Kahvinkeittimen puhdistus

Julkaisu sisältää  mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Hyvän kahvin takaamiseksi ensi sijainen asia on huolehtia kahvinkeittimen puhtaudesta. Lasinen kahvipannu ja suodatinsuppilo tulisi pestä astianpesuaineella aina käytön jälkeen ja suositeltavaa on käsinpesu, koska astianpesukoneessa pesu lisää pannun rikkoutumismahdollisuutta.  No  – en minä ole kahvipannua aina pessyt käsin ja en joka kerta käytön jälkeenkään ole pessyt, mutta huuhtonut olen joka käytön jälkeen kuumalla vedellä, samoin kuin suppilon ja kannen. Tarkisteltuani ohjeita eri lähteistä, muutin ajatustani tuosta pannun pesusta ja alan pesemään sen joka käytön jälkeen. Sehän ei ole iso työ pestä pannu ja kahvin rasva ei ainakaan näin pääse kiinnittymään pannuun. Minun keittimeni pannussa on aromikansi, jonka suppilomaisen putken pesen ohuella pulloharjalla -> tämä on tarpeellinen tehdä, koska suppilon sisäpintaan kertyy uskomattoman nopeasti kahvia.

Kahvista jää rasvaa pannuun, suppiloon ja aromikanteen ja siksi näiden säännöllinen puhdistus kannattaa tehdä aina käytön jälkeen. Tämän kahvin rasvan vuoksi on myös suositeltavaa käyttää keittimeen laitettavan veden kaatamisessa erillistä kannua. Näin ei vahingossa lisätä vettä pannulla, jota ei olisikaan pesty edellisen käyttökerran jälkeen. Kahvin rasva tarvitsee pesussa käsitiskiaineen, jotta se lähtee irti.

Perusteelliseen puhdistukseen kuuluu lisäksi vesisäiliön pesu ja kalkkisaostumien poisto. Oman keittimeni vesisäiliön pesin ensi käsitiskiaineliuoksella ja sen jälkeen vesi-etikkaseoksella poistin kalkkikertymiä siitä. Käsitiskiaineen lisäsin kuumaan veteen eli keitin vedenkeittimellä veden kuumaksi ja kaadoin vesisäiliöön ja lisäsin sitten tipan käsitiskiainetta säiliöön. Pesussa käytin astianpesuharjaa ja pulloharjaa. Pesun jälkeen kaadoin veden pois säiliöstä. Sen jälkeen huuhtelin säiliön eli laskin kaksi pannullista puhdasta vettä keittimestä läpi.

Kalkkisaostumat poistin tämän jälkeen vesi-etikkaseoksella, suhde 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä. Veden ja etikan lisäsin keittimen vesisäiliöön, laitoin keittimen päälle ja annoin vesi-etikkaseoksesta yhden kolmasosan valua pannuun. Sitten laitoin keittimen pois päältä n. 30 minuutiksi, jonka jälkeen laskin lopun seoksen läpi pannuun. Jos keittimeen on päässyt kertymään enemmänkin kalkkisaostumaa, voi tämän seoksen laskea vielä toisen kerran samanlailla läpi eli ensin osa ja 30 min ja loppu seos pannuun. Lopuksi keitin huuhdellaan 2-3 kertaa laskemalla säilöllinen puhdasta vettä läpi pannuun.

Keittimen  ja vesisäiliön päällisen saa helposti puhdistettua mikrokuituliinalla. Jos likaa on runsaasti keittimen ja vesisäiliön päällä sekä lämpölevyllä voi käyttää apuna suihkepullossa olevaa pesuaineliuosta, jonka saa suihkutettua keittimen päälle ja sitten pyyhittyä lian irrotessa mikrokuituliinalla. Pienissä uurrekohdissa kannatta muistaa esim. hammastikun apuna  käyttäminen👍 Lämpölevyä voi puhdistaa mikrokuituliinalla ja tarvittaessa kevyesti hankaussienellä.

Lopuksi oma tuotesuositukseni kahdenkymmenen vuoden käyttökokemuksella: *Voin lämpimästi suositella Moccamaster-kahvinkeitintä. Omassa käytössämme oleva keitin on jo kunnioitettavat 20 vuotta vanha. Suodatinsuppilo on kerran uusittu ja nyt pitäisi ostaa uusi vesisäiliön ja suodatinsuppilon kansi. Huomion arvoista tässä on se, että tähän keittimeen on edelleen saatavana sopivia varaosia👌

 

*Voita Zalando lahjakortti

 

 

12 vastausta artikkeliin “Kahvinkeittimen puhdistus”

  1. ismo sakari ruohonen avatar
    ismo sakari ruohonen

    eihän kahvissa ole rasvaa kun nimeksi, elikkä on rasvatonta???

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Kahvissa on kahvirasvaa, jota keittimeen ja pannuun jää. Siksi ei suositella veden kaatamista vesisäiliöön käyttämään pannua – ainakaan, jos sitä ei pestä joka käytön jälkeen.
      https://www.martat.fi/kodinhoito/kodinkoneet/kahvinkeitin/ <- verkko-osoitteen kautta pääset halutessasi lukemaan Marttojen kahvinkeittimen puhdistusohjeen, jossa myös tuosta kahvirasvasta mainitaan.

    2. Päivi Immonen avatar
      Päivi Immonen

      On rasvaa kuitenkin.

      1. Markesalo avatar
        Markesalo

        kyllä

  2. Ipe avatar
    Ipe

    Paras kahvi= Puhdas keitin / raikas kylmä vesi/oikea määrä oikeaa jauhatus karheutta olevaa kahvia.. Ps Kun menen vieraisille, katseeni kiinnkyytt AINA kavin valmistus välineeseen . arviointiin sen puhtaudesta.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Totta – puhtaus on kaiken a ja o myös kahvin valmistuksessa.

      1. Anja Kuoiainen avatar
        Anja Kuoiainen

        Miksi kahvikeittimeen jää vettä joka seisoo sisällä jos ei keitintä käännetä ylösalaisin niin se vesi on aina pohjalla ja arvatkaapas mikä siintä seuraa?

        1. Markesalo avatar
          Markesalo

          Tuohon en osaa vastata, että miksi sinne putkeen aina jää vähän vettä. Ylösalaisin en ole keitintäni pitänyt enkä juuri nähnyt muidenkaan niin tekevän. Mutta sehän on hyvä keino varmistua, että vettä ei jää keittimeen seisomaan.

  3. Helinä avatar

    Vesietikka seos puhdistaa keittimen hyvin. Näin olen tehnyt jo 40 vuotta.
    Valutan puolet seoksesta, suljen keittimen
    Annan seoksen vaikuttaa keittimessä n. puoli tuntia. Käytän pientä harjaa keittimen pesussa. Huuhtelu 3 kertaa.

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Vesi-etikkaseosta olen myös käyttänyt, mutta nyt löysin yhden ohjeen, jossa oli neuvottu tuo käsitiskiainepesu tekemään ensin. Koska meidän keitin oli aika ikävästi likaantunut, pesin sen ensi tuolla pesuaineliuoksella ja sen jälkeen tein tuon vesi-etikkapuhdistuksen.

  4. Harri Keränen avatar
    Harri Keränen

    kyllä ruokasooda on etikkaa parempi 2tl soodaa ja lämmin vesi keittimeen lähtee rasvat ja pinttyneet pois etikasta jää makua seuraavaan keitokertaan ja muut osat astianpesukoneessa

    1. Markesalo avatar
      Markesalo

      Niin, ruokasooda on voimakkaasti emäksinen ja puhdistaa lian tehokkaasti, myös rasvan. Etikka taas on hapan ja poistaa mahdolliset kalkkisaostumat keittimestä. Molempien jälkeen huolellinen huuhtelu on tarpeen eli itse laskin kolme kertaa puhtaan veden keittimen läpi. Lisäksi tulee huolellisesti huuhtoa (eli jollain liinalla tai tiskirätillä käydä läpi sellaiset kohdat, joihin keittimeen laitettava vesi ei yllä esim. vesisäiliön vesiputken yläosa yms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

MINÄ

Olen Marketta, bloggaaja ja sisällöntuottaja. Olen innokas tiktokkaaja, tubettaja, Instagramin käyttäjä ja Facebookista minut löydät myös. Tämä blogini tarjoaa mahdollisuuden tarinoida sanallisesti elämääni rikastuttavista asioista.

SOMET



KATEGORIAT