Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä
Viikon ruokalistan suunnittelulla aloitin vuosi sitten ja nyt matka jatkuu kohti tarkempaa oman talouden seurantaa ja suunnittelua. Olen aloittanut menojen yksityiskohtaisen seurannan ja alan siirtämään saamiani tuloksia etukäteissuunnitelmaan eli budjettiin. Näin tulee myös säästöön laitettavasta rahasta etukäteen korvamerkittyä. Olen huomannut, miten mielenkiinto alkaa kiinnittymään enemmän tähän itse asiaan ja yhä vähemmän energiaa kuluu murehtimiseen rahojen riittävyydestä.
Tulojen lisääminen on tavoitteena ja tavarakaaoksen selättäminen aloitetaan nyt heti. Kirpputoripöydän varaamisen teen pikimmiten. Olen jo jotain myyntiin lähteviä vaatteita ottanut sivuun ja minulla on myös myytävistä muista tavaroista suunnitelmaa. Aion varata pöydän nyt ensiksi kahdeksi viikoksi ja jatkan sitten tilanteen mukaan varaustani. Jos tavarat lähtevät liikkeelle ja saan pöytävuokrani tuotolla maksetuksi, niin voin jatkaa vaikka muutaman kuukauden. Minulla on kokemusta ison tavaramäärän kierrättämisestä tällä tavoin yli 15 vuoden takaa. Nyt rouhaistaan tätäkin asiaa taas piirun verran syvemmältä, koska nyt mukana on myös jo edelliseltä sukupolvelta jäänyttä tavaraa.
Tähän tavaran kierrätykseen ja karsimiseen oleellisesti liittyy mielestäni tavarakirjanpito. Olen tutustunut asiaan mm. Minimaattori-blogin kautta ja tuollainen minimalistinen elämäntapa kiehtoo minua kovasti. Oma perhetilanteeni on sellainen, että tuo minimalismi ei kokonaisuutena tule onnistumaan. Itsestäni otan vastuun ja lähden kohti tuota yksinkertaista elämäntapaa. Minä en ehkä ihan minimalistiksi päädy, mutta kyllä minussa pieni japanilainen jossain sisimmässäni piileksii😅 Minä olen saanut siitä ihan konkreettisen muistutuksenkin kauniin japanilaisen puurasian muodossa. Voisinkin kuvata rasiani tähän kirjoitukseni artikkelikuvaksi.
Mitä minä nyt sitten käytännössä olen tekemässä:
- Minulla on vihko, johon kirjaan käyttämäni rahat. Siirrän ensin kuukauden alussa aina yhteiselle taloustilillemme osuuteni ja loppu raha, mikä minulle jää on omiin henkilökohtaisiin menoihini kuluvaa rahaa. Tästä osuudesta pidän erityisen tarkkaa kirjaa ja tästä laitan myös pienet summat säästöön. Tällä hetkellä siirrän omalle ”matkatililleni” summan ja sen lisäksi minulla menee pieni summa * Nordnetin sijoistustililleni ja samoin pieni summa oman pankkini sijoitusrahastoon. ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.” Suora lainaus Nordnet.fi
- Teen talouden suunnittelua eli budjetointia kuukausitasolla etukäteen. Tässä auttaa myös tosi paljon ihan oman verkkopankin kautta erääntyvien maksujen seuraaminen. Olen yrittänyt saada kaikki mahdolliset toistuvat maksut tilattua e-laskuina, jolloin seuranta helpottuu myös tältä osin.
- Edellä mainittujen lisäksi on sitten tämä tavarakirjanpidon aloittaminen. Tähän kirjaan kaikki poistoihin (tekstiilijätteeseen tai muuhun jätekierrätykseen menevät) ja kirpparimyynnin kautta menevät tavarat ja vaatteet.
Yllä olevat kolme kuvaa liittyvät aiemmin julkaisemaani #viidenvaatteenvuosi -haasteen yhteydessä tekemääni vaatesudokuun. Tämä tuntui aika hassulta jutulta minulle lähteä tekemään tällaista sudokua. Taas kerran todistin itselleni, että omat ennakkoluulonsa kannattaa kyseenalaistaa. Tämä on oikein ajatuksia avartavaa katsoa näitä omia olemassa olevia vaatteitaan ikään kuin uusin silmin😅👍
Vastaa