Jätteiden lajittelu kotona

Tämä blogijulkaisuni perustuu kaupalliseen yhteistyöhön, jonka tein Sini-tuotteen ja Boksi.com kanssa Instagram-tililläni.

Kierrätys on asia, joka on innostanut minua vuosikaudet varsinkin teoriassa. Innostuin jäteasioista oikeastaan jo 2000-luvulla opiskellessani  itselleni uutta ammattia. Puhtauspalvelualan koulutuksissa oli silloin ja uskoakseni nykyisinkin joka tasolla opintokokonaisuus jätehuoltoon ja jätteiden kierrätykseen liittyen. Moni asia saattaa olla hyvin innostava teoriassa, mutta käytännön toteutuksen kanssa voi tulla tenkkapoo🙈. Tuolloin lähes 20 vuotta sitten oli monikin kierrätykseen liittyvä asia vielä järjestämättä sille tasolle kuin ne ovat nykyisin.

Muovin keräys on oikeastaan omalla kohdallani ollut kohtuullisesti hoitaen mahdollista vasta viimeisten kuuden vuoden aikana. No miten se meni niinkuin omasta mielestä – aluksi oikein hyvin ja kuuliaisesti ja jonkun ajan kuluttua, kun huomasin miten paljon kotitalousjätteistämme oli muovia se alkoi tuntua työläältä ja syyllistyin sen laittamiseen sekajätteeseen. Tiedän – se oli kyllä törkeä teko. Jotenkin saan omantuntoni ääntä hiljennettyä sillä, että meillä kompostoidaan kaikki biojäte tarkasti. Käytämme sekä bokashi-menetelmää että lämpökompostoria. Sekajätteen astian jäteauto tyhjentää joka toinen viikko.

jäteastiat, kierrätysastiat, pienmetallin keräys, muovin keräys

Nyt asia on saatu järjestettyä, mutta se vaati kunnon kierrätyspisteen järjestämisen kotiin. Yksinkertaisuudessaan sen saimme tiivistettyä kolmeen pieneen asiaan:

  1. Joka lajille on oltava oma astia.
  2. Astioiden tulee olla helppo kantaa autoon ja tyhjentää kierrätyspisteeseen. Näin vältytään monilta pikkunyssyköiltä.
  3. Sopivan kokoisten kierrätysastioiden hankinta.

Uudistus tapahtui, kun sain yhteistyökuvioiden kautta hankittua neljä uutta jäteastiaa – kaksi pienemmän kokoista ja kaksi isoa. Uusien astioiden lisäksi meillä oli kaksi vanhaa keräysastiaa, jotka toimivat hyvin uusien rinnalla.

Kotimaisen Sini-tuotteen  pinottava jäte-/kierrätysastia-järjestelmä on hyvin suunniteltu ja mukana tulivat mm. astioiden merkintää varten tarrat, jotka sai liimattua kunkin astian päälle. Näin jätteet alkavat sujuvasti mennä siihen astiaan mihin kuuluvat. Hyvin pysyvät tarrat kiinni noissa kahdessa vanhassa ikealaisessakin😁

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!

roskien lajittelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT