Punaherukkahillo sopii mainiosti kierrepullien täytteeksi. Keitin taannoin punaherukoista hilloa ja nyt testasin sen sopivuuden pullan makuun. Meidän perheen raadin mukaan tulos on mitä mainioin. Olin maustanut hilloni vaniljasokerilla ja kardemummalla ja nuo maut täydensivät hyvin pullataikinan makua. Tuotekehitystä vähän lopputulos ulkonäön kohdalla vaatii. Hillon surautan seuraavalla kerralla sauvasekoittajalla sileäksi, niin se asettuu siistimmin kierrepullan sisälle.

Pullataikinan tein tällä kertaa soveltaen * Kotiruoka-keittokirjan ohjeella Arkivehnänen. Kirjani on painos vuodelta 1986.
Arkivehnänen
- ½ l maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 – 2 munaa’2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2tl kardemummaa
- 1 kg vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
- 150 g voita tai margariinia
Haaleaan maitoon murennetaan hiiva. Muna ja mausteet lisätään. Jauhot sekoitetaan joukkoon ja taikinaa alustetaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Rasva lisätään. Taikina leivotaan pitkoiksi. Kun ne ovat kohonneet, ne voidellaan vatkatulla munalla, raesokeria sirotellaan päälle ja pitkot kypsennetään keskinkertaisessa uuninlämmössä (225 astetta).
Näin sovelsin ohjetta omassa toteutuksessani:
- käytin ½ l vettä
- hiivana minulla oli kuivahiivaa 2 pss
- munat jätin pois ja taikinan valmistin kokonaan yleiskoneella – taikinan kaulitsin levyksi jolle levitin täytteen ja käärin rullaksi
Täytetyn rullan leikkasin paloiksi ja nostin paperivuokiin leivinpellille. Koska täyte oli melko löysää laitoin leivinpaperin pullien päälle ensin ja vasta sen päälle liinan kohotuksen ajaksi. Kun pullat olivat nousseet reilun puoli tuntia, voitelin ne munalla ja paistoin n. 15 minuuttia. Paistoaika pitää aina huomioida oman uunin mukaan ja on hyvä katsoa pullien tilannetta vaikka 8 minuutin paiston jälkeen. Uunista nostetut pullat peitin vielä hetkeksi liinalla ja paistoin toisen pellillisen valmiiksi. Kun pullat olivat jonkin verran jäähtyneet, pursotin niille valmista sokerikuorrutetta, jolla sain niiden kasvot vähän ehostetuiksi.
Maistelun aika koitti pian ja olin iloisesti yllättynyt mausta. Hilloni sopi todella hyvin pullan makuun ja se oli juuri sopivan verran raikas, olematta kuitenkaan kirpeä. Makuraatini oli myös samaa mieltä, että jatkoon voidaan laittaa tällainen pullan valmistusohje. Tästä tulee myös hyvä bostonkakun muotoon leivottu täytepulla tai sitten ihan täytepitkoksi leivottu pulla. Näissä vuoissa paistetuissa tai pitkona paistetussa on hyvää se, että niiden tuoreus säilyy jääkaapissa säilyttäen vielä seuraavaankin päivään paremmin kuin pikku kierrepullissa. Toki tuollainen hillotäyte pitää pullanpehmeänä pidempään.
Jos sinulla on raparperia tai karviaisia säilöttyinä pakastimessa tai muulla tavoin, niin uskon niiden myös sopivan erittäin hyvin tällä tavalla käytettäviksi. Omat karviaiset tulivat syödyksi suoraan pensaista ja raparperin kasvattajana en ole jostain syystä vielä onnistunut.
Mukavaa viikonloppua sinulle☺
Vastaa