
Tänä vuonna on erityisen hyvä omenasato valmistumassa. Omassa pihassamme on siemenestä kasvatettuja omenapuita, jotka ovat useita kymmeniä vuosia vanhoja. Ne ovat yleensä tuottaneet satoa, joka on päätynyt jäniksien ja peurojen ruuaksi ja maan lannoitteeksi. Tänä vuonna kiinnitin huomiota omenien entistä huomattavasti isompaan kokoon.

Aloin tutkimaan omenia lähemmin ja totesin niiden olevan ulkoisesti muutenkin oikein hyvän näköisiä. Yleensä ne ovat olleet kauttaaltaan madon syömiä, mutta nyt vain harvassa näkyi mitään jälkiä madonsyömistä. Yleensä omenissa on myös ollut paljon muumioituneita omenia ja niitäkään ei ole toistaiseksi juuri näkynyt. Puut ovatkin olleet lähinnä kukintansa ja niiden kasvatushistorian vuoksi säilyttämisen kohteena.

Kerätessäni omenia säilömistä varten talteen oli minulla myös työnjohtaja paikalla. Jokaisella työmaalla pitää olla aina yksi pomo – niin kuin sanotaan😅

Teen omenista uuniomenahilloa, joka on helppo valmistaa. Siihen ei myöskään tarvitse välttämättä lisätä sokeria, koska pakastan hillon pienissä pakasterasioissa. Syömme hilloa pääasiassa aamupuuron kanssa – itse pidän siitä erityisesti kaurapuuron päällä, puuron päälle lisään omenahilloa ja raejuustoa.
Pesen omenat ja viipaloin – omenakodan poistan välillä omenaporalla, mutta omenan voi tietenkin viipaloida siemenkodan ympäriltä ja heittää siemenkodan sitten pois. Näistä omenien biojätteeksi menevistä osista tulee hyvää bokashin raaka-ainetta.
Uuniomenahillon valmistus
- Kun omenat on lohkottu pellille, niin lisään pellille tilkan vettä. Tähän omenien päälle olen joskus lisännyt pienen määrän jotain sokeria esim. fariinisokeria.
- Laitan omenat uuniin 175-200 astetta ja annan niiden kypsyä pehmeiksi. Soseutan täysin pehmenneet omenat sauvasekoittajalla. Soseutusvaiheessa tai uuniin laittaessani lisään halutessani makua antamaan kanelia tai vaniljaa.
Soseutetun hillon laitan pakasterasioihin ja jäähdytän jääkaapissa esim. yön yli. Täysin jäähtyneet hillot vien pakastimeen – toki ennen pakastimeen vientiä on hyvä muistaa kirjoittaa rasioiden päälle sisältö ja pakastus päivämäärä.
Uuniomenahillon valmistusohjeita löytyy googlaamalla paljon ja moni on huomannut tämän valmistustavan helppouden ja saa näin omenasatoaan mahdollisimman paljon hyödynnettyä. Meillä tämä hillo on korvannut kaupan sokeriset lettuhillot ja valmiit mehukeitot. Olen ollut onnekas ja saanut lähes joka kesä ystäviltäni omenoita. Tänä vuonna saan hyvää mieltä omasta omenasadostamme. Viime syksynä sain hakea omenia ystäväni puutarhasta ja silloin tein hillon myös uunissa – tästä pääset lukemaan viime syksyn blogini.

Vastaa