Tänä vuonna on saatu hyvä sato puutarhamarjoista tai ainakin herukat ja karviaiset ovat tuottaneet hyvin marjoja. Meidän omassa pihassa on kaksi istuttamaamme mustaherukkapensasta, mutta ne ovat nyt ihan väärässä paikassa ja kasvu on kituloista. Juuri puhuin “kiinteistönhoitajamme” kanssa, että siirrettäisiin ne kasvamaan toiseen kohtaan, johon olemme tehneet aumapenkkiä ja siinä on nyt erinomaisen elävää maata. Vähän kun pöyhäsen multaa, niin senkin päiväinen vipellys alkaa näkyä. Mullassa elää monenlaista ja monijalkaista eliötä.
Onneksi tänäkin vuonna on löytynyt muutama ystävä, jotka ovat tarjonneet itselleen ylimääräistä satoa poimittavakseni. Mustaherukoita kävin poimimassa viime viikolla ja tällä viikolla pääsin toiseen paikkaan poimimaan punaherukoita. Nyt on mehumaija kaiveltu kellarin uumenista esille ja punaherukoiden mehustus on alkamassa. Siitä onkin varmaan 20 vuotta aikaa, kun olen viimeksi mehumaijaa käyttänyt. Mehumaija on kyllä mainio keksintö. Sillä mehustaminen on vaivatonta ja marjasato tulee säilöttyä talven varalle. Minä pakastan mehun ja käytämme mehua sitten smoothien pohjana ja jonkin verran tulee käytettyä myös ihan ruokajuomana. Sokeria käytän löytämäni ohjeen mukaisesti – höyrymehun perusohjeen löysin Dansukker sivuilta. Ohjeita löytyy googlaamalla monesta eri lähteestä – yksi paljon käyttämäni ohjesivusto on Martat.fi Marttojen sivuilta löytyy todella paljon ohjeita monenlaisiin kodin ja talouden hoitoon liittyvissä asioissa.
Höyrymehut ovat myös mainio yhdistää kuplivaan kivennäisveteen. Omaan makuun sopivaa juotavaa tulee viimeaikaisten kokemusten perusteella, kun yhdistän itse tekemääni mehua kuplivaan kivennäisveteen. Sekoitussuhde on omaan makuuni sopiva 1:4. Tällainen kuplajuoma on ihanan raikas ja erityisesti pidän siitä saunajuomana.
Nettiä selatessani löysin muutaman puhaherukkahillo ohjeen. Kaksi on sellaista, joita taidan tehdä. Hillo sopisi hyvin vaikka kääretortun täytteeksi. Meillä on usein kääretorttua sellaisena arkipäivän kahvileipänä. Silloin ei tortun kanssa käytetä mitään lisukkeita – tarkoitan kermavaahtoa, jotain kastiketta tai jäätelöä. Kääretorttuhan ei itsessään ole ihan huippu vaarallinen herkku, koska ei sisällä rasvaa. Yksi viipale torttua, piristää mukavasti päiväkahvilla. Nämä bongaamani ohjeet ovat Punaherukka-nektariinihillo ja toinen on Punaherukkahillo tähtianiksella ja vaniljalla maustettuna.
Onko sinulla säilöntäpuuhat meneillään? Taitaa olla monella työikäisellä ihmisellä päivät niin täynnä elämää, että ei siihen enää mahdu tällaiset aikaa vievät touhut mukaan. Siksi meitä mummoja tarvitaan – voimme kertoa ja näyttää jälkipolvillemme perimätaitoja, jotka meidän sukupolvillemme ovat vielä kokemuksellista osaamista.
Mukavaa päivää sinulle <3
Marke
Vastaa