,

Helle

Viime kesän helle opetti itselleni, miten hauras vanhus voi uupua näillä kesän lämpimillä keleillä. Muistisairauden kanssa  selviytyneen äitini – joka asui yksin omassa asunnossaan – kunto romahti täysin. Kotihoito kävi hänen luonaan kolme kertaa vuorokaudessa, auttoi ruokailussa ja muistutti juomisesta. Usean viikon hellejakso kuitenkin on uuvuttavaa hauraille vanhuksille. Se tuli selväksi oman äidin kohdalla. Hyvää huonossa oli, että  hän sai nopeasti jo tarvitsemansa laitoshoitopaikan jouduttuaan ensiavun kautta sairaalaan.

Juuri uutisissa oli juttu siitä, miten nämä hellejaksot ovat monille vanhuksille raskaita. Itse nähtyäni sen, miten  uupuminen voi tapahtua kannustan pitämään huolta lähimmäisistämme, jotka eivät täysipainoisesti pysty itsestään huolehtimaan. Nähdessäni äidin viime kesänä sairaalassa hänen sinne jouduttuaan, ajattelin “tuosta ei voi hengissä selvitä”. Mitä tapahtuikaan seuraavina päivinä – äiti käveli rollaattorin avulla hyvän tuulisena pitkin vuodeosaston käytäviä. Hyvä hoito, riittävä juominen ja syöminen saivat ihmeen aikaan.

Helteiden aikana itselläni on ollut haasteita juoda riittävästi, koska olen aina ollut kova hikoilemaan. Olen huomannut, että keittoruuat ja vaikka smoothiet välipaloina ovat hyviä pitämään nestetasapainoa kunnossa. Huomaan sen siitä, että tehdessäni nestepitoisia ruokia olen virkeämpi koko päivän. Jos taas olen ollut liian vähällä nesteytyksellä, väsähdän illansuussa täysin.  Ravinnon mukana tulee tarvittavia suoloja ja muita ravintoaineita, jotka pitävät jaksamista yllä.

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT