Mitä kaapista löytyy -ruokaa: pannulasagnea, kasvispyttäriä ja kasvissosekeittoa

Sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Eilen oli mietittävä mitä tekee mahdollisimman vähällä sähkönkulutuksella. Pyykkikoneen sekä uunin käyttö eivät olisi olleet kaikkein fiksumpia ideoita eilisillä sähkönhinnoilla.  Aamupäivällä katsoin  vanhoja jaksoja Mitä Suomi leipoo -ohjelmasta ja olisi niin kovasti tehnyt mieli ottaa leivontaohjeet esille ja aloittaa harjoittelu. Olisin kokeillut vaikka jotain pullataikinasta tehtävää erilaista leivonnaista. Hillitsin kuitenkin itseni  ja tein mitä kaapista löytyi -ruokia. Kasvissosekeittoon kasvikset tuli keitettyä valmiiksi. Ja muutama muukin ruoka tuli tehdyksi. Niin – ja se leivontahimo oli yön aikana kadonnut😆. Pitäisiköhän tänään katsoa lisää noita vanhoja jaksoja, jos se toisi taas himon esiin ja tulisi siinä sivutuotteena leivottua pullaa pakastimeen. Minun pitkä aikainen toiveeni pakastimessa olevasta pienestä leivonnaisvarastosta ei tahdo millään toteutua. Johtuu ihan siitä, että olemme melko persoja tuoreelle pullalle ja muulle kahvileivälle.

Rahat alkavat 0lla hyvin vähissä ja vielä ensi viikko on kitkuteltava, joten oli koluttava kaikki kaappien pohjat ja etsittävä luovia ratkaisuja ruoan valmistamiseksi. Keräsin jääkaapista kasvissosekeiton aineksia. Hyvinhän noita löytyikin, lisäksi löytyi vielä muuhunkin ruokaan tarvikkeita, kinkkusuikaleista sain tehtyä kuivakaapista löytyneiden lasagnelevyjen kanssa pannulasagnea. Kun vielä jääkaapissa oli avaamaton iso juustoraastepussi, niin tilanne oli pelastettu. Meillä ei näytä olevan mitään hätää.  Jääkaapissa oli kaksi vaaleata juurileipää kylmälevossa odottamassa sähkön hinnan laskua ennen  paistamista.

Kaapeista löytämistäni aineista sain valmistettua kasvispyttipannua, pannulasagnen ja kasvissosekeiton. Lisäksi kokonaisesta kaalista tulee useaksi päiväksi riittävä kaaliraastesalaatti ja tomaateista punasipulin kanssa toinen salaatti. Tästä innostuneena suuntasin vielä illan päätteeksi lähimarketin ilta-aleen metsästämään punalapputuotteita -60 %:n alennuksella. Turha reissu se ei ollutkaan, koska löysin kanan koipireisiä yhteensä 6 kpl ja lohta sekä lämminsavuna että tuoreena. Tultuani kaupasta laitoin koipireidet heti haudutuspataan yöksi kypsymään ja ne ovat nyt valmiita. Puhdistan ne luuttomiksi ja nahattomiksi ennen ruuaksi valmistamista. Lämmin savulohi syötiin iltapalaleipien päällyksenä ja tuoreen lohifile palan kypsensin heti illalla Air Fryerissa (*Air Fryer kiertoilmakypsentimen löydät esim. tästä) aamuksi valmiiksi. Aamupalalla meillä oli tänään leivänpäällyksenä lohta. Ja voin sanoa, että kyllä se maistuikin hyvälle pitkästä pitkästä aikaa.

Näitä ruokia tein valmiiksi eilen ja osa näistä on jo syötykin:

Kasvispyttäri

 • Kuorin keitettyjä perunoita ja porkkanoita jääkaapista ja kuutioin molemmat.
 • Kuorin sipuleita kaksi kappaletta ja silppusin.
 • Kuutioin puolikkaan punaisen paprikan.
 • Suikaloin kaalista ottamiani lehtiä ohuiksi suikaleiksi.
 • Kuumensin öljyn pannulla ja lisäsin siihen sipulit, kaalisuikaleet ja paprikan sekä lisäksi mausteita (minä käytin chilijauhetta ja inkivääritahnaa).
 • Lisäsin em. joukkoon perunat ja porkkanat ja sekoitin hyvin kaikki sekaisin.
 • Kun nämä olivat hieman ottaneet väriä, lisäsin puoli purkillista tomaattimurskaa + puoli purkillista vettä eli yhteensä nämä olivat n. puoli litraa.
 • Seoksen alkaessa vähän kiehahtaa lisäsin joukkoon keitetyt mungpavut ja kasvisfondia sekä lirauksen soijakastiketta.
 • Sitten annoin koko pyttärin kuumentua kiehuvaksi, mutta varsinaista kypsennystä ei tarvittu aineiden ollessa jo lisättäessä kypsiä.

Kasvissosekeitto

 • Kuorin perunat ja porkkanat, sekä paloittelin ne melko pieniksi paloiksi, kypsyvät näin nopeammin.
 • Lisäsin paloitellun kaapissa olleen edellisen käyttämäni kaalin keskustan joukkoon. Tämä osa kaalista kannattaa käyttää sosekeittoihin tai muihin vastaaviin ruokiin.
 • Seuraavaksi kuorin ja lohkoin joukkoon sipuleita kaksi kappaletta sekä valkosipulin kynsiä muutaman.
 • Näiden päälle kaadoin kiehuvaa vettä kattilaan niin, että kasvikset peittyivät ja laitoin kattilan levylle.
 • Keitin kasviksia kunnes kaikki tuntuivat pehmeiltä. Tämä on aika hidas vaihe, mutta tulos on sitäkin parempi.
 • Tänään soseutan kasvikset blenderillä ja valmistan keitoksi. Lisään joukkoon tarpeelliseksi katsomani määrän vettä ja purkillisen ruokakermaa sekä mausteet. Käytän tässäkin kasvisfondia tuomaan täyteläistä makua ja lisäksi laitan jotain muuta maustetta. Se voi olla vaikka rakuunaa, mitä tähän lisään.
 • Kasvissosekeiton jätän aina hieman paksuhkoksi, koska meillä pidetään siitä enemmän vähän paksumpana versiona.

Pannulasagnen idean olen löytänyt Tiktokista. Siihen käytin sipulia, jonka kuullotin ensimmäisenä pannulla. Sipulin joukkoon lisäsin seuraavaksi kinkkusuikaleet ja sen perään puoli purkillista tomaattimurskaa (voisi olla enemmänkin, jos kaapissasi sattuu olemaan) ja saman verran vettä. Tässä vaiheessa lisäsin mausteet eli pitsamaustetta, mustapippuria ja kasvifondia. Sitten palastelin vajaan lasagnelevypaketin levyt joukkoon ja annoin kiehua hiljalleen kunnes lasagnelevyt olivat pehmenneet. Lopuksi lisäsin juustoraastetta sopivaksi katsomani määrän ja jos minulla olisi ollut mozzarellaa tai tuorejuustoa olisin lisännyt niitä vielä tuohon päälle. Hyvää tämä olin näinkin valmistettuna.

Nyt on aika laittaa jääkaapissa odottavat leivät uuniin kypsymään. Saisinpa levitettyä sitä ihanaa tuoksua sinne sinullekin, jota alkaa uunistani leijua leivän kypsyessä🥰

Kiitos käynnistä luonani ja tervetuloa uudelleen❣

*K-market 1000€


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT