa talvella helposti käyttöön

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   No se on parasta, kun saa otettua itse säilömiään marjoja syötäväksi.

  2. Markesalo avatar
   Markesalo

   On kyllä niin mukavaa talvella, kun voi ottaa omasta pakastimesta <3

 10. Minna avatar
  Minna

  paras vispipuuro tulee pu aisestaherukasta.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tykkään myös kovasti vaikka kyllä pidän puolukkavispipuurostakin. Tenn myös marja-aronioista vispipuuroa usein.

   1. Helena avatar
    Helena

    hei, jouduin säilymään hillosokerilla musta- ja punaherukoita, kun pakastin on täynnä mehua. Voikoha hyydykettä käyttää vispipuuroon.

    1. Markesalo avatar
     Markesalo

     Miksei sitä voisi käyttää vispipuuroon. Hillosokerissa on tavalliseen sokeriin verrattuna ero, että sisältää pektiiniä ja taisi olla sitruunahappoa ja säilöntäainetta, jota on mm. luonnollisena pihlajanmarjoissa. Muistakseni olen kyllä joskus laittanut jonkun kaupan hillopurkin pohjankin vispipuuroon muun mehun joukkoon. Luulisin, että siinä vain se hillosokerin hyytymisominaisuus häviää, kun useamman kerran keitellään ja sehän myös laimenee puuroon laitettavan nesteen vuoksi.

 11. Paula avatar
  Paula

  . Meillä keitetään punaisista viinimarjoista mehumaijalla mehua. Saatuun kuumaan mehuerään lisään 1-2di sokeria.mehun pakastan pestyihin jogurttipurkkeihin. Käytetään sellaisenaan noin 30 millilitran kipoista aamupalalla munakkaan rinnalla. On muuten hyvää. On tehty myös ilman sokeriakin ja sekin on hyvää.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tuohan on varteen otettava vinkki – kiitos jakamisesta 🙂

 12. Birgitta lehto avatar
  Birgitta lehto

  Tänä vuonna olen keittänyt viinimarja ja omenaa hilloksi .Omenat tekee hillosta pehmeän makuista. Gitta

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Varmaan on hyvin sopiva makupari. Pitääkin kokeilla valmiiden hillojen sekoittamista vaikka kääretortussa.

 13. Ritva Erkkilä avatar
  Ritva Erkkilä

  olen yli 20 vuotta pakastanut viinimarjat karoineen
  väljästi 5 litran pusseihin vain puolet. silloin marjat pakasteita myllätessä pääsevät irtoileen karoista. Talvella sanomalehteä pöydälle ja pakastemarjoja perkaus-alustalle ja ravistelen, teen 3 litran karkkilaatikoihin sekoitukset ja yksi laatikko keittiön pakasteeseen ja siitä voi ottaa sekoitusta tarpeen mukaan. Yleensä perkkaan 5 karkkilaatikkoa ja aikaa menee vajaa tunti. Meillä on yli sata puskaa erilaisia marjoja ja kaikki syödään sellaisenaan. Ennen keitin mehua, kun oli väkeä. Torneille vaan ei
  saa syötyä kun niiden syönti on rajallista alta kymmenen marjaa päivässä. Joskus yritin syödä urakalla, mutta maha meni sekaisin, kun niissä on niin paljon rasvaliukoisia vitamiineja.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tuo on tosi hyvä idea – pitääkin muistaa tämä ensi kesänä <3

 14. Aila Kurronen avatar
  Aila Kurronen

  Teen punaherukka-punasipulihilloketta. Saman verran kutakin. Punasipulit raastetaan myllyn lävitse ja sipulin mehukin otetaan talteen. Sitten vain kattilaan ja keitetään Hillosokeria tarpeen mukaan. On muuten hyvää esim. kaalilaatikon kanssa. Meillä juodaan ainoastaan punaherukkamehua, hedelmäsokerilla mehustettuna.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Ihana ohje – on varmasti tosi hyvää. Nyt tuli jo punaherukat säilöttyä, mutta tuo on muistettava ensi kesänä 🙂

 15. Helena Könönen avatar
  Helena Könönen

  Tyttäreni teki punaviinimarjoista tuoremehua sitruunahapolla puolukkatuoremehun tapaan. Mehu on todella ihanan raikasta ja hyvää.

  1. Markesalo avatar
   Markesalo

   Tuleekin varmasti hyvä mehu punaherukoista tuolla ohjeella <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT