Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä
Hyvän kahvin takaamiseksi ensi sijainen asia on huolehtia kahvinkeittimen puhtaudesta. Lasinen kahvipannu ja suodatinsuppilo tulisi pestä astianpesuaineella aina käytön jälkeen ja suositeltavaa on käsinpesu, koska astianpesukoneessa pesu lisää pannun rikkoutumismahdollisuutta. No – en minä ole kahvipannua aina pessyt käsin ja en joka kerta käytön jälkeenkään ole pessyt, mutta huuhtonut olen joka käytön jälkeen kuumalla vedellä, samoin kuin suppilon ja kannen. Tarkisteltuani ohjeita eri lähteistä, muutin ajatustani tuosta pannun pesusta ja alan pesemään sen joka käytön jälkeen. Sehän ei ole iso työ pestä pannu ja kahvin rasva ei ainakaan näin pääse kiinnittymään pannuun. Minun keittimeni pannussa on aromikansi, jonka suppilomaisen putken pesen ohuella pulloharjalla -> tämä on tarpeellinen tehdä, koska suppilon sisäpintaan kertyy uskomattoman nopeasti kahvia.
Kahvista jää rasvaa pannuun, suppiloon ja aromikanteen ja siksi näiden säännöllinen puhdistus kannattaa tehdä aina käytön jälkeen. Tämän kahvin rasvan vuoksi on myös suositeltavaa käyttää keittimeen laitettavan veden kaatamisessa erillistä kannua. Näin ei vahingossa lisätä vettä pannulla, jota ei olisikaan pesty edellisen käyttökerran jälkeen. Kahvin rasva tarvitsee pesussa käsitiskiaineen, jotta se lähtee irti.
Perusteelliseen puhdistukseen kuuluu lisäksi vesisäiliön pesu ja kalkkisaostumien poisto. Oman keittimeni vesisäiliön pesin ensi käsitiskiaineliuoksella ja sen jälkeen vesi-etikkaseoksella poistin kalkkikertymiä siitä. Käsitiskiaineen lisäsin kuumaan veteen eli keitin vedenkeittimellä veden kuumaksi ja kaadoin vesisäiliöön ja lisäsin sitten tipan käsitiskiainetta säiliöön. Pesussa käytin astianpesuharjaa ja pulloharjaa. Pesun jälkeen kaadoin veden pois säiliöstä. Sen jälkeen huuhtelin säiliön eli laskin kaksi pannullista puhdasta vettä keittimestä läpi.
Kalkkisaostumat poistin tämän jälkeen vesi-etikkaseoksella, suhde 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä. Veden ja etikan lisäsin keittimen vesisäiliöön, laitoin keittimen päälle ja annoin vesi-etikkaseoksesta yhden kolmasosan valua pannuun. Sitten laitoin keittimen pois päältä n. 30 minuutiksi, jonka jälkeen laskin lopun seoksen läpi pannuun. Jos keittimeen on päässyt kertymään enemmänkin kalkkisaostumaa, voi tämän seoksen laskea vielä toisen kerran samanlailla läpi eli ensin osa ja 30 min ja loppu seos pannuun. Lopuksi keitin huuhdellaan 2-3 kertaa laskemalla säilöllinen puhdasta vettä läpi pannuun.
Keittimen ja vesisäiliön päällisen saa helposti puhdistettua mikrokuituliinalla. Jos likaa on runsaasti keittimen ja vesisäiliön päällä sekä lämpölevyllä voi käyttää apuna suihkepullossa olevaa pesuaineliuosta, jonka saa suihkutettua keittimen päälle ja sitten pyyhittyä lian irrotessa mikrokuituliinalla. Pienissä uurrekohdissa kannatta muistaa esim. hammastikun apuna käyttäminen👍 Lämpölevyä voi puhdistaa mikrokuituliinalla ja tarvittaessa kevyesti hankaussienellä.
Lopuksi oma tuotesuositukseni kahdenkymmenen vuoden käyttökokemuksella: *Voin lämpimästi suositella Moccamaster-kahvinkeitintä. Omassa käytössämme oleva keitin on jo kunnioitettavat 20 vuotta vanha. Suodatinsuppilo on kerran uusittu ja nyt pitäisi ostaa uusi vesisäiliön ja suodatinsuppilon kansi. Huomion arvoista tässä on se, että tähän keittimeen on edelleen saatavana sopivia varaosia👌
Vastaa