Julkaisu sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä
Tämä julkaisu on julkaistu ensimmäisen kerran 4.7.2022. Nyt syksyn tullen otan taas bokashi ämpärit käyttöön. Kesällä tuli täytettyä isoa lämpökompostoria ja boka-ämpärit olivat tyhjillään. Vähän harmi, että en käyttänyt bokashia, koska myös kasveille arvokas suotoneste jäi saamatta. Edellisenä ja nyt menneenä kesänä bokashin tekeminen on jäänyt ja kyllä sen huomaa, että kasveista ei ole tullut yhtään niin hyvin voivia kuin ovat aikaisempina kesinä olleet. Suotoneste on todella hyvä lisäravinne kasveille niin ulkona kuin sisälläkin. (edit/4.11.2023)
Oletko tutustunut jo biojätteiden fermentointiin eli bokashointiin? Tätä biojätteiden hapattamalla fermentoimista kutsutaan Japanin lahjaksi, se on vaihtoehto kompostoinnille. Tuo hapattaminen eli fermentointi on nyt muutoinkin aika paljon tapetilla muissakin yhteyksissä. Biojätteen bokashointi on vaivaton tapa kierrättää ne ravinteikkaaksi mullaksi. Sen lisäksi, että bokashoimalla saa muhevaa multaa, saa siitä myös sivutuotteena suotonestettä lannoitteeksi. Meillä bokashiin laitetaan kaikki kasviperäinen biojäte. Koska pihassa on myös lämpökompostori, vien sinne kalaa ja lihaa sisältävän biojätteen. Sitä tulee kyllä tosi vähän, mutta näin olen tehnyt vähänkin määrän kanssa. Tosin pieniä määriä kerrallaan voin laittaa myös bokashiin, kunhan huolella ripottelen bokashirouheen biojätteiden päälle.

Bokashointia varten on myynnissä hanallisia sankoja, joissa on rei`itetty välipohja. Välipohja toimii siivilänä, jotta suotoneste pääsee valumaan sangon pohjalle. Sangon pohjalla olevan nesteen saa sitten hanasta valutettua kuppiin. Nestettä käytän sisäkukkien lannoitukseen ympäri vuoden ja kukkani kukkivat paremmin ja runsaammin kuin ennen suotoneste lannoitusta. Kastelen suotonestevedellä myös kesäkukat ja vihannesten taimet, myös tomaatit. Tänä vuonna oli ensimmäisen kerran käytössäni istutusvaiheessa bokamultaa. Se on lukemani perusteella melko tujua tavaraa ja sitä sekoitetaan laihempaan multaan. Ideana on, että vähitellen bokashoinnin avulla (niinkuin tietenkin tavallisenkin kompostimullan kanssa) tullaan omavaraisiksi kasvumullan suhteen eikä ostomultaa enää tarvita. Mitään multaa ei heitetä koskaan hukkaan vaan syksyllä kaikki istutusastiat tyhjennetään kasvilavojen tai aumapenkin päälle ja levitellään keväällä.
Bokashijätteen keräyksessä sen verran kannattaa askarrella, että esim. banaaninkuoret leikkelee pieniksi paloiksi. Bokashin jälkikompostoinnissa eli multatehtaassa on etua, että mitä pienempia paloja jätteet ovat, sitä paremmin ne pääsevät kosketukseen multatehtaaseen laitettavan mullan kanssa. Multatehtaaseen nimittäin lisätään tavallista multaa vaikka kasvimaalta tai kukkapenkistä sen verran, että fermentoitu jäte saadaan pyöriteltyä vähän kauttaaltaan multaan. Mullasta tulee jätepaloihin mikrobeja, jotka hajottavat jätteen muhevaksi mullaksi.

Tässä on toissa kesältä eli -21 kesän kuvia kasvimaalta. Tässä oli tavallista kompostimultaa ja tuota laihempaa multaa kasvualustassa. Kasteluvedessä käytin bokashin suotonestettä. Kyllähän nuo kasvit kasvoivat ennätyssuuriksi verrattuna aikaisempiin kesiin. Tonttimme on kalliopohjaista ja osittain isojen puiden juurien peittämää. Kasvupenkit ovat kohopenkkejä eli koottu pahvien päälle.

Kyllä noita lehtikaaleja kelpasi syödä ja kyllä syötiinkin. Joka päivä oli lehtikaalipestoa leivän päällä. Siitä tuli minun ja muidenkin suosikki herkku. Viime kesänä joku pienen pieni päätti napsia kaalinlehdet parempiin suihin. Nyt taas olen toiveikas – jospa saisin jotain kerättyä talteen tai haluaisin syödä sen tuoreena, suoraan kasvupaikalta napsastuna ja valmistettuna saman tein syötäväksi. Tuota lehtikaalia voi kerätä niinkaun kun lumi sen peittää. No – jänikset saattavat myös tulla apajille, mutta toivottavasti saamme sitä ennen kerättyä riittävästi satoa.

Olihan tämä salkopapukin tuona kesänä aika komea. Tuossa oli muistaakseni kaksi taimea kasvamassa. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta salkopavun kasvattamisesta ja olihan siinä silmät ymmyrkäisinä tuon kasvusta. Julkaisusarja Bokashoinnista jatkuu …
Laita kommenttia ja kysymyksiä tai vinkkejä tai muuten vain terveisiä käynnistäsi😊 Jos tykkäsit tästä julkaisustani, olisin tosi kiitollinen tämän jakamisesta somessasi💚
Vastaa