,

Bokashi-kompostointi osa 2

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä
Julkaisu julkaistu ensimmäisen kerran 6.7.2022

Näin käytän bokashista valmistunutta multaa ja bokashin suotonestettä

Tässä kasvulaatikossa on kasvamassa kesäkurpitsaa, pensaspapua, tilliä, lehtikaalia ja kehäkukkaa. Tiukat paikat voi tulla, jos kaikki onnistuu toiveiden mukaisesti😅 Kasvulaustana on viimevuotinen multa rikastettuna bokashimullalla ja päällä on ohut kerros säkkimultaa. Näitä kastelen vedellä, johon lisään bokashin suotonestettä. Käyttämäni laimennussuhde on 1:100 ja taimille jopa 1:200. Näistä yksityiskohtaisista asioista bokashoinnissa löytyy tietoa esim. Hyötykasviyhdistyksen sivuilta. Bokashineste sisältää vain vähän typpeä, mutta kaliumia ja fosforia enemmän  ja siksi se saa kukat kukkimaan. Hyvä sivusto, josta lisätietoa löydät on myös Bokashigarden.fi. Facebookista löydät ryhmiä ainakin Bokashi Suomi Kompostointi ja bokashi  ja taitaa löytyä vielä joku muukin. Ryhmät löytyvät etsimällä “bokashi” sanalla.

Näin pääset alkuun bokashoinnissa

Aloittaessasi bokashoinnin tarvitset ensin sangot. Nykyisin löytyy useamman eri valmistajan sankoja. Hinnat vaihtelevat merkistä ja koosta riippuen jonkin verran. Itselläni ovat nuo kuvassa olevat sangot käytössä. Ne ovat toiminneet ihan hyvin. Kansien tiiviys sangoissa on tärkeä asia, koska tiiviit kannet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Sankoa ei kannata liioin tuuletella sen ollessa täyttövaiheessa. Suositeltavaa olisi täyttää sankoa 1-2 krt/ päivässä, jotta sankoa ei avattaisi liian monta kertaa. Sangon  kantta suljettaessa ilma vielä pusautetaan ulos => suljetaan ja avataan kulmasta vielä sen verran, että ilma pusahtaa ulos ja kansi vetäytyy keskeltä hiukan lommolleen. Näitä kaikkia ohjeita löydät netistä eri versioina ja kannattaa lueskella niitä aloittaessasi homman. Omassa sankopakkauksessani oli myös mukana ohjeet, miten toimia.

Sangoissa on tuossa alaosassa hana (vihreä napukka), josta suotonesteen saa valutettua kippoon. Suotonestettä alkaa muodostua ensimmäisellä biojätteen keräyskerralla ehkä viikon, jopa vasta kahden kuluttua, mutta sangon käytön myötä prosessi voi hiukan nopeutua. Itse aloin seuraamaan nesteen muodostumista innokkaasti heti ja muistaakseni se viikko ensimmäisellä kerralla siihen meni ennenkuin hanasta sain lirutettua ensimmäiset eliksiirit. Paljon riippuu jätteen laadusta myös, miten nopeasti suotonestettä alkaa valumaan. Seuraamalla asiaa, se selviää. Suotonestettä voi kerätä talteen, jos ei kerralla saa käytettyä sitä kaikkea.

Tulet ihastumaan kukkaloistostasi tämän eliksiirin ansiosta

Kukkien kasteluveteen  laitan 5ml/litra vettä, ulkona kasteluvedessä käytän n. 0,5 dl/10 l vettä. Kastelen tällä lannoitevedellä kasvukaudella sisäkukkia kerran viikossa. Ulkona vähän vaihdellen ilmojen mukaan 1-2 krt/viikko.  Nyt jos sinä lukijani tiedät tarkemmin ohjeita tästä, jätäthän kommentin asiasta – voin vaikka editoida tähän tekstiin viitteen kommenttiisi👍 Tuon suotonesteen käyttöikä on pari päivää ja jos se ei tule käytettyä kasvien kasteluun, niin sitä voi myös käyttää viemärien puhdistukseen ja puhtaanapitoon. Kaada bokanestettä illalla esim. lattiakaivoon ja anna olla yön yli, aamulla huuhdo kaivo – näin sinulla on hyvät mikrobit työssä ja pitävät huolta viemärien paremmin auki pysymisestä. Nestettä voi  myös pakastaa, mutta  koska sitä tulee aina uutta, niin sitä kannattaa käyttää. Säilytä neste muovipakkauksessa – lasi voi rikkoutua.

Tässä on sankoon menevä satsi perunankuoria ym biojätettä. Huomaa, miten pieniksi olen jätteet paloitellut, näin multaantuminen multatehtaassa on nopeampaa.

Kuvassa on saksilla pilkkomani banaaninkuoret. Banaaninkuoret ovat hitaasti lahoavia, ja siksi olen pilkkonut ne melko pieniksi.

Biojäte multaantuu sitä nopeammin mitä pienemmäksi se on pilkottu.  Jätettä lisätään suosituksen mukaan n.litra kerrallaan tai niinkuin itse teen, että lisään tuon määrän jätettä ja sitten rouhetta vähän väliin ja uusi kerros jätettä. Minulla voi tulla useampi litra kerralla perunoiden  ja juureksien kuoria tehdessäni ruokaa.

Fermentointi eli hapatus

Kun bokashi-sanko täyttyy biojätteestä, joka on tiiviiseen pakattu, se jätetään fermentoitumaan. Yllä olevassa kuvassa näkyy jätemassan pinnalle ripoteltu bokashirouhe. Itse olen käyttänyt kuivaa rouhetta, joka mielestäni on hajuttomuutensa vuoksi miellyttävämpi vaihtoehto. Kosteassa rouheessa on oma ominaistuoksunsa, mutta nämä ovat makuasioita ja molemmilla on kannattajansa.

Suositusaika fermentoinnille on 3-4 viikkoa. Suotonesteen väheneminen alkaa kertoa siitä, milloin hapatus on valmis. Fermentoitunut biojäte kaadetaan (muista laskea suotoneste ensin pois) esim. kottikärryyn tai muuhun isoon astiaan.

Multatehdas

Nyt aloitetaan tekemään multatehdasta. Siihen tarvitset  multaa, jota mielellään otat ainakin vähän omasta kukkapenkistäsi tai kasvimaalta. Tämä siksi, että multatehtaaseen saadaan maassa olleesta mullasta mikrobeja mukaan. Nyrkkisääntönä on, että sekoitettavaa multaa tulisi olla yhtä paljon kuin hapatettua jätettä. Jos omaa maasta otettavaa multaa ei ole vanha kukkamulta ajaa saman asian. Lisättävä multa voi olla osittan vaikka kaupan säkkimultaa, kunhan siinä olisi edes vähän vanhaa kukkamultaa tai maasta otettua multaa mukana (mikrobit). Multatehtaan voit tehdä esim.muovisaaviin tai jos tekee pienissä tiloissa käsiteltäviä multatehtaita voi käyttää isoja kukkaruukkuja multaantumisastioina.

Näihin multaantumisastioihin tai saaviin, paljuun – mikä se nyt onkin, laitetaan multaa kerros pohjalle (ehkä n5-10 cm) ja sen päälle sekoitettu mullattu aines ja päälle taas multaa. Päälle on hyvä laittaa tuo 10 cm varsinkin, jos multaantumisastia on sisällä. Näin voit välttyä harsosääski ongelmalta.  Nyt tärkeä asia:  ulkona säilytettävät tai muutoin rotille tai muille haittaeläimille altistuvat astiat pitää olla  suojattuja – tiheä verkko tai muu sopiva suoja.  Meillä multaantuminen tapahtuu Globe-kompostorissa johon haittaeläimet eivät pääse. Multatehtaaseen voi silloin tällöin kurkkia, että onko multaantuminen jo tehnyt tehtävänsä. Multaantumisaika on yleensä 3-4 viikkoa.

Multaantumisen voi tehdä myös suoraan kasvulaatikkoon, jos sellaisia on pihassa käytössä. Näiden kanssa on oltava tarkkana juuri tuon haittaeläimiltä suojaamisen kanssa eli on oltava sääntöjen mukaiset suojaverkot maata vasten sekä myös laatikoiden päällä.  Monet tekevät multaantumisvaiheen eli multatehtaan myös sisälle – autotalliin, sängyn alle 😄, kylpyhuoneeseen tai muuhun vastaavaan paikkaan. Näitä ideoita voit lukea ja tutustua niihin mm. noissa mainitsemissani Facebook-ryhmissä.

Nyt sinä jo varmasti innostuit! Multasi valmistuttua sinulla on  vahvaa multaa, jota voit laittaa kasveista riippuen tavallisen laihemman mullan kanssa sekaisin kasveillesi. Nopeasti tarkasteltuani on  kokemusasiantuntijat maininneet puolet bokashimultaa/puolet laihaa multaa esim. tomaateille, huonekasveille vähemmän, taimille vähemmän – minä en osaa antaa neuvoa tähän tarkemmin. Itsellä asiat menevät yleensäkin kokemuksen kautta perille😅

_____________________

Mitä ostaisit ruokakaupasta 1000€ lahjakortilla?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT