Juuresten juhlat jatkuvat ja keitot maistuvat

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Loppiainen vietetään ensin ja syödään kaikki jouluruuat loppuun, sitten aloitetaan selkäviikot   Tämä vanha nimitys on jäänyt mieleeni omien vanhempieni puheista. Vahva mielikuvani tammi-helmikuun ajasta on sellainen, johon liittyvät kovat pakkaset ja kirkkaat talvipäivät. Näin joulun jälkeen on tietynlainen haikeus juhla-ajan päättymisestä ja arjen alkamisesta. Aikuisiällä arki taas on tuonut turvallisen olon, kun kaikki asiat alkavat rullaamaan omalla painollaan ja voi paneutua työhön ja henkilökohtaiseen elämäänsä täysillä. Lähi sukulaisten kanssa tapaaminen ja yhteinen vietetty aika on välillä tuntunut jopa ahdistavalta. Kun olemme kasvaneet aikuisiksi ja tulleet ns. omiksi itseksemme, voi sukurasitteet olla välillä todella raivostuttavia. Niitä toisten meistä luomia mielikuvia on lähes mahdotonta saada muuttumaan – tai siltä se tuntuu usein.

 

 

Helpotus on suuri, kun arki koittaa. Päästään taas perusasioiden ääreen. Otetaan juuresten kuorimisvälineet esille ja laitetaan keitto porisemaan. Yksi oma lempiruokani on siskonmakkarakeitto. Minusta se on jotenkin lohduttavaa ruokaa. Yksinkertaista ja yksinkertaisuudessaan niin hyvää, että vie kielen mennessään. Näin kun olemme saaneet kokea lähes koko maassa kireän pakkasjakson, niin höyryävä keittoruoka maistuu sitäkin paremmin.

Minä valmistan siskonmakkarakeiton hyvin yksinkertaisella tavalla ja minulla ei ole tähän mitään tarkkaa ohjetta. Määrät olen mitoittanut oman perheeni tarpeen mukaisesti. Keitän keittoa isossa kattilassa ja kokonaistilavuudeltaan keittoa tulee 4-5 litraa. Syömme sitä useampana päivänä.

Keittoon tulevat aineet:

  • perunoita kuorin n. 2 kg
  • porkkanoita laitan vajaan kilon
  • lisäksi laitan keittoon ainakin sipulia ja sipuleita voi olla eri laatuja, mitä nyt kaapissa sattuu olemaan – purjo ainakin sopii mielestäni erittäin hyvin keittoihin
  • liemikuutioita käytän, jos niitä minulla on tai voin myös lisätä liemeen kasvisfondia
  • pakastekeittojuureksia usein laitan myös keittoon n. puoli kiloa
  • maustepippureita
  • suolaa lisään, jos tarve – kasvisfondi esimerkiksi on niin suolaista, että suolaa en silloin lisää

Keitän ensin juurekset ja perunat lähes kypsiksi. Lisään mausteet ja tarvittaessa lisää vettä. Kun keitto kiehuu, lisään siihen paloitellut siskonmakkarat tai puristelen makkarat keittoon (riippuu minkälaisia makkarat ovat). Sitten annan keiton kypsyä niin, että makkarat kypsyvät ja tämän jälkeen pääsemme syömään.

Hyviä perinteisiä ruokaohjeita löydät vanhoista keittokirjoista. Jos sinulla ei ole mummuilta perittyjä kirjoja saatavilla voit löytää niitä myös kirppareilta tai kierrästyskeskuksista. *Verkosta löytyy Finlandia Kirja, joka on käytettyihin kirjoihin ja kiertotalouteen erikoistunut kotimainen verkkokauppa,

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen 60plus bloggaaja ja ahkera somen käyttäjä. Olen innokas tiktokkaaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Pinterestin käyttöä opettelen. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMETKATEGORIAT